Categorieën
Italië

Alta Via 1

Book a Trekking - Alta Via 1

Vergelijk Alta Via 1 Wandel en Trekking Aanbiedingen • Bookatrekking.com

Vergelijk Alta Via 1 wandel, hiking en trekking aanbiedingen van lokale aanbieders. Vind je perfecte trek in minuten. Beste prijs garantie!


Het lopen van de Alta Via 1 is een keuze die afhangt van persoonlijke voorkeuren, interesses en ervaringsdoelen. Hier zijn enkele redenen waarom mensen ervoor kunnen kiezen om de Alta Via 1 te lopen:

 1. Prachtige landschappen: De Alta Via 1 is een beroemde langeafstandswandelroute in de Italiaanse Dolomieten. Het biedt adembenemende uitzichten op majestueuze bergtoppen, groene valleien, schilderachtige meren en unieke rotsformaties. Voor natuurliefhebbers en avonturiers is het een geweldige manier om te genieten van de schoonheid van de natuur.
 2. Uitdaging en avontuur: De Alta Via 1 is een uitdagende wandeltocht die door bergachtig terrein en soms ruige paden loopt. Het kan een geweldige manier zijn om je wandelvaardigheden en uithoudingsvermogen te testen. En het biedt een gevoel van prestatie om de hele route af te leggen.
 3. Culturele ervaring: Onderweg passeer je verschillende traditionele bergdorpjes, waar je kunt genieten van lokale gerechten, cultuur en gastvrijheid. Het biedt de mogelijkheid om meer te leren over de unieke levensstijl van de bergbewoners.
 4. Spirituele retraite: Voor sommige mensen kan het lopen van langeafstandspaden zoals de Alta Via 1 een kans zijn om tot rust te komen. En te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Het afgelegen en prachtige landschap kan een gevoel van vrede en spiritualiteit opwekken.
 5. Sociale interactie: De Alta Via 1 is een populaire route, vooral in het wandelseizoen. Het biedt de mogelijkheid om andere wandelaars van over de hele wereld te ontmoeten. En nieuwe vriendschappen te sluiten en ervaringen te delen.
 6. Lichaamsbeweging en gezondheid: Wandelen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging en kan bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn. Het kan helpen bij het verbeteren van de conditie, het verbranden van calorieën en het verlichten van stress.

Het is echter belangrijk op te merken dat de Alta Via 1 een uitdagende route is. En geschikt is voor ervaren wandelaars met goede fysieke conditie. Als je overweegt om deze route te lopen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Daarnaast de juiste uitrusting hebt en op de hoogte bent van de moeilijkheden en risico’s die gepaard gaan met bergwandelingen. Veiligheid moet altijd voorop staan bij dergelijke avonturen.

Alta Via 1 - Rifugio Biella
Rifugio Biella

Wat is de beste periode om de Alta Via 1 te lopen?

De beste periode om de Alta Via 1 te lopen is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren waaronder persoonlijke voorkeuren, weersomstandigheden en het wandelseizoen. Over het algemeen wordt het aanbevolen om de route te lopen tussen juni en september. Omdat dit de warmste en meest stabiele periode is in de Italiaanse Dolomieten, waar de Alta Via 1 zich bevindt. Binnen deze maanden zijn er echter nog enkele belangrijke overwegingen:

 1. Juni: In juni kan er nog sneeuw op de hogere delen van de route liggen. Vooral aan het begin van de maand. Het kan ook vrij koud zijn, maar het landschap is meestal groen en weelderig. Het voordeel van wandelen in juni is dat het minder druk kan zijn dan in juli en augustus.
 2. Juli – Augustus: Dit zijn de drukste maanden voor toerisme in de Dolomieten en dus ook op de Alta Via 1. Het weer is meestal aangenaam en de meeste berghutten en accommodaties zijn open. Houd er echter rekening mee dat populaire berghutten snel volgeboekt kunnen zijn, dus het is raadzaam om vooraf te reserveren.
 3. September: September is een goede maand om de Alta Via 1 te lopen. Omdat het weer nog steeds relatief mild is, maar de drukte begint af te nemen naarmate het hoogseizoen eindigt. Het landschap krijgt prachtige herfstkleuren en het weer kan redelijk stabiel zijn.

Het is belangrijk op te merken dat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn, ongeacht het seizoen. Zelfs in de zomermaanden kunnen er onverwachte weersveranderingen optreden, waaronder koude temperaturen, regen of zelfs sneeuw op hogere hoogten. Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt op de omstandigheden. En altijd de weersvoorspellingen en adviezen van lokale autoriteiten en wandelorganisaties opvolgt.

Daarnaast moet je rekening houden met je eigen fysieke conditie en ervaring met wandelen in bergachtig terrein. De Alta Via 1 is een uitdagende route en vereist een goede gezondheid en wandelvaardigheden. Als je twijfelt, overweeg dan om met een ervaren gids te wandelen. Of kies voor een andere periode waarin de omstandigheden meer geschikt zijn voor jouw niveau.

Natuurpark Fanes - Sennes - Braies
Natuurpark Fanes – Sennes – Braies

Etappes Alta Via 1

De Alta Via 1, ook wel bekend als de “Dolomietentocht”, is een van de meest populaire langeafstandswandelroutes in de Dolomieten in Italië. De gehele route beslaat ongeveer 120 tot 150 kilometer. En kan in 10 tot 12 dagen worden voltooid, afhankelijk van het tempo van de wandelaar. De route strekt zich uit van Lago di Braies in het noorden tot Belluno in het zuiden.

De precieze indeling van de etappes kan variëren afhankelijk van de exacte route, de snelheid van de wandelaar en de weersomstandigheden. Hieronder staat een mogelijke verdeling van de etappes, met afstanden, geschatte looptijden en hoogtepunten. Houd er rekening mee dat de echte tijden en afstanden kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

 1. Lago di Braies naar Rifugio Biella – 10km, 4-5 uur. Deze etappe biedt prachtige uitzichten op het Braies-meer en voert je door dichte bossen en open weiden.
 2. Rifugio Biella naar Rifugio Fanes – 15km, 6-7 uur. Deze etappe bevat een uitdagende maar lonende klim naar de Forcella del Lago, met prachtige uitzichten over de omliggende toppen.
 3. Rifugio Fanes naar Rifugio Lagazuoi – 10km, 5-6 uur. Deze etappe voert door het natuurgebied Fanes-Sennes-Braies, met panoramische uitzichten op de Dolomieten.
 4. Rifugio Lagazuoi naar Rifugio Nuvolau – 12km, 5-6 uur. Deze etappe bevat de beklimming van de Passo Giau, met adembenemende uitzichten op de Marmolada, de hoogste top van de Dolomieten.
 5. Rifugio Nuvolau naar Rifugio Città di Fiume – 10km, 4-5 uur. Dit is een relatief ontspannen etappe met prachtige uitzichten op de Pelmo en Civetta bergen.
 6. Rifugio Città di Fiume naar Rifugio Coldai – 8km, 4-5 uur. Een relatief korte maar uitdagende etappe, met een steile klim naar de Coldai pas.
 7. Rifugio Coldai naar Rifugio Carestiato – 10km, 5-6 uur. Deze etappe omvat de beklimming van de Forcella Staulanza pas, met uitzichten op de Civetta en Moiazza toppen.
 8. Rifugio Carestiato naar Rifugio 7° Alpini – 15km, 6-7 uur. Deze etappe voert je door de wilde en ongerepte landschappen van de Dolomieten, met uitzicht op de Val di Zoldo.
 9. Rifugio 7° Alpini naar Belluno – 20km, 7-8 uur. De laatste etappe van de Alta Via 1. Deze etappe voert je door bossen en velden naar de charmante stad Belluno.

Zorg ervoor dat je een goede kaart en gids bij je hebt. Aangezien de markeringen op de route soms verwarrend kunnen zijn. Vergeet ook niet om voldoende water, voedsel en zonnebescherming mee te nemen, vooral tijdens de zomermaanden. Het is ook raadzaam om van tevoren je accommodatie in de rifugios (berghutten) te boeken. Aangezien deze tijdens het hoogseizoen snel vol kunnen raken.

Alta Via 1 - Rifugio Lagazuoi
Rifugio Lagazuoi

Moet je eigen eten meenemen tijdens de Alta Via 1?

Het is meestal niet nodig om voor de hele trektocht eten mee te nemen. Omdat de rifugios (berghutten) langs de Alta Via 1 meestal maaltijden en snacks verkopen. Deze berghutten bieden meestal zowel ontbijt als diner aan, en soms zijn er ook lunchpakketten beschikbaar. Deze kunnen erg handig zijn voor de lange wandeldagen. Het is echter aan te raden om wat snacks zoals noten, energierepen en gedroogd fruit mee te nemen voor de momenten waarop je tussendoor energie nodig hebt.

Een belangrijk punt om op te merken is dat niet alle rifugios creditcards accepteren. Dus het is een goed idee om voldoende contant geld mee te nemen. Daarnaast kan het nuttig zijn om van tevoren bij elke rifugio te informeren naar de beschikbare maaltijden en openingstijden. Zodat je je maaltijden tijdens de wandeling kunt plannen.

Water is ook een belangrijke overweging. Terwijl je bij veel berghutten water kunt krijgen, en er onderweg natuurlijke bronnen kunnen zijn, is het altijd een goed idee om een waterfles of waterzuiveringstabletten bij je te hebben. Om ervoor te zorgen dat je altijd toegang hebt tot veilig drinkwater.

Ten slotte is het verstandig om van tevoren eventuele dieetbeperkingen of -voorkeuren te melden aan de rifugios. Vooral als je vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eet. Hoewel veel hutten in staat zullen zijn om aan deze eisen te voldoen, is het mogelijk dat niet allemaal de nodige opties beschikbaar hebben.

Rifugio Città di Fiume
Rifugio Città di Fiume

Is een gids nodig voor de Alta Via 1?

Het inhuren van een gids voor de Alta Via 1 is niet noodzakelijk. Maar kan wel handig zijn, afhankelijk van je ervaring en comfortniveau met langeafstandswandelen en navigatie in de bergen.

De Alta Via 1 is over het algemeen goed gemarkeerd. Maar er kunnen stukken zijn waar de markeringen minder duidelijk zijn. Als je geen ervaring hebt met kaartlezen of het navigeren in berggebieden, kan een gids zeer nuttig zijn.

Een gids kan ook waardevolle lokale kennis en inzicht bieden. Bijvoorbeeld over de beste plekken om te stoppen voor een pauze, over de flora en fauna die je onderweg tegenkomt. En over de geschiedenis en cultuur van de regio.

Als je ervoor kiest om zonder gids te gaan, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Dat betekent dat je een goede kaart en een routebeschrijving bij je moet hebben. Dat je de weersvoorspellingen in de gaten houdt. Dat je over de juiste uitrusting beschikt. En dat je iemand informeert over je plannen.

In elk geval, of je nu met of zonder gids gaat, is het belangrijk om je bewust te zijn van de uitdagingen van de route, waaronder de fysieke inspanning, de hoogte, de veranderende weersomstandigheden en de noodzaak om in berghutten te overnachten. Zorg ervoor dat je fit en goed voorbereid bent voordat je aan de wandeling begint.

Alta Via 1 - Belluno
Belluno

Hoe kom je in Lago di Braies, het startpunt?

Lago di Braies, ook bekend als Pragser Wildsee, ligt in de regio Trentino-Zuid-Tirol in Noord-Italië. Het is bereikbaar met verschillende vormen van vervoer, hoewel sommige opties makkelijker kunnen zijn afhankelijk van waar je reis begint. Hier zijn een paar manieren om er te komen:

 1. Met de auto: Als je vanuit het zuiden komt, kun je de A22-autosnelweg nemen naar Bressanone/Brixen. En vervolgens de SS49 naar Dobbiaco/Toblach, waar je de afslag naar Prags/Braies neemt. Vanuit het noorden volg je dezelfde route maar dan in omgekeerde richting, beginnend bij de Oostenrijkse stad Lienz. Er is een grote parkeerplaats bij het meer. Maar houd er rekening mee dat er in de zomer en tijdens piekuren parkeerkosten kunnen zijn.
 2. Met het openbaar vervoer: De dichtstbijzijnde treinstations zijn in Dobbiaco, Niederdorf en Monguelfo. Vanaf deze stations kun je een bus nemen naar het meer. Buslijn 442/443 gaat rechtstreeks naar Lago di Braies. Het is raadzaam om de bustijden van tevoren te controleren. Omdat deze kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de dag van de week.
 3. Met het vliegtuig: De dichtstbijzijnde internationale luchthavens zijn in Innsbruck (Oostenrijk) en Verona (Italië). Vanaf deze luchthavens kun je een trein of bus nemen. Of een auto huren om naar Lago di Braies te reizen.

Houd er rekening mee dat het weer en de wegcondities snel kunnen veranderen in de bergen. Dus het is altijd een goed idee om je reis van tevoren te plannen en op de hoogte te blijven van de lokale verkeers- en weersomstandigheden.

Hoe kom je van Belluno, eindpunt, weer naar het startpunt Lago di Braies?

Na het voltooien van de Alta Via 1 in Belluno, zijn er verschillende manieren om terug te keren naar het startpunt Lago di Braies.

 1. Openbaar vervoer: Het is mogelijk om terug te keren met behulp van het openbaar vervoer. Maar dit vereist meestal meerdere transfers en kan enige tijd duren. Je kunt bijvoorbeeld een bus of trein nemen van Belluno naar Calalzo di Cadore. Vervolgens overstappen op een trein naar Dobbiaco, en van daaruit een bus nemen naar Lago di Braies. Houd er rekening mee dat de dienstregelingen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Dus het is belangrijk om je reis van tevoren te plannen.
 2. Shuttle dienst: Sommige bedrijven bieden shuttle-diensten aan die je direct van Belluno naar Lago di Braies kunnen brengen. Deze kunnen handiger en sneller zijn dan het openbaar vervoer, maar kunnen ook duurder zijn.
 3. Autoverhuur: Als je een auto hebt gehuurd, kun je deze in Belluno ophalen en terugrijden naar Lago di Braies. Houd er rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen voor het inleveren van de auto op een andere locatie dan waar je hem hebt opgehaald.
 4. Taxi of privétransfer: Een andere optie is het inhuren van een taxi of privétransfer. Hoewel dit waarschijnlijk de duurste optie zal zijn, kan het ook de snelste en meest handige manier zijn om terug te keren naar het startpunt.

Welke optie het beste is, hangt af van je budget, tijdschema en persoonlijke voorkeur. In elk geval is het een goed idee om je reis van tevoren te plannen en alle benodigde reserveringen te maken.

Welke wandelschoenen heb je nodig voor de Alta Via 1?

De Alta Via 1 is een veeleisende langeafstandswandelroute met steile hellingen, rotsachtige paden en mogelijk sneeuw of ijs, afhankelijk van het seizoen. Het is daarom essentieel om goede wandelschoenen te hebben die voldoende ondersteuning en bescherming bieden.

Voor deze trektocht wordt het dragen van categorie B of B/C wandelschoenen sterk aanbevolen.

Categorie B schoenen zijn stevige trekkingschoenen, ontworpen voor moeilijk terrein en langere trektochten met een rugzak. Ze bieden een goede enkelondersteuning en hebben een stijve zool die voldoende grip biedt op rotsachtige paden.

Categorie B/C schoenen zijn nog stijver en bieden meer ondersteuning en bescherming. Ze zijn geschikt voor trektochten in hooggebergte. En zijn meestal compatibel met stijgijzers,. Wat nuttig kan zijn als je van plan bent om over sneeuw- of ijsterrein te wandelen.

Bij het kiezen van wandelschoenen zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 1. Pasvorm: De schoenen moeten goed passen, met genoeg ruimte voor je tenen, maar niet zo los dat je voet binnenin beweegt. Het kan handig zijn om ze aan het eind van de dag te passen. Als je voeten iets gezwollen kunnen zijn.
 2. Comfort: Zorg ervoor dat de schoenen comfortabel zijn vanaf het begin. Als ze oncomfortabel zijn in de winkel, zullen ze waarschijnlijk ook oncomfortabel zijn op de trail.
 3. Waterbestendigheid: Een waterbestendige of waterdichte schoen is nuttig. Voor het geval je in slecht weer terechtkomt of door nat gras of beekjes moet lopen.
 4. Grip: Zorg ervoor dat de schoenen een goede grip hebben, vooral op natte of rotsachtige ondergronden.
 5. Duurzaamheid: Kies voor schoenen van goede kwaliteit die lang meegaan. Het kan ook nuttig zijn om een reparatieset mee te nemen voor eventuele kleine reparaties onderweg.

Vergeet niet om je schoenen ruim voor je trektocht in te lopen om blaren te voorkomen.

Hoe zwaar is de Alta Via 1?

De Alta Via 1 wordt algemeen beschouwd als een van de minder technische Alta Via-routes in de Dolomieten, maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is. De trektocht vraagt om een goed niveau van fysieke fitheid en enige ervaring met bergwandelen.

Hier zijn een paar factoren die bijdragen aan de moeilijkheid van de Alta Via 1:

 1. Afstand: De totale lengte van de Alta Via 1 is ongeveer 120-150 kilometer, afhankelijk van exacte routekeuzes en uitstapjes. Je loopt over het algemeen 10 tot 20 kilometer per dag.
 2. Hoogte: De route gaat over bergpassen van meer dan 2.000 meter hoogte en sommige dagen kan je meer dan 1.000 meter stijgen en dalen. Dit kan belastend zijn, vooral als je niet gewend bent aan de hoogte.
 3. Terrein: Hoewel de Alta Via 1 over het algemeen goed gemarkeerd is, loopt de route over rotsachtige paden en steile hellingen en kan er sneeuw of ijs liggen, afhankelijk van het seizoen.
 4. Duur: De volledige wandeling duurt meestal tussen de 10 en 14 dagen, afhankelijk van je tempo en hoeveel rustdagen je neemt. Wandelen dag na dag kan zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn.
 5. Zelfvoorziening: Hoewel er veel rifugios (berghutten) zijn waar je kunt overnachten en eten, moet je in staat zijn om jezelf te verzorgen en voor te bereiden op verschillende weersomstandigheden.

Als je twijfelt aan je vermogen om de trektocht zelfstandig te voltooien, kan het raadzaam zijn om een gids in te huren of deel te nemen aan een georganiseerde groepsreis. Ook kan je je fitnessniveau verbeteren door van tevoren te trainen, bijvoorbeeld door lange wandelingen te maken met een rugzak en te oefenen op heuvelachtig terrein. Vergeet niet dat een goede voorbereiding en het juiste materiaal van cruciaal belang zijn voor een succesvolle en plezierige wandelervaring.

Zijn er verschillende varianten van de Alta Via 1?

De Alta Via 1 heeft inderdaad verschillende varianten die kunnen worden gevolgd, afhankelijk van de ervaring, fitheid, en de persoonlijke voorkeuren van de wandelaar. Deze varianten kunnen de route langer, korter, moeilijker of makkelijker maken. Ze kunnen ook dienen om bepaalde bezienswaardigheden of uitzichten te bekijken die niet op de hoofdroute liggen.

Een variant is het nemen van verschillende zijpaden naar bergtoppen of uitkijkpunten langs de route. Deze kunnen meer klimmen en technische vaardigheden vereisen, maar kunnen ook belonen met spectaculaire uitzichten.

Let op: het is belangrijk om je goed voor te bereiden en je route zorgvuldig te plannen voordat je begint, vooral als je ervoor kiest om een variant te volgen die je buiten de gemarkeerde paden brengt. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde kaart en een betrouwbare routebeschrijving bij je hebt, en wees voorbereid op veranderende weersomstandigheden en mogelijke navigatie-uitdagingen. Het kan ook nuttig zijn om advies te vragen aan lokale gidsen of andere ervaren wandelaars.

Zijn er organisaties die je bagage vervoeren tijdens de Alta Via 1?

Ja, er zijn inderdaad organisaties en diensten die bagagevervoer aanbieden voor de Alta Via 1. Deze diensten kunnen vooral nuttig zijn voor wandelaars die liever niet de extra belasting van een zware rugzak willen dragen tijdens de trektocht. In plaats daarvan kun je met een dagrugzak wandelen en de rest van je bagage van rifugio naar rifugio laten vervoeren.

Deze diensten variëren in kosten en beschikbaarheid, afhankelijk van de specifieke organisatie en het seizoen. Het is belangrijk om van tevoren contact op te nemen met de organisatie om je bagagevervoer te regelen en eventuele vragen die je hebt te beantwoorden.

Daarnaast kunnen veel reisorganisaties die georganiseerde tochten aanbieden op de Alta Via 1 ook bagagevervoer als onderdeel van hun pakket aanbieden. Dit kan een goede optie zijn als je liever hebt dat alle logistiek voor je wordt geregeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat, zelfs als je gebruik maakt van een bagagevervoerservice, je nog steeds zelfvoorzienend moet zijn tijdens je dagelijkse wandelingen. Dit betekent dat je nog steeds voldoende water, voedsel, kleding en nooduitrusting in je dagrugzak moet kunnen dragen.

Hoeveel mensen lopen naar schatting per jaar de Altav Via 1?

Het exacte aantal mensen dat jaarlijks de Alta Via 1 voltooit, is moeilijk te bepalen omdat er geen officiële registratie is van wie de route loopt. Echter, de Alta Via 1 is een van de meest populaire langeafstandswandelroutes in de Dolomieten en trekt elk jaar wandelaars uit de hele wereld.

Het is belangrijk om op te merken dat de Alta Via 1 het drukst is in juli en augustus, wat het hoogseizoen is voor trektochten in de Dolomieten. Tijdens deze periode kunnen de rifugios (berghutten) langs de route volgeboekt zijn en kan het pad op sommige plaatsen druk zijn. Als je de menigte wilt vermijden, kun je overwegen om je wandeling in juni of september te plannen, hoewel je dan wel rekening moet houden met mogelijk minder voorspelbaar weer.

Houd er ook rekening mee dat, hoewel de Alta Via 1 een populaire route is, het nog steeds een uitdagende langeafstandswandeling is die een goede fysieke conditie en enige ervaring met bergwandelen vereist. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, ongeacht wanneer je van plan bent om de trektocht te maken.

Conclusie Alta Via 1

De Alta Via 1 is een uitdagende, maar belonende langeafstandswandeling in de adembenemende Dolomieten van Italië. Deze trektocht van ongeveer 120-150 kilometer voert wandelaars door spectaculaire berglandschappen, langs kristalheldere meren en over hoge bergpassen.

De route begint bij het schilderachtige Lago di Braies en eindigt in Belluno, en duurt meestal tussen de 10 en 14 dagen om te voltooien. Hoewel de route goed gemarkeerd is en er onderweg veel rifugios (berghutten) zijn voor onderdak en maaltijden, is de Alta Via 1 een serieuze wandeling die een goede fysieke conditie en enige ervaring met bergwandelen vereist.

De uitdagingen van de trektocht – waaronder steile hellingen, rotsachtige paden en soms zware weersomstandigheden – worden meer dan goedgemaakt door de beloningen. Deze omvatten prachtige uitzichten op de Dolomieten, de kans om unieke flora en fauna te zien, en de voldoening van het voltooien van een van de meest iconische wandelroutes van Europa.

Er zijn ook opties voor bagagevervoer en begeleide tochten voor diegenen die hulp nodig hebben bij de logistiek. En hoewel de route een vaste start- en eindpunt heeft, zijn er onderweg verschillende varianten die wandelaars kunnen volgen om de trektocht aan hun eigen interesses en vaardigheidsniveau aan te passen.

Al met al is de Alta Via 1 een onvergetelijke ervaring voor avontuurlijke wandelaars die op zoek zijn naar een unieke manier om de natuurlijke schoonheid van de Dolomieten te ervaren. Zoals altijd is een goede voorbereiding essentieel voor een veilige en plezierige wandelervaring.