Categorieën
Duitsland

Altmühltal

Altmühltal is een mooie Duitse regio in midden Beieren. Het Altmühltal begint bij de Altmühlquelle bij de Frankenhöhe ten noordwesten van Leutershausen. En eindigt in Kelheim an der Donau bij Regensburg. Het Altmühltal is vooral bekend vanwege de fossielen die in de kalksteen zijn gevonden (o.a. Archaeopteryx).

Altmühltal

Natuurpark Altmühltal

In het natuurpark Altmühltal leiden de Altmühltal-fietsroute en de Altmühltal Panoramaweg je door mediterrane landschappen en naar historische steden. Hier kun je op afwisselende rondwandelingen genieten van de rust van de natuur. Verder kun je kennismaken met de eeuwenoude herderscultuur. En daarnaast de diepgewortelde spiritualiteit voelen in traditionele kloosters en kerken. Moderne musea en spannende fossielen wachten op je in het huis van Archaeopteryx. De restaurants, de regionale brouwerijen en distilleerderijen zorgen voor het echte genieten van de beste lokale ingrediënten.

Altmühltal-Radweg

Het fietspad Altmühltal-Radweg is één van de populairste fietspaden in Duitsland. En dit is ook terecht. 166 Kilometer volg je de rustig stromende Altmühl van Gunzenhausen naar Kelheim. Tijdens het fietsen door het natuurpark Altmühltal ontdek je de fascinerende schoonheid van de regio Altmühl. Tijdens de reis zie je machtige rotspartijen van de Juraalb. En verder vind je er indrukwekkende jeneverbessenheide en weelderige kust- en weidelandschappen. Echt een schitterende fietsroute.

Altmühltal-Radweg
Altmühltal-Panoramaweg blik op Eichstatt

Altmühltal-Panoramaweg

De Altmühltal Panoramaweg loopt langs de Altmühl. Onderweg kom je zonnige jeneverbesheide en wild romantische rotslandschappen tegen. Deze route loopt van Gunzenhausen tot Kelheim. Langs de 200 kilometer lange route zijn historische steden, unieke kastelen en paleizen te ontdekken. Daarnaast zijn er ook overblijfselen van de Romeinse en Keltische geschiedenis.

Plaats Beilngries

Water heeft het leven in Beilngries altijd beïnvloed. De Sulz en de Altmühl komen hier in het zuiden samen. Het Main-Donaukanaal grenst in het noorden aan de stad. En de inwoners van Beilngries maken al eeuwenlang gebruik van verse bronnen om heerlijk bier te maken. Daarvan kun je genieten in de talrijke herbergen. Het smaakt bijzonder goed na een fietstocht of wandeling op de prachtige paden rond Beilngries.

In de zomer heerst er een mediterrane sfeer in de stad. Er zijn concerten en straatfestivals waar toeristen van kunnen genieten. Wie op zoek is naar rust, ontspanning en Beierse gezelligheid vindt dat zeker in Beilngries.

Beilngries Hoofdstraat
Riedenburg

Riedenburg

Riedenburg heeft vele namen. De stad staat algemeen bekend als de “Parel van het Altmühltal”, het “Kasteelnest” of de “Middeleeuwse stad”. Riedenburg ligt schilderachtig aan de oevers van het Main-Donaukanaal. Deze is omgeven door ruige Jura-rotsformaties. Daarnaast ligt de stad midden in prachtige loofbossen en uitgestrekte jeneverbesheide. Verder staan er middeleeuwse kasteelruïnes.

Aan de voet van de Rosenburg en de twee ruïnes van Rabenstein en Tachenstein ligt de driekastelenstad. Het verleden komt tot leven tijdens historische stadsrondleidingen, middeleeuwse festivals, musea en tentoonstellingen. Bezoek kasteel Prunn, één van de best bewaarde ridderkastelen in Beieren. Het kasteel Eggersberg biedt een mooi uitzicht over het Altmühltal.

Weißenburg

Kenmerkend voor Weißenburg is de vesting Hohenzollern van Wülzburg. Weißenburg, ligt op de kruizing van het natuurpark Altmühltal en het Frankische merengebied. En is daarom het ideale startpunt voor fiets- en wandeltochten in de omgeving.

De voormalige Romeinse en vrije keizerlijke stad is nog steeds verbonden met haar geschiedenis. De bekende Romeinse schat Weißenburg staat in het nieuw ontworpen Romeins museum. Hier en ook in de Romeinse thermen en op het fortterrein Biriciana kun je je onderdompelen in de wereld van de Romeinen. De historische oude binnenstad met de bekende “Ellinger Tor” en de van veraf te zien St. Andreaskerk straalt burgerlijke rijkdom uit. Daarnaast nodigt de binnenstad uit om de verschillende terrasje te ontdekken.

Weißenburg