Categorieën
Duitsland

Chiemsee

De Chiemsee is het grootste meer van Beieren en ligt in één van de schilderachtig uitlopers van de Alpen. Het is niet alleen de landschappelijke schoonheid die het zo aantrekkelijk maakt, maar ook het brede scala aan vrijetijdsactiviteiten. De Chiemsee met Herreninsel en Fraueninsel is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Duitsland.

Waarom de Chiemsee zo mooi is:

 • 1000 fotomotieven: perfect merenlandschap met alpenpanorama
 • Zwemmen, bootje huren, zeilen, surfen, fietsen en wandelen
 • Beierse specialiteiten rond het meer zoals Chiemseerenken en Kloostermarsepein
 • Koninklijke kasteel op Herreninsel,
 • Idyllische sfeer op Fraueninsel
 • Het hele jaar door kun je naar de Chiemsee-eilanden.

Feiten Chiemsee

De Chiemsee is prachtig gelegen tegenover de Chiemgauer bergen. Met een oppervlakte van bijna 80 km² is het het grootste meer van Beieren en het op twee na grootste meer van Duitsland.

 • De maximale diepte van de Chiemsee is 73 meter, de Tiroler Ache en de Prien zijn de belangrijkste zijrivieren, de Alz verlaat de Chiemsee bij Seebruck.
 • Het meer kan ook per fiets omgefeitst of te voet worden omgelopen. De omtrek is ongeveer 64 kilometer. Het bekende Chiemsee-fietspad en de Chiemsee-wandelroute voor voetgangers lopen rond het meer. En vele andere fiets- en wandelroutes lopen langs het meer.
 • De Chiemsee -ringlijn omcirkelt de Chiemsee tijdens de zomermaanden en maakt zo vele excursies en tochten mogelijk in combinatie met het openbaar vervoer. En niet te vergeten de biertuinen of strandtenten op de mooiste locaties, die Beierse gezelligheid uitstralen!
 • De eilanden Herrenchiemsee en Frauenchiemsee zijn het hele jaar door te bereiken met de Chiemsee-boottocht. De eilanden zelf hebben een bijzondere charme vanwege het naast elkaar bestaan ​​van cultuur, religie en traditie. Koning Ludwig II liet zijn beroemde afbeelding van Versailles, Herrenchiemsee Palace, bouwen op Herreninsel.
 • Het kustgebied is een landschapsbeschermingsgebied en de Chiemsee is een fauna-flora-habitatgebied. Veel natuurobservatietorens en natuurtochten laten een glimp opvangen van zeldzame planten en dieren, soms zelfs ooievaars en flamingo’s. Opmerking: vliegende drones zijn niet toegestaan ​​in het hele gebied van de Chiemsee, de kustgebieden en de eilanden.
 • De aangrenzende landschappen zijn prachtig. Het berglandschap met Kampenwand en Samerberg, het merengebied Eggstätt-Hemhofer als oudste natuurreservaat van Beieren, het natuurreservaat Tiroler Achen met de best bewaarde binnendelta van Midden-Europa, de Kendlmühlfilze , de grootste hoogvlakte veen in het zuidoosten van Beieren en de ondiepe, trage Alz tot na Truchtlaching, één van de mooiste rivierbadgebieden van Beieren.

Bezienswaardigheden Chiemsee

Fraueninsel Chiemsee
Fraueninsel Chiemsee

Fraueninsel

De Fraueninsel is een naburig eiland van de Herreninsel in de Chiemsee, maar verschilt sterk van de Königsinsel-flair van de Herreninsel.

Het is een heel klein eiland (ongeveer twaalf hectare) en kan in ongeveer 30 minuten worden omzeild.

De Fraueninsel is het hele jaar door bereikbaar met de Chiemsee-scheepvaartvloot.
Op het auto- en fietsvrije eiland wonen bijna 250 mensen. En er zijn ongeveer 50 woningen.
Zes gezinnen leven nog steeds van de visserij. De bijzondere flair van het eiland is gebaseerd op het naast elkaar bestaan ​​van cultuur, religie en traditie.

Naast de traditionele pottenbakkerijen, de visserij en het benedictijnenklooster zijn er de pittoreske en verzorgde huizen en tuinen van de eilandbewoners, de herbergen en biertuinen, het oude bomenbestand met twee meer dan 1000 jaar oude lindebomen ( Marienlinde en Tassilolinde) en het onafhankelijke dorpsleven. Veel kleine paden leiden door het dorp en over de Fraueninsel, dat te voet in 30 minuten kan worden omzeild (ook geschikt voor rolstoelen).

Deze zeldzame flair heeft ook kunstenaars aangetrokken: Frauenchiemsee is één van de oudste kunstenaarskolonies van Europa (1828). Het eiland diende als een rustig toevluchtsoord voor openluchtschilders als Max Haushofer en schrijvers als Ludwig Ganghofer en Ludwig Thoma. Op de kleine kloosterbegraafplaats liggen enkele bekende kunstenaars begraven. Ongeveer 150 jaar geleden, toen de eerste rustzoekers per trein en schip arriveerden en de rust begonnen te verstoren, trokken de verlegen schilders zich terug.

Rosenheim
Rosenheim

Rosenheim

Adembenemend panorama op de Alpen, historische herenhuizen en pittoreske steegjes. Rosenheim is een Beierse stad die rechtstreeks uit een prentenboek komt. Rosenheim biedt een ongewone mix van alpine traditie en zuidelijke levensstijl. Het zijn vooral de pastelkleurige gevels met hun arcades, de ruime pleinen en de imposante uikoepels die de stad aan de Inn en aan de Mangfall zijn charme geven. Wist je dat de kleurrijke gevels van huizen vroeger een gildekleur vertegenwoordigden? Op deze manier, en met behulp van de neusborden op de huizen, konden zelfs analfabeten gemakkelijk hun weg vinden. Met lederhosen in de trendy bar? Genieten van Italiaanse koffie onder de uienkoepel? Internationale tentoonstellingen midden in Opper-Beieren? In Rosenheim kan het. De stad verrast iedereen. Het juweel tussen Chiemgau en Wendelstein nodigt uit tot genieten, ontdekken en beleven.

Thermale baden

De Chiemgauer thermale baden in Bad Endorf nodigen je uit om je onder te dompelen, te ontspannen en te genieten van het weldadige thermale water en het hemelse saunalandschap. Tot de attracties van het overdekte thermale bad behoren de FELS LAGUNE met grot en de REST LOUNGE met een exclusief PREMIUM-gedeelte. In de sauna PANORAMA zweet je met een fantastisch uitzicht op de Beierse Alpen en de prachtige Simssee. Andere sauna’s, zoals het kruidenstoombad en de “Dode Zee Zoutgrot”, maken het uitgebreide aanbod compleet. Een uitstekend ontspanningsprogramma met massages of schoonheids- en verzorgingsbaden ronden de feel-good dag af.

Geniet van het zwavelhoudende thermale water van de thermen van Bad Aibling op een wateroppervlak van 600 m² en laat je betoveren door de unieke koepelarchitectuur. De combinatie van licht-, kleur-, geur- en geluidservaringen beloven een onderbreking van het dagelijks leven. Het spa-landschap biedt verschillende zwembaden, een kindergedeelte en een whirlpool. Een solarium en een stoombad, dat in badkleding kan worden bezocht, maken het binnengedeelte compleet. De buitenruimte heeft een buitenzwembad en het afstudeerhuis met zilte lucht nodigt uit tot wandelen en diep ademhalen. De ruime saunaruimte met onder andere zeven binnensauna’s, zoals de Triftbach-sauna buiten, een rustruimte en een buitenzwembad beloven pure ontspanning. De diverse wellness- en schoonheidsbehandelingen, b.v. de bekende moorceremonies ronden jouw verblijf in de thermale baden van Bad Aibling af.

Weihenlinden
Weihenlinden

Marienquelle

Geneeskrachtig water in de beroemde bedevaartkerk “Weihenlinden”.

Volgens de traditie is het water van de Marienquelle verantwoordelijk voor wonderbaarlijke genezing en spontane genezing. De achthoekige fonteinkapel bevindt zich aan de noordzijde van de bedevaartskerk als zelfstandige aanbouw met een steil tentdak. Volgens het volksgeloof zou de geneeskrachtige bron helpen tegen oogproblemen, epilepsie, orgaanziekten, voetproblemen en andere klachten.

Tijdens de pest en de Dertigjarige Oorlog keurde de Högling-parochieraad de bouw goed van een kapel in de buurt van twee staatslindebomen, ook wel bekend als zachte lindebomen, die volgens het populaire geloof de begraafplaats waren van drie rijke en gerespecteerde mannen . Tijdens de bouwwerkzaamheden vonden de arbeiders een gouden ring. Kort daarna gutste er een overvloedige bron uit de grond. Op advies van de Münchener kapucijner pater Chrysostomus bouwde de familie Högling een ronde kapel in de vorm van een ring rond de bron. De reputatie van dit nieuwe heiligdom verspreidde zich snel in het Beierse Oberland en al snel stroomden pelgrims uit vele plaatsen naar het “Brunnlein” om hier te bidden en om hulp en gezondheid te halen uit het geneeskrachtige bronwater.

Ook nu nog, tijdens de zomermaanden, komen pelgrims en hulpzoekenden van heinde en verre om het geneeskrachtige water te drinken en om te bidden. Weihenlinden is één van de meest bezochte bedevaartsoorden. Marienquellen, ook wel bekend als “Frauenbrünnerl”, zijn vooral populair in Beieren.