Categorieën
Duitsland

Augsburg

Augsburg, met zijn Mozart-erfgoed, is een van de historisch meest belangrijke steden van Duitsland. Terwijl je door de oude straten slentert, heb je niet veel fantasie nodig om een ​​idee te krijgen van het belang van deze prachtige stad in de tijd dat de handels- en bankdynastie van Fugger op zijn hoogtepunt was.

Augsburg is altijd een beetje glamoureuzer geweest dan andere steden. De prachtige fonteinen, grote oude gildehuizen, prachtige kerken en het stadhuis vormen samen een stadsbeeld van zeldzame intensiteit. Ook recentere periodes hebben hier hun sporen nagelaten, met name de barok- en rococo-tijdperken en de art nouveau-beweging, die allemaal een wandeling door de stad tot een heel bijzondere ervaring maken. Al in de hoge middeleeuwen stonden reizigers versteld van de kathedraal met zijn prachtige bronzen deuren (nu bijna 1000 jaar oud) en de basiliek van St. Ulrich en St. Afra. Een ander wonder was de rijkdom van de familie Fugger, die in slechts drie generaties uitgroeide tot een wereldwijde grootmacht van het kapitalisme.

De Mozarts voegen zich bij de Fuggers als een andere familie met nauwe banden met de stad. Leopold Mozart, vader van Wolfgang Amadeus en op zichzelf al een invloedrijke componist, is hier geboren. Het Mozart-festival houdt men elk jaar in mei. En is slechts één manier waarop de vader-en-zooncomponisten in de stad worden herdacht. Wist je ook dat Augsburg ooit was omringd door een doorlopende stadsmuur? Talrijke goud- en zilversmeden vestigden zich erin. Hun werken zijn te zien in musea en te koop bij onafhankelijke bedrijven. Wat is een betere manier om na het verkennen en winkelen de dag af te sluiten dan met een drankje in een van de vele leuke bars in de oude binnenstad.

Bezienswaardigheden Augsburg

Stadhuis Augsburg

Het stadhuis is één van de belangrijkste attracties in Augsburg. De stadsarchitect, Elias Holl, bouwde tussen 1615 en 1620 het belangrijkste seculiere bouwwerk van de Duitse Renaissance. En de Gouden Zaal, genoemd naar het gouden vergulde houten plafond, is voltooid in 1624. Ook is dit één van de meest imposante archetypische Wrooms in Duitsland en toont de grootsheid van de keizerlijke stad.

Augsburg Stadhuis
Stadhuis

Fuggerei

In 1521 stichtte Jakob Fugger de oudste nog bestaande sociale nederzetting ter wereld. De 140 appartementen bieden onderdak aan 150 katholieke Augsburgse burgers. Voor appartementen van 60 vierkante meter betalen de bewoners nog steeds 88 cent per jaar. Ze zijn ook toegewijd om drie dagelijkse gebeden te bidden voor de stichter en zijn gezin. Het Fuggerei-museum en de schuilkelder uit WO II die de geschiedenis van de Fuggerei-nederzetting verklaren.

Schaezler Palace

Een zilverhandelaar liet in 1770 het Schaezlerpaleis bouwen. De balzaal van het rococopaleis werd gedoopt in het gezelschap van Marie Antoinette, de toenmalige toekomstige koningin van Frankrijk. De kunstcollecties en musea van Augsburg tonen barokke kunst, waaronder werken van Rubens en Tiepolo. Naast het echt van het paleis is de Staatsgalerie in de Sint-Catharinakerk (werken van Dürer, Holbein d.A, Burgkmair d.A.)

Paleis Augsburg
Paleis

St. Anne / Fugger Kapel

St. Anne’s is in 1321 gesticht als een karmelietenklooster. Het barokke heiligdom van de kerk voltooide men in 1749. Het bevat de Gold Smith-kapel en het Fugger-mausoleum, het eerste renaissancistische bouwwerk van Beieren en de begraafplaats van Jakob Fugger. In 1518 verbleef Maarten Luther in het klooster en toonde men zijn beroemde portret van Lucas Cranach. Het Luther Steps-museum schetst de geschiedenis van de Reformatie in Augsburg.