Categorieën
Duitsland

Berlijn

Alexanderplatz Berlijn

De Alexanderplatz is vernoemd naar de tsaar van Rusland, Alexander de Eerste. Je kan een groot deel van de stadsgeschiedenis van Berlijn via dit plein worden bewonderen, eeuwen van politiek, cultuur en architectuur zijn te zien. Tegenwoordig is de Alexanderplatz vooral een winkelgebied en een doorgangsknooppunt.

Toen de pleinen het centrum van Oost-Berlijn werden, werd het door de regering van Oost-Duitsland gebruikt om de socialistische architectuur te demonstreren.

In november 1989 verzamelden een miljoen mensen zich op de Alexanderplatz om een ​​demonstratie te houden en te protesteren tegen het GDRE-regime. Dit protest vond plaats niet lang voordat de Berlijnse Muur viel en was de grootste demonstratie die hier ooit heeft plaatsgevonden.

Op de Alexanderplatz vinden bezoekers Het Huis van Reizen. De naam is ironisch vanwege het feit dat de GRD veel reisbeperkingen heeft opgelegd. Bezoekers die daarheen gaan, geven het de naam Berliner Verlag. Hier bevinden zich nu de kantoren van de Berlijnse krant Berliner Zeitung.

Het Alexa Winkelcentrum maakt deel uit van de Alexanderplatz en heeft een multiplex-bioscoop.

Berlijn Alexanderplatz
Berlijn Alexanderplatz

Brandenburger Tor Berlijn

De Brandenburger Tor is één van de meest bezochte attracties van Berlijn en één die ooit de verdeelde stad Berlijn gedurende vele jaren symboliseerde. De poort diende als de hoofdingang van de stad Berlijn toen deze voor het eerst werd gebouwd, terwijl veel later, voordat de twee delen werden verenigd, bezoekers naar de Brandenburger Tor zouden komen om naar de uitkijktoren te klimmen, gewoon om de andere kant van Berlijn te zien.

Op de poort zag je het beroemde beeld dat de godin van de overwinning voorstelt. Het beeld werd eigenlijk in gevangenschap gehouden in Frankrijk, waar het diende als een Napoleontische trofee. Het ontwerp van de poort werd geïnspireerd door de Propylaea, de poort die leidde naar de Akropolis en Athene, terwijl de versieringen op de poort de Griekse mythologie verbeelden.

Direct naast de poort zijn er twee bezienswaardigheden – de Pariser Platz en de Amerikaanse ambassade.

Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de Brandenburger Tor gerestaureerd in 1958 door Oost-Berlijn. Toen de Berlijnse muur in 1989 werd afgebroken, werd de poort heropend. Het onderging een nieuwe renovatie in 2001 en heropende in 2002.

Brandenburger Tor maakt deel uit van de Berlijnse hoogtepunten Brandenburg Gate & Tiergarten Bike Tour. Als u van wandelen of fietsen houdt, is dit een geweldige ervaring voor u.

Berlijn Brandenburger Tor
Berlijn Brandenburger Tor

Holocaust Monument


Het gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa is een Holocaust-monument in het centrum van Berlijn, vlakbij de Brandenburger Tor. Het indrukwekkende ijzeren monument is gebouwd door architect Peter Eisenman en werd in mei 2005 gepresenteerd.

Het Monument voor de vermoorde Joden van Europa omvat een ondergronds informatiecentrum en een tentoonstelling aan de oostkant van het monument.

Onderdeel van de tentoonstelling is een datacenter met de namen van alle joden die tijdens de Holocaust zijn omgekomen. Het ondergrondse museum wil uitleg geven over het proces van vervolging van de Joodse bevolking in Duitsland voor en tijdens de oorlog. Als onderdeel daarvan toont het de sites waar enkele van de meest verschrikkelijke menselijke misdaden hebben plaatsgevonden. Het monument zelf is gemaakt van staal, zonder opschriften.

Berlijn Holocaust Monument
Berlijn Holocaust Monument

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw, de locatie van het Duitse parlement, werd voor het eerst gebouwd in 1894. Oorspronkelijk bestond het Rijksdaggebouw uit vier vleugels, twee binnenplaatsen en een kamer. Na de brand in het gebouw in 1933 werd de oorspronkelijke hal volledig verwoest en moest deze worden gesloopt, net zoals de koepel van het gebouw. Het gebouw werd pas in 1961 gerestaureerd en werd de ontmoetingsplaats voor de parlementaire commissie.

De ingang van het gebouw bestaat uit kolommen die een driehoekig gewaad dragen. Bezoekers moeten de brede trap beklimmen om de hoofdingang van het gebouw te bereiken.

De herbouwde koepel bij het Reichstag-gebouw is één van de meest populaire uitzichten voor bezoekers en velen gebruiken ook de lift die je naar de top van het gebouw brengt, waar je de Tiergarten kunt zien vanaf het uitkijkterras van het gebouw. Het betreden van het gebouw is gratis, maar je moet je van tevoren registreren op de website.