Categorieën
Frankrijk

De vallei van Mouthe

De vallei van Mouthe is vernoemd naar het idyllische plaatsje Mouthe. In deze plaats zijn de volgende bezienswaardigheden: de kerk, tiende stenen beeld van St Simon en het stadhuis. Maar het meest interessante vind ik zelf de natuur in de buurt en langs de rivier de Doubs. Ook hier kun je hele mooie wandelingen maken.

Rivier de Doubs in het bos
Rivier de Doubs in het bos

De vallei van Mouthe ligt in het departement van Doubs, ongeveer vijf kilometer van de Zwitserse grens. Het is een middelgroot bergdorp in het Jura massief. Als je hier in de buurt op vakantie gaat, dan kun je een uitstapje naar Genève maken. Deze stad is namelijk maar 57 kilometer rijden vanaf Mouthe. De vallei van Mouthe ligt ongeveer tussen de negenhonderd en elfhonderd meter boven de zeespiegel. En loopt van Métabief tot aan Foncine-le-Bas.

Het weer in de vallei van Mouthe

Het weer is niet vaak om over naar huis te schrijven. Daarom is het gebied ook behoorlijk groen. Qua neerslag is juli de beste maand om naar de vallei te gaan. Dan is de gemiddelde maximum temperatuur 22 graden. En dat vind ik een heerlijke temperatuur om actief bezig te zijn. Maar het kan er ook vriezen in juli. In 1962 was het er namelijk -4 graden. Dus neem je warme kleren mee. Met gemiddeld 11 dagen aan neerslag is het geen droge vallei.

De stad Mouthe

Deze stad telt ongeveer 708 woningen, waarvan er behoorlijk wat leeg staan. op het moment van schrijven staat namelijk ongeveer 6% van de woningen leeg. In deze woningen leven bijna 1100 inwoners van de stad,

De stad is in 1077 ontstaan uit het gehucht Muthua. Pas in 1485 kreeg de stad de naam Mouthe. Van de eeuwenoude gebouwen is niet veel meer over, omdat hier vaak branden hebben gewoed. Maar het stadhuis is wel een bezichtiging waard. Dit stadhuis is gebouwd in 1849. Daarnaast kun je ook nog de parochiekerk van de Assumptie bewonderen. Een gebouw dat gebouwd is in de jaren 1732 tot 1742. Een ander opmerkelijk gebouw is de Bouverie en stamt uit 1753.