Categorieën
Duitsland

Aschaffenburg

Aschaffenburg is ook wel bekend als het Beierse Nice vanwege het milde, zonnige klimaat. Daarnaast is het de toegangspoort tot de heuvels van Spessart. Het is een stad die traditie en moderniteit, winkelen en cultuur, een bruisende sfeer en architectonische pracht combineert.

De charmante ambiance van Aschaffenburg zal je overal opvallen. Terwijl de vele fonteinen een vleugje flamboyantie en plezier toevoegen. Ook de rustieke bars en de rijkdom aan cultuur bieden bezoekers een verscheidenheid aan dingen om te doen. De beste plek om de zonnige kant van Aschaffenburg te verkennen is in het historische centrum. Hier vind je misschien wel het mooiste classicistische theater van Zuid-Duitsland, het Stadtloggia-gebouw, de waterpartijen en de enorme zonnewijzer. Johannisburg, het magnifieke meesterwerk uit de Renaissance, gebouwd in 1614, torent hoog boven de oude binnenstad uit. Het herbergt de Beierse staatsschildercollecties met de belangrijkste Lucas Cranach-collectie in Europa. En het herbergt ook het Palace Museum met kunstwerken en historische artefacten uit zes eeuwen geschiedenis.

Van hoogwaardige theatervoorstellingen en tentoonstellingen in de Jezuïetenkerk Art Gallery tot veelgeprezen komedie in de Hofgarten, de stad biedt veel eersteklas entertainment. Ook een beetje ontspanning nodig? Paleis Schönbusch ligt te midden van uitgestrekte, prachtige landschapstuinen in Engelse stijl. Deze tuinen hebben afgelegen plekjes, kleine meren, bruggen en kanalen. En als u na zoveel cultuur zin heeft in een winkeltherapie, dan bent u in Aschaffenburg aan het juiste adres. Met meer dan 700 winkels trekt het winkelend publiek uit de hele regio. Je vindt hier van alles en nog wat.

Johannesburg Paleis in Aschaffenburg

Paleis Johannesburg Aschaffenburg
Paleis Johannesburg Aschaffenburg

Het Johannesburg Paleis was tot 1803 de tweede residentie van de aartsbisschop-keurvorsten van Mainz. En bevindt zich in het centrum van Aschaffenburg aan de rivier de Main. Het enorme viervleugelige complex bouwde men van 1605 tot 1614 onder aartsbisschop-keurvorst Johann Schweikard von Kronberg. Ook is het paleis één van de belangrijkste voorbeelden van paleisarchitectuur uit het Duitse Renaissance-tijdperk. Voor dit nieuwe gebouw behield de Strassburgse architect Georg Ridinger alleen de donjon van het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel. Deze donjon is de vijfde toren. Aan het einde van de 18e eeuw ontwierp men het interieur van het paleis opnieuw in neoklassieke stijl. Dit volgens de plannen van de architect Emanuel Joseph von Herigoyen. Na ernstige schade tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de buitenkant van het paleis gerestaureerd. Men begon met de buitenkant, en in 1964 werden de eerste stijlkamers en collecties met de geredde meubels heropend.