Categorieën
Duitsland

Bastei Brug

De Bastei Brug is het kenmerk van Saksisch Zwitserland. Naar zeggen is het de meest fotogenieke regio die je in Duitsland kunt vinden.

Wandelen naar de Bastei Brug

Wandelen naar de Bastei-brug? Dat willen veel mensen! Deze gemakkelijke wandeling naar de Bastei is de snelste en gemakkelijkste toegang voor jouw bezoek aan de Bastei. inclusief de imposante Bastei-brug. In dit artikel laat ik je mijn indrukken van de wandeling zien en geef ik je alle informatie die je nodig hebt. Van hoe je er komt tot de uitkijkpunten. Verder vind je hier ook tips die je plezier van dit natuurwonder in Saksisch Zwitserland veraangenaamt! Het is een eenvoudige wandeling. Maar je moet soms trappen en ladders beklimmen om bij de mooie uitzichtpunten te komen. Goede wandelschoenen met een stevige zool zijn daarom een ​​pré.

De lichte wandeling

De gemakkelijke wandeling naar het bastion begint direct bij de parkeerplaats. Je verlaat het parkeerterrein en oriënteert je op de straat (waar je vandaan kwam). Deze volg je in de richting van je aankomst. Vanaf parkeerplaats Bastei is de verharde weg afgesloten voor het openbaar verkeer! Voor voetgangers en fietsers is dit echter DE toegang tot de Bastei. Er is voldoende loopruimte op de brede verharde weg. Zelfs gezinnen met kinderwagens of mensen met een rolstoel kunnen hier wandelen. Echter eindigt de reis voor de brug. In dit opzicht is de excursie naar de Bastei-brug niet mogelijk met een kinderwagen of rolstoel. Zelfs als sommige reisgidsen spreken over een barrièrevrije reis naar de Bastei-brug, is dat niet waar. Met een kinderwagen of rolstoel kun je niet alle interessante uitkijkpunten rond de Bastei-brug bereiken.

Wandelen naar het uitkijkpunt Wehlstein

Wehlstein uitzicht
Wehlstein uitzicht

Voordat je de Bastei-brug bereikt, kunt je linksaf slaan naar het eerste uitkijkplatform. Het duurt ongeveer 15 minuten om hier te komen. Bijna geen van de toeristen verdwaalt hier. Dit komt waarschijnlijk omdat de toegang tot het uitzichtpunt door het bos loopt. Als je van de weg af het bos in gaat, heb je geen idee welk uitzicht daarachter verscholen ligt. Als je op zoek bent naar een rustig uitkijkpunt, is dit perfect. Na een paar meter door het bos bereik je het zogenaamde Wehlstein-uitzicht. Vanaf het uitkijkpunt kijk je uit over de Wehlgrund, waarachter meerdere rotsachtige toppen uit het bos oprijzen. Je ziet de zogenaamde Kleine Gans en Grote Gans.

Blijf niet te lang, er komen nog meer uitkijkpunten. En die zijn zelfs nog spectaculairder! Ga terug naar de straat en blijf deze volgen. Het gaat langs het Bastei Hotel en het Zwitserse huis. Dit is een informatiepunt over het Nationaal Park Sächsische Schweiz.

Uitkijkpunt Ferdinandstein

Ferdinandstein uitzichtpunt
Ferdinandstein uitzicht

Enkele meters verder splitst een onopvallend pad zich naar links af. Deze moet je zeker wandelen! Het leidt je naar één van de mooiste uitkijkpunten. Eerst is het een breder pad, dat al snel smaller wordt en over steile stenen trappen naar de Ferdinandstein leidt. Maak je geen zorgen, je hoeft niet naar boven te klimmen. Er zijn trappen die naar boven leiden. Een van de beste uitkijkplatforms bevindt zich op de Ferdinanstein. De ruimte op het uitkijkplatform is klein, maar het uitzicht is geweldig! Veel bekende ansichtkaartmotieven zijn hier gefotografeerd.

Maar je kunt er niet lang van genieten. Want het uitkijkplatform op de Ferdinandstein is erg klein en veel mensen willen naar boven. Houd rekening met de andere wandelaars zodat iedereen daar een keer kan staan. Dus snel naar boven, een foto maken en snel terug richting de Bastei Brug.

Wandelen over de Bastei Brug

Je volgt nu de statige Basteibrug. Het is een meesterwerk van architectuur! De bogen van de 76,5 meter lange Bastei-brug strekken zich majestueus uit van rots tot rots. Je hebt nu jouw eigenlijke wandelbestemming bereikt. Zorg ervoor dat je de Bastei-brug tot het einde volgt. Onderweg zijn er nog andere uitkijkpunten.

Kanapee Uitzicht

Vervolgens komt het zogenaamde bankaanzicht. Het bevindt zich rechts van de Bastei-brug. Van daar gaat een heel ander gezichtsveld open! Je kijkt neer op de Elbe en de beroemde zandsteenrotsen in de omgeving. Aan de andere kant van de Elbe is het weidse uitzicht gericht op de tafelbergen van Saksisch Zwitserland. Dit uitkijkpunt is vooral ’s avonds romantisch. Je kunt dan heel goed genieten van de zonsondergang!

Uitzichtpunt Tiedgenstein

Nog indrukwekkender is het uitzicht op de Elbe vanaf de Tiedgenstein. Aan de voet van de steile klif is het bekende Tiedge-uitzicht. De naam van de rots komt van de dichter Christoph August Tiedge. Ter ere van hem werd een inscriptie in de Tiedgenstein gekerfd. Je passeert haar direct als je vanaf het Bastei-wandelpad rechtsaf naar het Tiedgeaussicht gaat. Bij het Tiedge-uitkijkpunt is een uitkijkbank uitgehouwen in de rots. Vanaf hier ligt het brede Elbedal aan jouw voeten. Je kunt zelfs over de Elbe naar de stad Wehlen kijken. Het is de moeite waard om hier een langere pauze in te lassen als er niet zoveel gebeurt. De meeste bezoekers halen de Tiedge Lookout niet. Blijf zeker binnen de slagboom! Als je achter het terrein wandelpaden ziet, zijn dit geen paden voor het “grote publiek”. Dit zijn beschutte wandelpaden voor ervaren wandelaars.

Rondwandeling of weer terug naar de Bastei Brug

Voordat het pad vanaf het laatste uitkijkpunt op de Bastei-brug in een grotere boog bergafwaarts gaat, keer je om als je een gemakkelijke wandeling wilt maken. Achter het uitkijkpunt Tiedge volgt de afdaling, die enkele honderden treden omvat. Hier zou het pad naar de Amselsee en de Amselfall leiden. Qua landschap is dit een geweldig pad, maar het gaat ook gepaard met inspanning. Eerst moet je de trap af en daarna weer de trap achter de Amselsee op. In een rondwandeling kun je via de bekende Zweedse holes weer omhoog naar de Bastei-brug. Dit is echter een langere wandeling en niet het standaardprogramma voor de meeste bezoekers. Daarom eindigt de gemakkelijke Bastei-wandeling uiterlijk voor de afdaling bij de Tiedgenstein. De gemakkelijke wandeling over de Basteibrug is op de terugweg net zo als op de heenweg. Toch zie je op de terugweg over de Bastei-brug het gebouw met nieuwe indrukken en uitzichten.

Tip

Als je nog tijd en zin hebt, zijn de andere uitkijkplatforms of een bezoek aan het historische kasteel Neurathen met de duizelingwekkende bruggen van rotstoren naar rotstoren de moeite waard. Het voormalige rotskasteel moet enorm geweest zijn. Zelfs de Tiedgenstein maakte deel uit van het versterkte complex. Voor de Felsenburg Neurathen moet wel entree worden betaald. Dit schrikt de meeste bezoekers af.

De beste tijd

Plan deze bijzondere excursie het beste buiten de vakantieperiodes. En kom tijdens de feestdagen niet aan tijdens de reguliere bezoekuren tussen 11.00 en 15.00 uur. Waarom? Op deze tijden is de dichtstbijzijnde parkeerplaats bij de Bastei simpelweg te klein voor de drukte. Duizenden bezoekers willen hier tegelijkertijd naartoe! Dat is te veel. Dan is de oprit naar deze parkeerplaats versperd en moet je ruim 2 kilometer verderop parkeren op de alternatieve parkeerplaats. Dit verlengt de anders gemakkelijke wandeling naar de Bastei met deze afstand tussen de twee parkeerplaatsen. Of je moet extra betalen voor de transferbus.

Parkeren Bastei Brug

Je kunt niet direct bij het bastion parkeren! Het gebied Bastei Brug ligt in het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Het is daarom niet mogelijk om met de auto rechtstreeks naar de brug te rijden. De dichtstbijzijnde openbare parkeerplaats ligt op ongeveer 10 minuten lopen afstand. Het is ook de officiële parkeerplaats van de Bastei-brug. De officiële parkeerplaats van de Bastei-brug heeft de toepasselijke naam P2. Volgens de wandelborden is het 10 minuten naar de brug. Afhankelijk van je loopsnelheid en waar je de auto plaatst, ben je binnen vijftien minuten bij de Bastei. De parkeerplaats vind je bij de splitsing van de Basteistrasse bij de weg tussen Lohmen en Hohnstein. Aan het einde is de officiële parkeerplaats van Bastei. Het adres is: Parkplatz Bastei, Bastei, 01847 Lohmen, Duitsland.