Categorieën
Zweden

Blekinge

Blekinge is een prachtige vakantiebestemming in het zuiden van Zweden. En er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hier op vakantie te gaan:

 1. Natuurlijke schoonheid: Blekinge staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke landschappen. Het is de thuisbasis van een archipel met duizenden eilanden, pittoreske kustlijnen, dichte bossen en mooie meren. Als je van buitenactiviteiten houdt, zoals wandelen, fietsen, kajakken of vissen, zul je hier zeker genieten van de overvloed aan mogelijkheden.
 2. Rust en stilte: Als je op zoek bent naar een ontspannen vakantie weg van de drukte, dan is Blekinge een uitstekende keuze. De regio is relatief minder druk bezocht in vergelijking met andere populaire toeristische bestemmingen. Waardoor je kunt genieten van de rust en stilte van de natuur.
 3. Cultuur en geschiedenis: Blekinge heeft een rijke geschiedenis. En er zijn tal van historische bezienswaardigheden om te verkennen, zoals kastelen, forten en oude stadjes. Je kunt meer te weten komen over de Vikinggeschiedenis en andere culturele tradities van de regio.
 4. Archipelavonturen: De Blekinge-archipel is een hoogtepunt voor veel bezoekers. Met duizenden eilanden om te verkennen. Kun je per boot hoppen van het ene schilderachtige eiland naar het andere, ontspannen op afgelegen stranden en genieten van de unieke sfeer.
 5. Visserij en zeevruchten: Als je van verse zeevruchten houdt, zit je goed in Blekinge. De regio staat bekend om zijn heerlijke visgerechten en zeevruchten die je kunt proeven in lokale restaurants en markten.
 6. Wateractiviteiten: Met zoveel water in de omgeving, biedt Blekinge veel mogelijkheden voor watersporten en recreatie. Mogelijkheden zoals zeilen, kajakken, vissen en zwemmen.
 7. Nationale parken: Blekinge heeft verschillende nationale parken, zoals het Eriksberg Nature Reserve en het natuurreservaat Bräkne-Hoby. Deze parken bieden bescherming aan de natuurlijke habitats en dieren in de regio, en je kunt er prachtige wandelingen maken.
 8. Zweden beleven buiten de toeristische hotspots: Terwijl veel toeristen zich richten op de grotere steden en toeristische hotspots in Zweden, biedt Blekinge een kans om een authentieker beeld van het Zweedse platteland en de lokale cultuur te ervaren.

Kortom, als je op zoek bent naar een vakantie met een mix van natuur, cultuur, geschiedenis en ontspanning, dan is Blekinge een geweldige bestemming om te overwegen.

Blekinge - Haven van de stad Karlskrona
Haven van de stad Karlskrona

Cultuur Blekinge

De cultuur van Blekinge weerspiegelt de rijke geschiedenis en tradities van de regio. En het heeft een sterke band met de natuurlijke omgeving. Hier zijn enkele aspecten van de cultuur van Blekinge:

 1. Historische erfgoed: Blekinge heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd en zelfs verder. Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden en overblijfselen te vinden, waaronder oude kastelen, forten en archeologische vindplaatsen. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen en tentoonstellingen om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van de regio.
 2. Maritieme cultuur: Vanwege de ligging aan de Baltische Zee heeft Blekinge een sterke maritieme cultuur. Vissen, zeilen en scheepsbouw zijn traditioneel belangrijke activiteiten in de regio. De zee speelt een grote rol in het dagelijks leven van de mensen in Blekinge. En veel van de lokale feesten en festivals hebben maritieme thema’s.
 3. Kunst en ambachten: Blekinge heeft een levendige kunstscene en er zijn veel kunstenaars en ambachtslieden actief in de regio. Ook vind je er verschillende kunstgalerijen, ambachtelijke winkels en ateliers bezoeken om lokale kunstwerken en handgemaakte producten te ontdekken.
 4. Festivals en evenementen: Het hele jaar door vinden er verschillende festivals en evenementen plaats in Blekinge. Deze variëren van maritieme festivals en visserijfeesten tot muziekfestivals, kunsttentoonstellingen en culturele vieringen. Dergelijke evenementen bieden bezoekers de mogelijkheid om de lokale cultuur en tradities te ervaren.
 5. Natuurverbinding: De inwoners van Blekinge hebben een sterke band met de natuur. En genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, vissen en kajakken. De overvloed aan prachtige natuurlijke landschappen heeft ook invloed op de levensstijl en het culturele erfgoed van de mensen in de regio.
 6. Culinaire tradities: De keuken van Blekinge is sterk beïnvloed door de zee en de nabijgelegen bossen. Visgerechten en zeevruchten zijn populair. En er zijn ook lokale specialiteiten zoals “Blekinge äggakaka” – een pannenkoekachtig gerecht gemaakt van eieren, melk en meel.
 7. Volksdansen en muziek: Traditionele Zweedse volksdansen en muziek zijn nog steeds aanwezig in Blekinge. Daarnaast houden lokale dansgroepen en muziekbands de traditionele culturele uitingen levendig door optredens op verschillende evenementen en feesten.

De cultuur van Blekinge is een combinatie van rijke geschiedenis, maritieme tradities en een sterke verbinding met de natuur. Als je de regio bezoekt, zul je de kans hebben om een authentiek beeld te krijgen van het lokale leven en de culturele identiteit van dit prachtige deel van Zweden.

Blekinge - Huis bij Ronneby
Huis bij Ronneby

Natuur Blekinge

De natuur in Blekinge is werkelijk adembenemend en is daarom een van de belangrijkste redenen waarom mensen deze regio bezoeken. Hier zijn enkele hoogtepunten van de natuur in Blekinge:

 1. Archipel en kustlijn: Blekinge staat bekend om zijn prachtige archipel met duizenden eilanden die verspreid liggen in de Baltische Zee. De eilanden zijn bedekt met dichte bossen, rotsachtige kusten en pittoreske stranden. Daarnaast biedt de kustlijn talloze mogelijkheden voor ontspanning, zwemmen, vissen en boottochten.
 2. Nationale parken en natuurreservaten: Blekinge herbergt verschillende nationale parken en natuurreservaten. Deze bieden bescherming aan waardevolle ecosystemen en flora en fauna. Onder hen is het Eriksberg Nature Reserve. Dat een uitgestrekt gebied omvat met open velden, bossen en meren waar je wilde dieren kunt spotten. Dieren spotten zoals elanden, herten, wilde zwijnen en verschillende vogelsoorten.
 3. Bossen en meren: Het binnenland van Blekinge wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen, meren en moerassen. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om te wandelen, fietsen en ook het verkennen van de prachtige natuur te voet of per kajak.
 4. Vogels kijken: Blekinge is een paradijs voor vogelliefhebbers. Het is een belangrijke stopplaats voor trekvogels, en je kunt hier ook een breed scala aan vogelsoorten waarnemen, vooral tijdens het voorjaar en de herfst.
 5. Wandelen en fietsen: De regio heeft een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden die je meenemen door bossen, langs de kust en over eilanden. Het is een geweldige manier om van de natuurlijke schoonheid te genieten en daarnaast tegelijkertijd actief bezig te zijn.
 6. Zeilen en watersporten: De heldere wateren van de Baltische Zee bieden een uitstekende setting voor zeilen, kajakken, vissen en andere watersporten. De archipel is een paradijs voor zeilliefhebbers en biedt talloze veilige ankerplaatsen en prachtige zeilroutes.
 7. Wilderniservaring: Als je op zoek bent naar een afgelegen wilderniservaring, dan biedt Blekinge je die mogelijkheid. Hier kun je genieten van rustige momenten te midden van ongerepte natuur, ver weg van de drukte van de stad.

De natuur in Blekinge biedt een gevarieerd en indrukwekkend landschap dat geschikt is voor natuurliefhebbers, avonturiers en reizigers die op zoek zijn naar een rustgevende vakantie in een prachtige omgeving. Daarnaast is het een plek waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven en kunt genieten van de schoonheid en sereniteit van de Zweedse natuur.

Blekinge - Eriksberg Kust
Kust bij Eriksberg

Plaatsen in de regio

Blekinge is een provincie in het zuiden van Zweden en omvat verschillende interessante plaatsen om te bezoeken. Hier zijn enkele van de bekendste plaatsen in Blekinge:

 1. Karlskrona: Karlskrona is de hoofdstad van Blekinge en staat daarnaast op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een prachtige stad die bekend staat om zijn maritieme geschiedenis en architectuur. De stad heeft talloze historische gebouwen, forten en scheepswerven die deel uitmaken van het maritieme erfgoed van Zweden.
 2. Ronneby: Ronneby is een schilderachtig stadje met een prachtig park, het Ronneby Brunnspark, dat ook wel een van de mooiste parken van Zweden wordt genoemd. Het heeft een rijke geschiedenis en biedt prachtige wandelmogelijkheden en ontspanning te midden van de natuur.
 3. Karlshamn: Karlshamn is een andere charmante stad aan de kust van Blekinge. Het heeft een pittoreske haven en biedt daarnaast mogelijkheden om te genieten van zeevruchten en de maritieme sfeer van de regio.
 4. Kristianopel: Kristianopel is een klein historisch dorp met oude huizen en smalle straatjes. Het is gelegen op een landtong en biedt ook een prachtig uitzicht op de zee.
 5. Bräkne-Hoby: Bräkne-Hoby is een stad omgeven door een prachtig landschap en is een perfecte uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. In de omgeving vind je het Bräkne-Hoby Natuurreservaat, dat wandelmogelijkheden biedt door het bosrijke gebied.
 6. Eriksberg Nature Reserve: Hoewel technisch gezien geen stad, verdient het Eriksberg Nature Reserve een vermelding vanwege de opvallende natuurlijke schoonheid en de mogelijkheid om wilde dieren te spotten, waaronder elanden, herten, wilde zwijnen en verschillende vogelsoorten.
 7. Mörrum: Mörrum is een bekende plek voor sportvissers vanwege de overvloedige zalm en forel in de rivier Mörrumsån.
 8. Aspö: Aspö is een van de vele eilanden in de Blekinge-archipel en is gemakkelijk bereikbaar per veerboot vanuit Karlskrona. Het biedt een rustige en idyllische omgeving om te verkennen.

Dit zijn slechts enkele van de vele prachtige plaatsen in Blekinge. De hele provincie is doordrenkt van natuurlijke schoonheid en rijke geschiedenis, waardoor het een perfecte bestemming is voor een ontspannende en avontuurlijke vakantie.

Wandelen Blekinge

Blekinge is een geweldige bestemming voor wandelliefhebbers, met talloze wandelpaden die je door prachtige natuurlijke landschappen leiden. Hier zijn enkele van de beste wandelgebieden en wandelroutes in Blekinge:

 1. Eriksberg Nature Reserve: Het Eriksberg Nature Reserve biedt uitgebreide wandelmogelijkheden door ongerepte bossen en open vlaktes. Het is een geweldige plek om wilde dieren te spotten, zoals elanden en herten, terwijl je geniet van de rustige omgeving.
 2. Ronneby Brunnspark: In het hart van Ronneby ligt het Ronneby Brunnspark, een prachtig park dat ideaal is voor ontspannende wandelingen. Het park heeft mooie wandelpaden langs vijvers, watervallen en weelderige groene gazons.
 3. Naturum Blekinge Skärgård: In het natuurgebied Naturum Blekinge Skärgård kun je wandelen over aangelegde paden en genieten van een prachtig uitzicht op de omliggende eilanden in de archipel.
 4. Skärva Naturreservat: Dit natuurreservaat biedt een verscheidenheid aan wandelpaden door bossen en langs de kust. Het is een uitstekende plek om de serene natuur van Blekinge te ervaren.
 5. Bräkne-Hoby Natuurreservaat: Het natuurreservaat Bräkne-Hoby is een geweldige plek voor wandelaars die willen genieten van het prachtige landschap van Blekinge. Het gebied is rijk aan flora en fauna en heeft goed gemarkeerde wandelpaden.
 6. Möllekulla Friluftsområde: Dit recreatiegebied nabij Karlshamn biedt verschillende wandelpaden en uitzichtpunten over de omliggende meren en bossen.
 7. Galgamarken Naturreservat: In dit natuurreservaat kun je wandelen door een gevarieerd landschap met heuvels, bossen en weiden. Het biedt ook een prachtig uitzicht over de regio.
 8. Nogersund Nature Reserve: Dit natuurreservaat bij Nogersund is een prachtige plek voor een wandeling langs de kustlijn en de prachtige archipel.

Voordat je gaat wandelen, is het altijd goed om te controleren of de paden goed gemarkeerd zijn en of er eventuele beperkingen zijn, vooral in natuurreservaten en beschermde gebieden. Vergeet niet om de juiste wandeluitrusting mee te nemen, zoals comfortabele schoenen, voldoende water, en indien nodig een kaart of gps voor navigatie. Geniet van het verkennen van de prachtige natuur van Blekinge tijdens je wandelavonturen!

Fietsen in de regio

Blekinge is een fantastische bestemming voor fietsliefhebbers, met een gevarieerd landschap en goed ontwikkelde fietspaden. Fietsen in Blekinge biedt de mogelijkheid om te genieten van prachtige natuur, kustlandschappen en historische bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de beste fietsroutes en fietsgebieden in Blekinge:

 1. Cykelspåret Karlshamn – Ronneby: Deze fietsroute verbindt de steden Karlshamn en Ronneby en volgt grotendeels de kustlijn. Onderweg passeer je charmante dorpjes, prachtige uitzichtpunten en de mogelijkheid om een duik te nemen in de zee.
 2. Sydostleden: De Sydostleden is een langeafstandsfietsroute die door Blekinge loopt en zich uitstrekt van Växjö in Småland tot Simrishamn in Skåne. Het gedeelte in Blekinge biedt een gevarieerd landschap met bossen, meren en kustgebieden.
 3. Bräkneleden: Deze fietsroute loopt door het binnenland van Blekinge, langs rivieren en meren. Het biedt ook een prachtig uitzicht op het landschap en je fietst door gezellige dorpen.
 4. Olofströmsleden: Deze route voert je door het noordelijke deel van Blekinge en biedt een rustige en ontspannende fietservaring, omgeven door de natuur.
 5. Kust-till-Kust-leden: Deze fietsroute gaat dwars door Blekinge, van de westkust naar de oostkust. Daarnaast biedt het een prachtige variatie aan landschappen, van kustlijnen tot uitgestrekte bossen.
 6. Karlskrona en de omliggende eilanden: Huur een fiets in Karlskrona en verken de stad en de omliggende eilanden. Je kunt de veerboot nemen naar nabijgelegen eilanden zoals Aspö, Sturkö of Tjurkö en daar fietsen over rustige wegen en genieten van het uitzicht op de archipel.
 7. Mjällby Art Museum Tour: Deze fietsroute leidt je door het platteland en langs kunstwerken in de openlucht. Het is een unieke manier om kunst en natuur te combineren.

Blekinge heeft een goed netwerk van fietspaden en bewegwijzerde routes, waardoor het een veilige en plezierige bestemming is voor fietsers van alle niveaus. Of je nu houdt van ontspannen tochten langs de kust of avontuurlijke ritten door de bossen, er is voor elk wat wils in Blekinge. Vergeet niet om voor vertrek de fietskaarten en ook lokale informatie te raadplegen om je fietstochten goed voor te bereiden. Geniet van het verkennen van dit prachtige deel van Zweden op de fiets!

Bezienswaardigheden Blekinge

Blekinge heeft een scala aan interessante bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis, natuurlijke schoonheid en maritieme cultuur van de regio weerspiegelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Blekinge:

 1. Karlskrona: Deze historische stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de goed bewaard gebleven maritieme erfgoed. Bezoek de oude scheepswerven, maritieme musea, en prachtige barokke gebouwen.
 2. Ronneby Brunnspark: Dit schitterende park in Ronneby biedt prachtige tuinen, watervallen, vijvers en ontspanningsmogelijkheden. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de natuur.
 3. Marinemuseum Karlskrona: Dit museum in Karlskrona neemt je mee door de Zweedse maritieme geschiedenis, met tentoonstellingen over schepen, onderzeeërs en de rol van de marine.
 4. Eriksberg Wildlife Park: Dit natuurreservaat biedt de mogelijkheid om wilde dieren zoals elanden, herten, wilde zwijnen en bizons van dichtbij te zien tijdens een safari met een safaritruck.
 5. Kreativum Science Center: Dit interactieve wetenschapscentrum in Karlshamn is leuk voor het hele gezin, met educatieve en leuke tentoonstellingen over wetenschap en technologie.
 6. Hällarydssjöns naturreservat: Dit natuurreservaat biedt prachtige wandelpaden en een schilderachtig meer, ideaal voor natuurliefhebbers.
 7. Kristianopel: Dit pittoreske dorp heeft smalle straatjes, oude huizen en een rijke geschiedenis. Het biedt ook prachtige uitzichten op zee.
 8. Dragsö: Dit eiland in de archipel van Karlskrona is een populaire bestemming voor kampeerders en ook natuurliefhebbers. Het is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot.
 9. Karlshamn: Deze charmante stad heeft een pittoreske haven en biedt een rijke maritieme geschiedenis. Breng een bezoek aan het Kreativum Science Center en geniet daarnaast van de sfeer in de oude stad.
 10. Tykö – Ronneby Archipelago: De archipel biedt vele kleine eilanden om te verkennen. Deze eilanden hebben prachtige kustlijnen en mogelijkheden om te zwemmen en te ontspannen.

Deze lijst biedt slechts een voorproefje van de vele bezienswaardigheden die Blekinge te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur, wetenschap of gewoon wilt ontspannen in een prachtige omgeving, Blekinge heeft voor elk wat wils. Het is een ideale bestemming voor een veelzijdige en boeiende vakantie.