Categorieën
Duitsland

Aken

Aken leeft en ademt Europa. Je zou kunnen zeggen dat het Europa in het klein is. De stad ligt in het midden van het drielandenpunt. En heeft het sinds de dagen van Karel de Grote op verschillende manieren de wortels, waarden en idealen van het continent ingekapseld.

De Dom van Aken is zowel een plaatselijk herkenningspunt als een monument voor het roemruchte verleden van Europa. Gebouwd rond 800 na Christus, was het de eerste kathedraal in Noord-Europa. Gedurende een periode van eeuwen diende het als kroningskerk voor bijna elke Duitse koning. De schatkamer herbergt een van de belangrijkste collecties kerkschatten ten noorden van de Alpen. Het is dus geen wonder dat zowel de kathedraal als zijn schatkamer tot de hoogtepunten behoren op de toeristische route. Deze route slingert door Aken en langs een reeks spectaculaire gebouwen voert. Elke stop onderweg richt zich op een ander onderwerp: geschiedenis, wetenschap, Europa, religie, macht, zaken en media. Het ontbreken van een stop met een paardensportthema is echter enigszins een vergissing. Hier organiseert men het jaarlijkse Concours Hippique International Officiel (CHIO). Dit is één van ’s werelds toonaangevende paardensporttoernooien.

Bezoekers van de stad worden overweldigd door de ontspannen sfeer. Deze sfeer kun je het beste ervaren tijdens een wandeling door de historische straten. Er is een charmant contrast tussen de grootse oude gebouwen en de ruimdenkende houding en uitbundige buzz gecreëerd door 45.000 studenten uit alle hoeken van de wereld. Ook niet te missen zijn de moderne werken die te zien zijn in het Ludwig Forum for International Art. Zie hoe het Europese idee floreert, wat je ook doet en waar je ook gaat in Aken.

Bezienswaardigheden Aken

De kathedraal

De Dom van Aken, gelegen in het hart van de oude stad, is één van de belangrijkste attracties van Aken. De architectuur en kenmerken benadrukken nog steeds de betekenis en het imposante karakter van het gebouw. De kathedraal die aan het einde van de 8e eeuw werd voltooid op verzoek van keizer Karel de Grote. Het prachtige interieur is volledig zichtbaar zodra je binnenkomt. Hier komt de geschiedenis echt tot leven.

De Dom van Aken
Binnen in de Dom van Aken

Carolus Thermen

In Aken hebben water en wellness een lange traditie. Terwijl de Romeinen zich vroeger ontspanden in het geneeskrachtige water van de mineraalbronnen van Aken, bieden de thermale baden Carolus Thermen nu de perfecte ontsnapping uit het dagelijkse leven.