Categorieën
Duitsland

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is één van de oudste gebieden van de Duitse wijnbouw en is beroemd om zijn wijngaarden, zoals Bernkasteler Doctor, Badstube, Graben, Schlossberg, Kueser Weisenstein, Kueser Kardinalsberg, Rosenberg, Wehlener Sonnenuhr, Andeler Goldschatz.
Kues is de grootste van de 5 districten van Bernkastel-Kues. Keltische vondsten die teruggaan tot 600 voor Christus suggereren dat het ook het oudste is. Nikolaus Cusanus, de beroemde theoloog en geleerde, is hier geboren.

Het Kueser Plateau is een door de staat erkend kuuroord en een plaats van recreatie en ontspanning. De vijf gezondheidsklinieken zijn hier gevestigd. Het is ideaal om te wandelen, nordic walking, hardlopen, mountainbiken en nog veel meer. De twee districten Andel en Wehlen, direct gelegen aan de oevers van de Moezel, verrijken Bernkastel-Kues met hun eigen attracties en charmes.

Bezienswaardigheden Bernkastel-Kues

De stad Bernkastel-Kues, gedomineerd door de ruïnes van Landshut Castle, nodigt uit tot een wandeling door de rijke geschiedenis. In de oude binnenstad van Bernkastel vind je misschien wel het mooiste vakwerkhuis in de regio. Hoogtepunt hier is het middeleeuwse marktplein met de pittoreske Michaelsbrunnen en het renaissancistische stadhuis uit 1608. Vooral de “Spitzhäuschen” op het marktplein trekt veel aandacht met zijn ongewone vormgeving. Sinds 1416 lijkt het te balanceren op een veel te kleine sokkel.

Bernkastel-Kues Spitzhäuschen
Spitzhäuschen

Aan de oever van de Moezel staat de machtige parochiekerk St. Michael, waarvan de kerktoren vroeger dienst deed als uitkijktoren voor de vestingstad. Het lokale geschiedenismuseum bevindt zich in de Graacher Tor in de oude stad. Daarnaast is de oude stad versierd met vier verschillende fonteinen. Naast de Michaelsbrunnen op het marktplein zijn er de Bärenbrunnen, gewijd aan het wapendier van de stad, de Karlsbaderbrunnen op de gelijknamige Karlsbader Platz en tot slot de Doctorbrunnen, die de beroemde legende van de Bernkasteler Doctorwein uitbeeldt.

Maar ook aan de andere kant van de Moezel, in Kues, is veel te zien en te ontdekken. De naamgenoot van de stad, Nikolaus Cusanus, de beroemde geleerde en kardinaal, is hier geboren. Zijn stichting, het 500 jaar oude Sint-Nicolaasziekenhuis, omvat o.a. een gotische kapel. Naast het huis waar Cusanus werd geboren, is het een herkenningspunt van de stad en doet het nog steeds dienst als bejaardentehuis.

Bernkastel-Kues Marktplein
Marktplein

Direct naast het Sint-Nicolaasziekenhuis bevindt zich het bezienswaardige multimediale wijnbelevingscentrum met wijnmuseum en vinotheek, dat in de historische gewelfde kelder van de Cusanus-Stift een enorme keuze aan heerlijke wijnen uit de hele regio biedt.

Andel

Andel is voor het eerst genoemd in de 11e eeuw, toen nog onder de naam “Sandel”. De naam is waarschijnlijk ontleend aan de zandafgravingen rondom de wijk.

De meest bekende wijngaard in Andel is de “Andeler Goldschatz”. Daarnaast verwijst de naam naar de geschiedenis van de gemeenschap, die vooral draaide om het thema “goud”. In de 18e eeuw zijn goudkorrels gevonden in de beek die midden in het dorp in de Moezel uitmondt. De vondsten gaan terug tot de 20e eeuw. Zo kreeg de huidige Andeler Goldbach zijn naam. De bovenloop loopt door een romantische bosvallei. En loopt verder langs een groot aantal leistenen tunnels die nog steeds op de berghellingen te zien zijn. De fontein van de goudzoeker in het stadscentrum is een bewijs van de “Andel-goudkoorts”. Deze fontein is de moeite van het bekijken waard.
Dit geweldige landschap met weiden, bossen en wijngaarden nodigt uit tot allerlei niet alleen sportieve activiteiten. Je kunt er kleine of grote wandelingen of wijngaardwandelingen maken. Daarnaast kun je er fietsen of skaten langs de oevers van de Moezel, kanoën of zelfs met een watervliegtuig (start in Andel) de Moezelvallei vanuit vogelperspectief ontdekken. Wie meer van contemplatie houdt, kan gewoon genieten van het schilderachtige landschap van het dorp.

Als je door de wijngaarden aan de overkant van de Moezel wandelt, zie je al snel een vuurtoren op de oever van de Andeler Moezel. Volgens de legende is het in de 18e eeuw op de rivierbedding gebouwd. In de tijd van de bouw ontdekte men het goud om mysterieuze figuren te verdrijven. In 2004 is het herbouwd door een hobbykapitein en scheepsbouwer zelf. Dompel jezelf onder in het glorieuze verleden met een reis naar Andel. En geniet daarnaast van de Andel-wijn in de lokale wijnhuizen. Kijk uit naar een verblijf in een gezellige, mooie vakwerkwijk aan de Moezel.

Wehlen

Wehlen staat bekend om de wereldberoemde steile helling “Wehlener Sonnenuhr” en is voor het eerst genoemd tussen 867 en 874. Vondsten en opgravingen van nederzettingsactiviteiten in de Romeinse tijd getuigen van een nog oudere nederzetting.

Kenmerkend voor de gemeente Wehlen is de populaire wijn uit de Wehlener Sonnenuhr-wijngaard. Op de steile leistenen hellingen groeien bijna uitsluitend Riesling-druiven. De wijngaard dankt zijn naam aan de zonnewijzer die in 1842 is gebouwd in de steile wijngaarden. Hier rijpt de eersteklas Rieslingwijn. Kom langs bij de wijnmakerijen, struisvogelherbergen of restaurants en geniet van deze heerlijke wijnen.

Bezienswaardig en een bijzondere tip voor vrijetijdsbesteding zijn de boomgaarden van Wehlen. Daarnaast is er ook een in 1995 aangewezen natuurgebied en een cultuurlandschap met weiden, fruitbomen en bos. Het natuurgebied bestaat al sinds mensenheugenis. De toegenomen belangstelling voor natuur, landschap en gezonde producten in de regio zoals appelsap, honing, jam of gedroogd fruit maakt mensen meer bewust van boomgaarden.

In 2010 is de rondwandeling “ObstArtWeg” geopend. Het nodigt zijn bezoekers uit om de natuur, dieren en planten in al hun schoonheid te ontdekken. Diverse installaties zoals sculpturen sieren het pad en geven interessante informatie over de natuur. Dit enorm complexe natuurspel maakt het Moezeldal rond Bernkastel-Wehlen een bezoek waard. In het dorp zelf zijn er kleine kronkelende straatjes met vakwerkhuizen en huizen van natuurleien. Verder vind je er de pittoreske parochiekerk van St. Agatha in het centrum, de uilenfontein en de kloosterhofjes.