Categorieën
Nepal

Annapurna Circuit

Het Annapurna Circuit in Nepal is een van de meest populaire en gevierde wandelroutes in de wereld. En er zijn vele redenen waarom iemand ervoor zou kunnen kiezen om deze trektocht te maken:

 1. Prachtige Landschappen: Het Annapurna Circuit biedt een ongelooflijk scala aan landschappen. Van groene rijstterrassen en subtropische bossen tot hoge alpiene weiden en woestijnlandschappen in de Tibetaanse stijl.
 2. Culturele Ervaring: De route neemt je mee door traditionele dorpen van verschillende etnische groepen zoals Gurung, Thakali en Manangba. Je krijgt een unieke kans om hun levensstijl, tradities en cultuur van dichtbij te bekijken.
 3. Uitdaging en Avontuur: Met hoogtepunten zoals de Thorung La-pas, op een hoogte van 5.416 meter, biedt het Annapurna Circuit een echte uitdaging voor wandelaars. De voldoening van het bereiken van dergelijke hoogten en het voltooien van de tocht is enorm.
 4. Flora en Fauna: De regio Annapurna is ook rijk aan biodiversiteit. Je kunt vele soorten vogels, vlinders, zoogdieren en planten tegenkomen tijdens je trektocht.
 5. Spirituele Reis: Veel reizigers vinden een spirituele dimensie in de schoonheid en stilte van de Himalaya. Die een kans biedt voor zelfreflectie en meditatie.
 6. Toegankelijkheid: Ondanks de afgelegen ligging, is het Annapurna Circuit relatief toegankelijk en goed onderhouden. Er zijn vele theehuizen langs de route waar je kunt rusten, eten en slapen.
 7. Annapurna Base Camp: Voor veel wandelaars is een bezoek aan het Annapurna Base Camp, omgeven door enkele van de hoogste pieken in de wereld, een hoogtepunt van de trektocht.

Voordat je aan zo’n trektocht begint, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en je goed voor te bereiden. Dit omvat onder andere het aanpakken van fysieke training, het aanschaffen van de juiste uitrusting. En daarnaast het zorgen voor voldoende acclimatisatie aan de hoogte om hoogteziekte te voorkomen. Het is ook raadzaam om een betrouwbare gids in te huren of deel te nemen aan een georganiseerde groepsreis.

Annapurna Circuit

Wat is de beste periode om het Annapurna Circuit te lopen?

De beste tijd om het Annapurna Circuit te lopen hangt grotendeels af van het weer. In het algemeen worden de periodes van oktober-november (post-moesson) en april-mei (pre-moesson) als de beste beschouwd.

 1. Oktober-November: Dit is het populairste seizoen om te trekken in Nepal, en dat is met goede reden. De moessonregens zijn net voorbij, waardoor de lucht helder is en het uitzicht op de bergen spectaculair. De temperaturen zijn over het algemeen mild en de paden zijn droog.
 2. April-Mei: Dit is het tweede populairste seizoen voor trektochten. De temperaturen zijn warmer dan in het najaar. En de rododendronbossen staan in volle bloei, wat zorgt voor prachtige kleuren langs de route. Er kan soms wat mist of wolkendek zijn, wat het zicht op de bergen enigszins kan beperken. Maar de omstandigheden zijn over het algemeen nog steeds erg goed voor het trekken.

De wintermaanden (december-maart) kunnen ook mooi zijn, met heldere, zonnige dagen en minder drukte op de paden. Maar de temperaturen kunnen zeer laag zijn. Vooral op hogere hoogtes, en zware sneeuwval kan het pad moeilijk of zelfs onbegaanbaar maken, vooral over de Thorung La-pas.

De zomermaanden (juni-september) worden meestal niet aanbevolen vanwege de moessonregens. Deze maken het pad modderig en glad en kunnen het risico op aardverschuivingen verhogen. Ook zijn de uitzichten op de bergen vaak verborgen door wolken.

Bedenk echter dat het weer in de bergen zeer onvoorspelbaar kan zijn. En dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn en op de hoogte te blijven van de weersvoorspellingen.

Annapurna Circuit - Narchyang

Etappes Annapurna Circuit

Het Annapurna Circuit is een veelzijdige en flexibele trektocht. En hoewel de exacte route en het aantal etappes kunnen variëren afhankelijk van de gids, het reisgezelschap, het weer en andere factoren, is hier een algemeen overzicht van een veelvoorkomende route voor de trektocht:

 1. Besi Sahar naar Bahundanda (8 uur, 27 km). De tocht begint in het laagland, met een mix van rijstvelden, watervallen en subtropische bossen. Het is een flinke klim naar het dorp Bahundanda.
 2. Bahundanda naar Chamje (6 uur, 15 km): Deze etappe gaat verder langs de Marsyangdi-rivier, met prachtige watervallen en groene heuvels.
 3. Chamje naar Dharapani (5 uur, 16 km). De route gaat nu meer bergopwaarts, met meer uitzicht op sneeuwbedekte bergen en traditionele Tibetaanse dorpen.
 4. Dharapani naar Chame (6 uur, 15 km). Je zult de Lamjung Himal en de Annapurna II beginnen te zien, en je zult door een prachtig bos van dennen en eiken lopen.
 5. Chame naar Pisang (5 uur, 14 km). Deze route heeft spectaculaire uitzichten op de Annapurna-keten en je zult beginnen te merken dat de vegetatie begint te veranderen als je hoger komt.
 6. Pisang naar Manang (6-7 uur, 20 km). Deze etappe leidt je naar het hart van de Annapurna bergketen, met indrukwekkende uitzichten op Annapurna III en Gangapurna.
 7. Rustdag in Manang: Een dag voor acclimatisatie aan de hoogte. Je kunt lokale wandelingen maken, de stad verkennen en genieten van het spectaculaire berglandschap.
 8. Manang naar Yak Kharka (4-5 uur, 9 km). De vegetatie wordt schaarser en het landschap wordt ruiger. Yak Kharka is een herdersnederzetting waar je yaks kunt zien grazen.
 9. Yak Kharka naar Thorung Phedi (3-4 uur, 6 km). Een kortere maar steilere klim in voorbereiding op de grote pas de volgende dag.
 10. Thorung Phedi naar Muktinath via Thorung La (8-10 uur, 16 km). De uitdaging van de Thorung La-pas, het hoogste punt van de trektocht. Vanaf de top zijn de uitzichten absoluut adembenemend. Daarna daal je af naar het heilige stadje Muktinath.
 11. Muktinath naar Marpha (6 uur, 24 km): Een lange afdaling door het Kali Gandaki-dal, met zijn indrukwekkende kloof.
 12. Marpha naar Ghasa (6 uur, 20 km). Deze etappe gaat door het droge, woestijnachtige landschap van Mustang naar het groenere, bosrijke landschap rond Ghasa.
 13. Ghasa naar Tatopani (5 uur, 20 km). Tatopani staat bekend om zijn warmwaterbronnen, een geweldige plek om te ontspannen na de lange dagen van trekken.
 14. Tatopani naar Ghorepani (7 uur, 17 km). Een flinke klim naar Ghorepani, een populair punt om de zonsopgang te bekijken over de Annapurna’s.
 15. Ghorepani naar Nayapul en terug naar Pokhara (6-7 uur, 15 km). Na het bekijken van de zonsopgang, daal je af naar Nayapul, waar je vervoer naar Pokhara neemt.

Let op: deze tijden en afstanden zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden en de fitheid van de wandelaars. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te haasten. Acclimatisatie aan de hoogte is cruciaal op deze trektocht.

Annapurna Circuit - Narchyang 2

Moet je eigen eten meenemen?

Tijdens het wandelen van het Annapurna Circuit is het over het algemeen niet nodig om je eigen eten mee te nemen voor de gehele trek. De route is bezaaid met theehuizen, waar je kunt stoppen voor maaltijden en snacks, evenals om te overnachten. Deze theehuizen bieden doorgaans een basisselectie van maaltijden. Eten zoals dal bhat (een traditioneel Nepalees gerecht van linzensoep, rijst en groenten), noedelsoep, pasta, pizza, pannenkoeken, en eieren.

Echter, je zou wel een aantal snacks en energierijke voedingsmiddelen kunnen meenemen voor tussendoor, zoals energierepen, noten, gedroogd fruit of chocolade. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop je wandelt. Omdat je eetlust kan veranderen naarmate je hoger klimt. Het is essentieel om goed gehydrateerd te blijven en voldoende te eten, ook als je geen honger hebt.

Het water langs de route moet worden behandeld voordat je het drinkt. Je kunt waterzuiveringstabletten of een waterfilter meenemen, of je kunt gekookt water kopen in de theehuizen.

Zorg er wel voor dat je van tevoren controleert of het theehuis waar je van plan bent om te stoppen open is. Vooral als je in het laagseizoen wandelt, want sommige kunnen sluiten. Het is ook goed om in gedachten te houden dat de faciliteiten in theehuizen eenvoudig zijn. En hoewel het eten over het algemeen veilig is, kan het voor sommigen wat aanpassing vergen.

Annapurna Circuit - Kaski

Is een gids nodig tijdens het Annapurna Circuit?

Het inhuren van een gids voor het Annapurna Circuit is niet verplicht. Maar het kan wel waardevol zijn, vooral voor mensen die niet bekend zijn met hoge hoogtetrekkingen of met de regio.

Hier zijn enkele redenen waarom het hebben van een gids nuttig kan zijn:

 1. Navigatie: Hoewel de route over het algemeen goed gemarkeerd is, zijn er plaatsen waar het pad onduidelijk kan zijn. Een gids met kennis van de route kan je helpen om niet verdwaald te raken.
 2. Veiligheid: In geval van een medische of andere noodsituatie kan een gids van onschatbare waarde zijn. Ze zijn getraind in eerste hulp en hoogteziekte, en weten wat te doen in geval van nood.
 3. Kennis: Gidsen hebben veel kennis over de lokale cultuur, geschiedenis, flora en fauna. En kunnen je inzichten en details geven die je anders misschien zou missen.
 4. Logistiek: Een gids kan helpen bij het regelen van accommodaties en maaltijden. En bij het omgaan met andere logistieke zaken, waardoor je je meer kunt concentreren op het genieten van de trektocht.
 5. Lokale Economie: Het inhuren van een gids is een goede manier om de lokale economie te ondersteunen.

Als je ervoor kiest om zonder gids te gaan, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent, goed uitgerust. En dat je de nodige onderzoeks- en navigatievaardigheden hebt. Je moet ook je TIMS (Trekkers’ Information Management Systems) kaart en Annapurna Conservation Area Permit (ACAP) vooraf regelen. Wat een gids anders voor je zou doen. Je moet ook altijd op de hoogte blijven van het weer en de condities op de route. En voorbereid zijn om je plannen te wijzigen als dat nodig is voor je veiligheid.

Annapurna Circuit - Himalaya

Hoe kom je in het startpunt, Besi Sahar?

Besisahar is de meest gebruikelijke startplaats voor het Annapurna Circuit. Het ligt ongeveer 175 kilometer ten westen van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Er zijn verschillende manieren om in Besisahar te komen vanuit Kathmandu:

 1. Bus: Er rijden regelmatig lokale bussen van Kathmandu naar Besisahar. De reistijd varieert meestal van 6 tot 8 uur, afhankelijk van de verkeers- en wegomstandigheden. Hoewel dit de goedkoopste optie is, zijn de bussen vaak vrij vol en niet bijzonder comfortabel.
 2. Privévoertuig: Je kunt een privéauto of jeep huren om je naar Besisahar te brengen. Dit is een duurdere optie, maar het biedt meer comfort en flexibiliteit dan de bus. De rit duurt meestal ongeveer 5 uur.
 3. Georganiseerde Trek: Als je de trektocht hebt georganiseerd via een reisbureau, kunnen zij het vervoer naar Besisahar voor je regelen. Dit is meestal in de vorm van een privévoertuig of een toeristenbus.

Het is belangrijk om op te merken dat de wegen in Nepal vaak ruw en bochtig kunnen zijn. En dat de rijomstandigheden niet altijd aan de westerse normen voldoen. Als je gevoelig bent voor wagenziekte, is het misschien een goed idee om voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je aan de reis begint.

Hoe kom je van eindpunt Pokhara naar beginpunt Besi Sahar?

Pokhara, een populaire toeristische stad in Nepal, ligt dichter bij Besisahar dan Kathmandu. De afstand tussen Pokhara en Besisahar is ongeveer 110 kilometer. Hier zijn de vervoersmogelijkheden:

 1. Bus: Er zijn dagelijks meerdere lokale bussen die van Pokhara naar Besisahar rijden. De rit duurt meestal ongeveer 4-6 uur, afhankelijk van de verkeers- en wegomstandigheden. Dit is de meest kostenefficiënte optie, maar het kan ongemakkelijk zijn als de bus vol is.
 2. Privévoertuig: Het is ook mogelijk om een privéauto of jeep te huren om van Pokhara naar Besisahar te reizen. Dit is een duurdere optie, maar het biedt meer comfort en flexibiliteit dan de bus. De rit duurt meestal ongeveer 3-4 uur.
 3. Georganiseerde Trek: Als je deelneemt aan een georganiseerde trektocht, kan het reisbureau het vervoer van Pokhara naar Besisahar voor je regelen. Dit kan in de vorm van een privévoertuig of een toeristenbus zijn.

Zoals altijd bij het reizen in Nepal, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de wegomstandigheden variëren. En dat reizen soms langer kan duren dan verwacht vanwege verkeers- of weersomstandigheden. Plan dus ruimte in je schema voor eventuele vertragingen.

Welke wandelschoenen heb je nodig voor het Annapurna Circuit?

Het kiezen van de juiste wandelschoenen voor het Annapurna Circuit is cruciaal. Je zult veel dagen op moeilijk terrein wandelen, soms op hoge hoogte en in koude weersomstandigheden. Hierbij moet je ook rekening houden met de kans op sneeuw of ijs, vooral in de pas.

Voor een trektocht zoals het Annapurna Circuit zou je in het algemeen moeten kijken naar categorie B of B/C wandelschoenen. Deze schoenen bieden meer steun en stabiliteit dan lichtere categorie A schoenen. A schoenen zijn meer geschikt voor makkelijke wandelingen op goed begaanbare paden.

Categorie B schoenen zijn bedoeld voor trektochten in heuvelachtig of bergachtig terrein, met zwaardere rugzakken. Ze hebben stijvere zolen dan A-schoenen en bieden meer enkelsteun.

Categorie B/C schoenen zitten tussen de B en C categorie in. Ze zijn nog stijver en duurzamer, ontworpen voor zwaardere trektochten en licht alpine werk, zoals het Annapurna Circuit.

Enkele dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van je schoenen:

 1. Pasvorm: Zorg ervoor dat de schoenen goed passen om blaren en ongemak te voorkomen. Probeer ze uit met de sokken die je van plan bent te dragen tijdens de trek.
 2. Inloopperiode: Nieuwe schoenen hebben een inloopperiode nodig voordat ze comfortabel zijn voor lange wandelingen. Zorg ervoor dat je ze ruim voor de trek aanschaft en inloopt.
 3. Waterdicht: Overweeg een waterdichte schoen, of op zijn minst een schoen met een goed waterbestendig materiaal. Het weer in de Himalaya kan veranderlijk zijn, en je kunt te maken krijgen met regen of sneeuw.
 4. Warmte: Afhankelijk van wanneer je de trektocht maakt, wil je misschien ook schoenen die goed geïsoleerd zijn voor koude omstandigheden.

Het is altijd een goed idee om professioneel advies te krijgen bij een gespecialiseerde buitensportwinkel bij het kiezen van je wandelschoenen. De juiste schoenen kunnen een groot verschil maken voor je comfort en veiligheid op het Annapurna Circuit.

Hoe zwaar is het Annapurna Circuit?

De moeilijkheidsgraad van het Annapurna Circuit varieert sterk. Afhankelijk van verschillende factoren zoals je fysieke conditie, ervaring met lange-afstandswandelingen en hoogtewandelingen, de specifieke route die je kiest, en de weersomstandigheden. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 1. Afstand. Het Annapurna Circuit heeft een totale lengte van ongeveer 160 tot 230 kilometer, afhankelijk van waar je start en eindigt. Dit betekent dat je gemiddeld 15 tot 20 kilometer per dag loopt, gedurende 10 tot 20 dagen. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn, vooral als je niet gewend bent aan meerdaagse trektochten.
 2. Hoogte. Het hoogste punt van het circuit is de Thorong La-pas, die op 5.416 meter boven zeeniveau ligt. De hoogte kan een grote uitdaging zijn, omdat het risico op hoogteziekte toeneemt boven de 2.500 meter. Het is belangrijk om goed te acclimatiseren en alert te zijn op tekenen van hoogteziekte.
 3. Terrein. Hoewel het pad over het algemeen goed onderhouden is, kan het terrein variëren van relatief vlakke paden tot steile en rotsachtige beklimmingen en afdalingen. Dit kan zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn.
 4. Weer. De weersomstandigheden in de Himalaya kunnen snel veranderen en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de moeilijkheidsgraad van de trek. Koud weer, regen en sneeuw kunnen de trek moeilijker maken.

Kortom, hoewel het Annapurna Circuit technisch gezien geen bergbeklimming is en geen technische vaardigheden vereist, is het nog steeds een zware, hooggelegen trek die een goede fysieke conditie, voorbereiding en uithoudingsvermogen vereist. Het is een goed idee om jezelf voor te bereiden met een trainingsprogramma dat zowel cardio- als krachttraining omvat, en om ervaring op te doen met meerdaagse trektochten voordat je aan het Annapurna Circuit begint.

Zijn er verschillende varianten van het Annapurna Circuit?

Ja, er zijn inderdaad verschillende varianten van het Annapurna Circuit. De volledige trek is ongeveer 160 tot 230 kilometer lang, afhankelijk van waar je start en eindigt. Hier zijn enkele varianten van de trek:

 1. Klassiek Annapurna Circuit: Dit is de traditionele route die begint in Besisahar en eindigt in Nayapul, met een doorkruising van de Thorong La-pas (5416m). Dit circuit duurt meestal 18-21 dagen.
 2. Verkort Annapurna Circuit: Met de aanleg van wegen in het Annapurna-gebied, kiezen sommige wandelaars ervoor om een kortere versie van de trek te maken. Deze kan beginnen in Jagat of Chame in plaats van Besisahar, en kan eindigen in Jomsom of Muktinath na de oversteek van Thorong La, in plaats van helemaal door te lopen naar Nayapul. Dit verkorte circuit kan in ongeveer 10-14 dagen worden voltooid.
 3. Annapurna Circuit met Tilicho Lake: Sommige wandelaars kiezen ervoor om een zijtrip naar Tilicho Lake, het hoogste meer ter wereld, toe te voegen aan hun trek. Dit voegt ongeveer 2-3 dagen toe aan de trek.
 4. Annapurna Circuit met Annapurna Base Camp (ABC): Een andere optie is om het Annapurna Circuit te combineren met de Annapurna Base Camp trek. Na de Thorong La-pas, in plaats van af te dalen naar Jomsom, gaan trekkers naar het zuiden naar Ghorepani en Poon Hill, en vervolgens naar Annapurna Base Camp. Dit verlengt de trek met ongeveer een week.

Welke variant je ook kiest, het is belangrijk om flexibel te zijn en je plannen aan te passen aan de weersomstandigheden, je gezondheid en je acclimatisatie aan de hoogte. Het is ook belangrijk om voldoende tijd te plannen voor rustdagen en acclimatisatie, vooral voordat je de Thorong La-pas oversteekt.

Zijn er organisaties die je bagage vervoeren tijdens het Annapurna Circuit?

Ja, er zijn inderdaad services die je kunnen helpen met het vervoeren van je bagage tijdens de trektocht op het Annapurna Circuit. Dit wordt vaak gedaan door draagdieren (zoals ezels of muildieren) of door menselijke dragers, bekend als “porters”.

Het inhuren van een porter heeft niet alleen het voordeel dat je niet je eigen zware rugzak hoeft te dragen, maar het ondersteunt ook de lokale economie door werkgelegenheid te bieden aan de lokale bevolking.

Het is belangrijk om ethisch om te gaan met het inhuren van een porter. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je porter niet te veel gewicht draagt (de International Porter Protection Group beveelt een maximum gewicht aan van 20 kg per porter), dat ze geschikte kleding en uitrusting hebben voor de omstandigheden, en dat ze eerlijk worden betaald voor hun werk.

Veel trekkingbedrijven bieden services aan die de organisatie van een porter omvatten, en sommige bieden zelfs volledig ondersteunde trektochten aan met zowel een gids als een porter. Het is echter ook mogelijk om zelfstandig een porter in te huren in de dorpen aan het begin van de trek.

Houd er rekening mee dat als je ervoor kiest om een porter in te huren, je nog steeds een dagrugzak zult moeten dragen met je essentiële items zoals water, snacks, extra kledinglagen en waardevolle spullen.

Hoeveel mensen lopen per jaar de trektocht?

Het exacte aantal mensen dat jaarlijks het Annapurna Circuit loopt, is moeilijk vast te stellen, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, politieke stabiliteit, en globale gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie. Echter, voor september 2021, werd het Annapurna Circuit elk jaar door duizenden mensen gelopen.

Het toerisme in Nepal heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt in de afgelopen decennia, en trektochten in het Annapurna-gebied zijn bijzonder populair. Het Annapurna Circuit is een van de meest gelopen trektochten in Nepal, naast de Everest Base Camp Trek.

Het is belangrijk op te merken dat trekking in het Annapurna-gebied pieken en dalen kent door het jaar heen, afhankelijk van het seizoen. De drukste periodes zijn over het algemeen in het voorjaar (maart tot mei) en het najaar (september tot november), wanneer het weer het meest gunstig is.

Om het effect van het toerisme op het milieu en de lokale gemeenschappen te minimaliseren, is het belangrijk om verantwoordelijk en duurzaam te reizen. Dit omvat respect voor de lokale cultuur, minimalisering van afval, en ondersteuning van de lokale economie door lokaal te kopen en te verblijven in lokale theehuizen en lodges.

Conclusie Annapurna Circuit

Het Annapurna Circuit in Nepal is een van de meest populaire en verrijkende langeafstandswandelingen ter wereld. Deze trektocht neemt je mee door een diverse reeks landschappen, van de rijstterrassen en subtropische bossen van de lagere Marsyangdi-vallei, tot de hoge bergpassen en woestijnlandschappen van de bovenste Kali Gandaki.

Het circuit biedt de kans om de prachtige natuurlijke schoonheid van de Himalaya te ervaren, evenals de rijke culturele diversiteit van de regio, met zijn vele etnische groepen en traditionele dorpjes. Hoogtepunten van de trek zijn onder andere het oversteken van de Thorong La-pas, een van de hoogste bergpassen ter wereld, en het uitzicht op enkele van de hoogste bergen in de wereld, zoals Annapurna en Dhaulagiri.

Ondanks de fysieke uitdagingen, waaronder lange wandeldagen, moeilijk terrein en de hoogte, is het Annapurna Circuit toegankelijk voor de meeste mensen met een goede gezondheid en conditie, mits er voldoende tijd wordt besteed aan acclimatisatie en voorbereiding. Veel wandelaars kiezen ervoor om een gids en/of drager in te huren om hun ervaring te verbeteren en de lokale economie te ondersteunen.

Er zijn veel manieren om de trek aan te passen aan je eigen voorkeuren en mogelijkheden, waaronder verschillende start- en eindpunten, zijtochten zoals het Tilicho-meer of het Annapurna Base Camp, en de optie om gedeelten van de trek met de bus of jeep af te leggen.

Over het geheel genomen biedt het Annapurna Circuit een onvergetelijke ervaring van avontuur, ontdekking en persoonlijke prestatie. Het is een trek die vele wandelaars steeds weer opnieuw trekt en die, ondanks de uitdagingen, een van de hoogtepunten van een reis naar Nepal kan zijn.