Categorieën
Duitsland

Altmühltal-Radweg

Het startpunt van de klassieke tocht de Altmühltal-Radweg is Rothenburg ob der Tauber. De middeleeuwse stad is één van de belangrijkste reisbestemmingen voor alle cultuurliefhebbers. In het begin wandelt de nog jonge Altmühl door glooiende weiden en lieflijke uiterwaarden door het Frankische merengebied. Na Treuchtlingen verandert het landschap abrupt. Hier snijdt de rivier diep in de zachte kalksteen van de Frankische Jura en inspireert niet alleen natuurliefhebbers. 12 Machtige dolomietrotsen vormen zich als 12 apostelen in een rivierlus.

Altmuhltal-Radweg Bord

In Eichstätt gaan de harten van cultuurliefhebbers sneller kloppen: de universiteitsstad heeft een barok en gesloten stadsbeeld. Door het kronkelende Altmühltal gaan we verder richting de Donau. Beilngries en Riedenburg met hun smalle straatjes en gedurfde kastelen wedijveren om de aandacht van hun bezoekers. Tot slot, in een bocht in de Donau, wacht je het beroemde Weltenburg-klooster met zijn nog bekendere biertuin. Hier komen cultuur en natuur, bier en barok in harmonie samen.

Als de tocht over het Altmühl-fietspad een operacompositie zou zijn, dan zou de boottocht door de wild-romantische Donau-kloof bij Kelheim waarschijnlijk het sluitstuk van de voorstelling zijn. Maar ook Regensburg staat ook op het programma. Een wandeling door de best bewaarde Duitse stad is als een reis in de tijd door alle tijdperken, te beginnen met het Romeinse.

De Altmühl

De Altmühl slingert zich door grotendeels natuurlijke, brede weiden en jeneverbesheide. Kleine, pittoreske stadjes met middeleeuwse vestingwerken langs de route, evenals machtige rotsformaties, biotopen en uitstekend bewaarde kastelen.

Altmühltal-Radweg route

Het Altmühl-fietspad begint in Rothenburg en loopt aanvankelijk over verharde bos- en veldpaden en over kleine zijwegen. Je fietst dus met plezier zonder dat je je hoeft te concentreren op snel rijdende auto’s.

Het pad van Rothenburg naar de bron van de Altmühl bij Hornauer Weiher leidt je naar de Frankenhöhe – een inspannende klim. Als je dit echter met succes gedaan hebt, blijft de route naar Kelheim nagenoeg vlak.

Dollstein Altmühl

Vanaf Gunzenhausen worden de bos- en veldpaden vervangen door een speciaal aangelegd fietspad dat de Altmühl in fijn grind volgt. Je zult onderweg nauwelijks hinder ondervinden van het verkeer. Het vlakke fietspad wordt omlijst door steile rotsen en heuvels die oprijzen aan de rand van het Altmühltal.

Je fietst langs de rivier over de indrukwekkende vallei van de Ur-Donau. Het is aangenaam vlak door het brede dal naar het Main-Donaukanaal, dat je bij Dietfurt bereikt. Het Altmühl-fietspad leidt uiteindelijk langs het Main-Donaukanaal naar de brede Donau in Kelheim.

Tip: Rothenburg – Colmberg – Ansbach / Herrieden

De eerste beklimming van het Altmühltal-Radweg brengt je naar de Frankenhöhe. In Colmberg moet je kiezen of je naar Ansbach of Herrieden wilt fietsen. Beide plaatsen bieden zichzelf aan als eerste etappebestemmingen.

Als Herrieden jouw bestemming is, blijf je de borden naar het Altmühl-fietspad volgen. Je fietst ongeveer 20 km langs de jonge Altmühl, die je direct naar het dorp brengt.

Als je echter in Ansbach wilt overnachten, volg je vanaf Colmberg de borden naar de Burgenstraße. De Burchtenroute voert je door Colmberg. Je fietst via Häslabronn naar de Frankische Rezat en verder naar Ansbach. Bovenal vermijd je een onaangename helling op de weg van Herrieden naar Ansbach. In plaats daarvan fiets je na je verblijf in Ansbach terug naar de Altmühl en kun je jouw fiets naar beneden laten rollen op weg naar Herrieden!