Categorieën
Canada

Banff National Park | Banff Canada

Rocky Mountain-toppen, turkooizen gletsjermeren, een schilderachtig bergstadje en dorp, een overvloed aan wilde dieren en schilderachtige autoritten komen samen in Banff National Park – het eerste nationale park van Canada en het vlaggenschip van het nationale parksysteem. Meer dan drie miljoen bezoekers per jaar reizen naar het park voor een verscheidenheid aan activiteiten, zoals wandelen, fietsen, skiën en kamperen in één van ’s werelds meest adembenemende berglandschappen. Banff maakt deel uit van de Canadese Rocky Mountain Parks die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Natuur & wetenschap

Banff National Park maakt deel uit van een systeem van nationale parken dat is opgericht met als doel representatieve voorbeelden van de natuurlijke diversiteit van Canada te beschermen!

In ons systeemplan herkennen we 39 natuurlijke landgebieden op basis van landschap, geografie, klimaat en wat er leeft. Parks Canada streeft ernaar dat de culturele en ecologische integriteit van deze plaatsen wordt beheerd, onderhouden en hersteld, zodat toekomstige generaties ze ook kunnen ervaren, begrijpen en ervan kunnen genieten.

Dieren in Banff National Park

Banff National Park is een bijzondere plek! Het is de thuisbasis van meer dan 311 vogelsoorten, 844 plantensoorten (waarvan 74 zeldzaam), 5 soorten zeldzame of wetenschappelijk belangrijke ongewervelde dieren, waaronder de met uitsterven bedreigde Banff Springs-slak. 19 vissoorten (9 geïntroduceerd), 4 amfibieën, 1 reptiel en 53 soorten zoogdieren, waaronder grizzlyberen, wolven, poema’s en zelfs veelvraat!

Het nationale park herbergt al deze dieren en de wilde ruimtes die ze nodig hebben om te overleven! Deze ongelooflijke diversiteit aan dieren in het wild is een weerspiegeling van het brede scala aan habitats dat in het park wordt aangetroffen vanwege variaties in hoogte, klimaat en plantengemeenschappen. De verspreiding van dieren in het wild sluit aan bij de drie ecoregio’s in het park: montane, subalpine en alpine.

Elke regio biedt een verscheidenheid aan habitats die door bepaalde dieren op verschillende tijdstippen van het jaar worden gebruikt.

De Montane

De montane (ongeveer 3% van het park) is de biologisch meest productieve van de drie ecoregio’s. Het is vroeg groen, heeft over het algemeen minder sneeuw in de winter, wat vooral goed is voor grazers, waardoor zij een prooi zijn voor roofdieren. Het is ook het gemakkelijkst om doorheen te reizen, zowel voor dieren in het wild als voor mensen. De stad Banff en Lake Minnewanka bevinden zich in de bergen.

De Subalpine

De subalpine (ongeveer 53% van het park) wordt gekenmerkt door dichte bossen op sommige locaties en lawinepaden. Het Lake Louise-gebied is hier een goed voorbeeld van.

Lake Louise - Banff National Park
Lake Louise

De alpine

De alpine (ongeveer 44% van het park) is het land boven de boomgrens dat voornamelijk uit rotsen en ijs bestaat en veel gletsjers omvat, meestal langs Continental Divide; – deze gebieden bieden een spectaculair landschap, maar zijn doorgaans niet gemakkelijk voor dieren om in hun levensonderhoud te voorzien.

Continental Divide - Banff Canada
Continental Divide

Planten in Banff National Park

Wilde bloemen, met hun verscheidenheid aan kleuren, vormen en geuren, dragen enorm bij aan de ervaring van Banff Canada. Of je ze nu identificeert, fotografeert of gewoon waardeert, wilde bloemen fleuren een bezoek aan dit berglandschap op.

Planten in de Montane

De montane (laaggelegen) valleien van Banff National Park herbergen veel wilde bloemen die meer representatief zijn voor de uitlopers en prairies.

Voorbeelden zijn onder meer: Prairiekrokus, Grasklokje, Westelijke Houtlelie, Vallende Ster, Driebloemige Avens, Stervormige Salomonsrob, Wilde Gaillardia (Susan met bruine ogen), Gele Dame’s Slipper, Boterkruid, Olifantenkop en Vroegblauw Viooltje.

Goede plekken om deze wilde bloemen te vinden zijn onder meer de noordkust van Johnson Lake, open grasvelden zoals onder de watervallen op Cascade Mountain of langs de Bow Valley Parkway, en in het Saskatchewan River Crossing-gebied in het noordelijke deel van het park.

Johnson Lake
Johnson Lake
Bow River
Bow River

Planten in de Subalpine

De subalpiene zone – de brede band boven de montane zone tot aan de boomgrens – ontvangt meer neerslag dan de montane en bestaat voornamelijk uit naaldbomen. Op de schaduwrijke bosbodem kom je wilde bloemen tegen als deTweeling Bloem, Bronze Klokjes, (één bloemig Wintergroen), Labrador Thee en de Wit Bloemige Rhododendron. Hoge kleurrijke bloemen, zoals de Sitka Valeriaan en driehoekigbladige Jakobskruiskruid, sieren de boomgrens.

Deze soorten zijn te zien op weg naar Stewart Canyon, het Bourgeau Lake-pad op, langs de rustige wandeling naar de Lower Falls of Johnston Canyon en op veel van de paden rond Lake Louise.

Johnston Canyon
Johnston Canyon

Planten in de Alpine

In het land van rotsen en sneeuw, boven de laatste bomen, zijn enkele winterharde wilde bloemen te vinden. Onder hen zijn de Paarse Saxifrage, Gletsjer Lily, Vergeet me Nietjes, Westerse Anemoontjes en verschillende heide.

Een van de klassieke gebieden in Banff National Park om getuige te zijn van tapijten van deze soorten die het landschap bedekken, is Sunshine Meadows. U kunt uzelf ook omringen met schitterende displays op Bow Summit en Parker Ridge.

Activiteiten

Rotsachtige berglandschappen en een overvloed aan dieren in het wild – van dikhoornschapen tot beren – zijn de topattracties van Banff National Park. Duik te voet of met de fiets de Rockies in over een uitgebreid netwerk van paden. Rijd langs kristalheldere meren en gletsjers op honderden kilometers geplaveide schilderachtige parkways of ga terug naar de natuur op 14 verschillende campings. Liefhebbers van geschiedenis kunnen nationale historische locaties verkennen, terwijl de winter skiën, sneeuwschoenwandelen en sightseeing brengt.

Rijden met de auto

Roam Public Transit bedient de stad Banff, populaire Banff-attracties en is de openbaarvervoersdienst van Bow Valley die wordt aangeboden door de Bow Valley Regional Transit Services Commission. Met bussen die u helpen op een milieuvriendelijke manier door de stad Banff te dwalen, laat u uw voertuig staan en neemt u Roam Public Transit naar uw favoriete attracties.

Canada adviseert niet zelf de auto te pakken, maar met de bus naar attracties te gaan.

Vertaald van bron: Banff National Park