Categorieën
Duitsland

Bayreuth

Het toneel is klaar voor Bayreuth. Bezoekers kunnen zich verheugen op prachtige paleizen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld historische parken, het Festivaltheater, de Hermitage met zijn waterpartijen en talrijke musea. Het Bayreuth Festival, gewijd aan de muziek van Richard Wagner, is slechts een voorbeeld van de cultuur van wereldklasse.

Het markgraafschapsoperahuis in het stadscentrum kreeg in 2012 de status Werelderfgoed van UNESCO. En is één van ’s werelds mooiste bewaard gebleven barokke theaters. Prinses Wilhelmine van Pruisen, Markgravin van Brandenburg, was de drijvende kracht achter de bouw ervan. Ze wilde de zetel van de macht omtoveren tot een levendige culturele metropool, en het blijft vandaag de dag indrukwekkend.

Het 18e-eeuwse nieuwe paleis toont de perfectie van het ontwerp van de markgravencultuur en toont bijvoorbeeld een uitgebreide collectie oude Bayreuth-faiences.

Het Richard Wagner Museum in Wahnfried House, de voormalige residentie van de familie, heeft een indrukwekkende manier gevonden om het leven en werk van de wereldberoemde componist te presenteren. Of misschien bent u liever in de vrije natuur? Net buiten Bayreuth kunnen bezoekers een mooie wandeling maken door de Hermitage met zijn historische tuinen met waterpartijen en een oranjerie. Het is ook de thuisbasis is van het oude paleis en zijn prachtige interieur.

Zodra de fanfare aan het begin van het Bayreuth-festival speelt, trekt een internationaal Richard-Wagner-liefhebbend publiek massaal naar de stad en naar de groene heuvel en het Festspielhaus. De eerste steen legde men in 1872. Het Festspielhaus heeft een ongeëvenaarde akoestiek.

Bezienswaardigheden Bayreuth

Festival Opera Huis

Het 19e-eeuwse Bayreuth Festival Opera House van Richard Wagner is één van de grootste operahuizen ter wereld. Ook staat dit gebouw bekend om zijn unieke akoestiek.

Elke zomer is Bayreuth een cultureel centrum voor artistieke verkenning van de muziek van Richard Wagner. Het Bayreuth Opera Festival (Festspiele) heeft de stad Bayreuth internationaal bekend gemaakt, evenals de zangers, regisseurs en decorontwerpers. Met het geluid van de openingsfanfares van het Richard Wagner-festival stroomt een internationaal publiek de stad binnen. Maar daarnaast ook naar het Festival Opera House. Met zijn unieke akoestiek boeit het de bezoekers jaren later nog steeds.

Het leven en werk van Richard Wagner gaven de voormalige Opper-Frankische woonplaats Bayreuth in de 19e eeuw een ingrijpende en nieuwe look. Ook de kring van muziekliefhebbers, die het hele werk live willen beleven, is steeds groter geworden. En daarmee de kansen om kaartjes te kopen voor het gewenste festival kleiner en kleiner.

Het operafestival begint op 25 juli en duurt tot 28 augustus. Met een wisselend plan van opera’s vult men het podium met 30 uitvoeringen voor circa 2000 toeschouwers. Veel bezoekers komen uit het buitenland.

Markgravale Opera Huis

Het Markgravale operahuis Bayreuth, dat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst staat, werd na een uitgebreide restauratie in 2018 heropend. Dit gebouw is één van de mooiste barokke theaters ter wereld.

Het markgraafelijke operagebouw is het best bewaarde voorbeeld van een vrijstaand barok hoftheater. Het werd bijvoorbeeld gemodelleerd naar de grootste operahuizen van die tijd in Wenen en Dresden. Als uniek monument van 18e eeuwse festival- en muziekcultuur werd het in 2012 door UNESCO ingeschreven op de lijst van cultureel werelderfgoed van de mensheid.

Hermitage Bayreuth

Voor de deur van Bayreuth ligt de Eremitage. De Eremitage heeft historische parken uit de 18e eeuw. Daarnaast staat er het oude paleis met fonteinen en waterattracties en de oranjerie.

In 1715 bouwde markgraaf Georg Wilhelm het oude paleis in de buurt van de woonstad Bayreuth. En is het centraal kenmerk van de hermitage. In 1735, toen markgraaf Friederich de regering van de markgraaf overnam, schonk hij de Hermitage aan zijn vrouw Wilhelmine.

Bayreuth Hermitage
Bayreuth Hermitage

Richard Wagner Museum

Het Richard Wagner Museum, in het huis “Wahnfried, voormalig woonhuis van de familie Wagner, is in 2015 gerestaureerd. Daarna is het uitgebreid met een moderne aanbouw.

Cultuur is erfgoed en missie: nieuwe dingen creëren en in beweging blijven. Dat is precies wat er in Bayreuth gebeurt. Het Richard Wagner-museum, dat sinds 1976 bestaat, presenteert zich na een bouwtijd van drie jaar volledig nieuw, met verschillende hoofdthema’s en verdubbelde permanente tentoonstellingen.

Bayreuth Richard Wagner Museum
Richard Wagner Museum