Categorieën
Duitsland

Ertsgebergte

Het Ertsgebergte is een gebergte in Duitsland, deelstaat Saksen. Dit gebergte ligt aan de grens met Tsjechië. En is in te delen in verschillende regio’s. Deze verschillende regio’s vind je hieronder.

Hoog Ertsgebergte

Tot het Hoog Ertsgebergte behoren de traditionele vakantie- en recreatieoorden Bärenstein en Sehmatal. Daarnaast de districten Neudorf, Cranzahl en Sehma. En ook de grotere steden Annaberg-Buchholz en de stad Oberwiesenthal. Deze steden moet je zeker een keer bezoek tijdens je vakantie.

Annaberg-Buchholz Ertsgebergte
Annaberg-Buchholz

De berg- en Adam Ries-stad Annaberg-Buchholz is altijd een bezoek waard. Aan de voet van de Pöhlberg, midden in het prachtige natuurlandschap van het Oberer Ertsgebergte, ligt de werkplaats van de wereldberoemde rekenmeester Adam Ries, ook wel de “geheime hoofdstad van het Ertsgebergte” genoemd. Bezoekers van de stad en de regio Annaberg wachten enkele bezienswaardigheden, zowel boven- als ondergronds. Oorspronkelijk gegroeid uit de mijnindustrie, verwelkomt de stad, die vandaag de dag nog net zo aantrekkelijk is als toen, haar gasten hartelijk met de traditionele mijnwerkersgroet “Glück Auf”.

Tijdens een wandeling door de romantische oude stad, bergop en bergaf, door brede straten met bedrijvigheid, maar ook door smalle en steile steegjes, ontdek je prachtige herenhuizen, kleine winkeltjes en mooie boetiekjes. Het pittoreske stadsbeeld wordt echter gekenmerkt door de majestueuze Sint-Annakerk, een meesterwerk van laatgotische architectuur. Annaberg-Buchholz is ook bekend om het volkskunstmuseum “Manufactory of Dreams” en het Unesco-monument “Frohnauer Hammer”.

Oberwiesenthal
Oberwiesenthal

De stad Kurort Oberwiesenthal met zijn district Hammerunterwiesenthal ligt in het Saksische Ertsgebergte direct aan de grens met Tsjechië. Aan de voet van de Fichtelberg ligt het op 914 meter boven zeeniveau. NN de hoogstgelegen stad van Duitsland en tegelijkertijd de meest populaire plek voor wintersport in het Ertsgebergte. Het kuuroord Oberwiesenthal staat landelijk bekend als door de staat erkend kuuroord en biedt ook talloze mogelijkheden voor actieve vakantiegangers, zoals wandelen of fietsen.

Greifensteine
Greifensteine

De Greifensteine ​​- een rotsformatie gelegen tussen het Oberer Ertsgebergte en het Midden-Ertsgebergte in het bosgebied tussen Geyer, Ehrenfriedersdorf, Jahnsbach en Thum – is de vakantiebestemming voor gezinnen, wandelaars en iedereen die wil ontspannen in de natuur. Het natuurlijke podium van Greifensteine, de Greifenbachstauweiher, het planetarium, verschillende paleizen en kastelen en bezoekersmijnen wachten op bezoekers van Burkhardtsdorf tot het Spiegelwald en Zwönitztal. Talrijke creatieve aanbiedingen voor gezinnen, zoals steenslijpen en pyrografie, maar ook buitenprogramma’s maken een verblijf tot een blijvende herinnering.

Sporten, traditie beleven en genieten van rust en natuur – het kan allemaal in het kuuroord Oberwiesenthal. Het idyllische bergstadje biedt op elk moment van het jaar een verscheidenheid aan mogelijkheden voor ontspanning en recreatie. Comfortabel ingerichte hotels, door een familie gerunde pensions, gezellige privé-accommodaties en wellness-oases zijn beschikbaar voor bezoekers.

Westelijk Ertsgebergte

Een van de meest diverse regio’s in het Ertsgebergte strekt zich uit tussen Schneeberg en Disc Mountain – het westelijke Ertsgebergte. Het westelijke Ertsgebergte gaat in het zuidwesten vloeiend over in het Vogtland.

De uitlopers van het Ertsgebergte rond Stollberg combineren traditie en moderniteit in gelijke mate. Stollberg is één van de oudste Saksische stedelijke nederzettingen. In het westen grenst de A 72 als regionale hoofdader. In het noorden ligt het bovenste centrum van Chemnitz. Deze stad is gemakkelijk te bereiken met de stadstreinverbinding . Hierdoor kun je makkelijk gebruikmaken van de voorzieningen van de grote stad.

In het oosten (district Honeck) nestelen de beboste hoogten van het Ertsgebergte met hun excursie- en wandelmogelijkheden zich tegen de stad. In het zuiden vind je nog authentieke oude dorpen. De kenmerken van de kerststad Schneeberg zijn mijnbouw, barok en vakmanschap.

Schwarzenberg is de “Parel van het Ertsgebergte”. Tegenwoordig is Schwarzenberg een aan te bevelen stad voor cultuur, wonen en zakendoen. Schlettau in het Zschopautal begroet alle bezoekers ook met een typische “Glück auf!” in het Ertsgebergte. Het Zwönitztal is vernoemd naar de gelijknamige rivier de Zwönitz. Vanaf de bron stroomt het door Zwönitz, Dorfchemnitz, Thalheim, Meinersdorf, Burkhardtsdorf, Kemtau, Dittersdorf, Einsiedel, Erfenschlag en mondt uit in Chemnitz. Deze plaatsen met talrijke vakwerkhuizen, musea en art-nouveauvilla’s vormden zich tijdens de mijnbouw en de kousenweverij.

De regio biedt ook unieke natuur, die je te voet of met de fiets kunt ontdekken op de talrijke wandelpaden langs de Zwönitz met zijn gemengde bossen, dalen en de verscheidenheid aan planten en dieren. Het oude stadsfeest in de zomer en de traditionele kerstmarkt met het duwen van de piramides in de winter behoren tot de culturele hoogtepunten van de regio. Het gebied omvat ook Gablenz, Jahnsdorf, Lugau, Neuwürschnitz, Niederwürschnitz, Niederdorf en Oelsnitz in het Ertsgebergte.

Oostelijk Ertsgebergte

Het oostelijke Ertsgebergte strekt zich uit over Duits en Tsjechisch grondgebied. Het oostelijke Ertsgebergte ligt ten zuiden van de Saksische hoofdstad Dresden. En stijgt tot een hoogte van 600 tot meer dan 900 meter tot aan de Tsjechische grens. Het hoogste punt op de bergkam van het oostelijke Ertsgebergte is de markante Wieselstein/Loucná met 956 meter.

Wieselstein
Wieselstein

Zoals in het hele Ertsgebergte zijn de geschiedenis en gewoonten door de mijnbouw op beslissende wijze gevormd. Bewijs van de mijngeschiedenis is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in showtunnels en mijnmusea. Het oostelijke Ertsgebergte is ook een uitstekende vakantiebestemming voor wintersport en actieve recreatie in de winter. Er zijn tal van skiliften, rodelbanen, een moderne ijsbaan in Geising, natuurijsbanen, geprepareerde langlaufpistes met passende verhuurmogelijkheden en in het bergstadje Altenberg één van de modernste rodel- en bobsleebanen ter wereld.

Freiberg

Het Freiberger Land in het oostelijke Ertsgebergte combineert stadsleven met natuur en ontspanning. De zilverstad en universiteitsstad Freiberg is altijd een bezoekje waard. Groot of klein, oud of jong – in Freiberg komt iedereen aan zijn trekken. De Mariakathedraal is één van de beroemdste bezienswaardigheden van Freiberg, net als de tentoonstelling “Terra Mineralia”. 850 jaar traditie en gebruiken zijn nog steeds voelbaar en beleefbaar en bepalen het stadsbeeld, bijvoorbeeld tijdens de traditionele mijnwerkersparade op het Bergstadtfest. Daarnaast wonen en studeren ongeveer 4000 studenten van de TU Bergakademie in Freiberg en genieten van de bars in de Meißner Gasse, de clubs en discotheken. In de omgeving kun je tal van wandelingen of fietstochten maken en genieten van het leven in de natuur.

Vogtland

Idyllische velden, groene weiden en beboste heuveltoppen maken het Vogtland tot een populaire vakantieregio. Niet alleen in de winter, wanneer de bergweg tussen Schöneck in het Vogtland en Johanngeorgenstadt in het Ertsgebergte wordt geprepareerd. Maar ook in de zomer is het een populaire bestemming. Een van de langste en meest besneeuwde routes in Duitsland inspireert tijdens het seizoen skiërs uit heel Duitsland en andere Europese landen.

Vogtland - Ertsgebergte
Vogtland

In de zomer ontspannen gezinnen zich bij de stuwdammen Pirk en Pöhl. Verder bezoeken gezinnen met de allerkleinsten het pretpark Plohn of de drakengrot van Syrau. En staan ​​spoorwegfans versteld voor het Göltzschviaduct. Daarnaast ontdekken cultuurliefhebbers de geschiedenis van de woonstad van Greiz. Het bovenste kasteel op de Schlossberg en de talrijke andere regeringsgebouwen van de prinsen van Reuss zijn tegenwoordig bijzonder kenmerkend voor Greiz.

Overigens dankt het Vogtland zijn naam aan de baljuws van Weida, Gera en Plauen. In de Middeleeuwen één van de belangrijkste adellijke families in het gebied van de huidige deelstaten Thüringen en Saksen. Geïnteresseerden kunnen meer te weten komen over de geschiedenis van het Vogtland in het Vogtland Museum in Plauen. De Plauener Spitze is nauw verbonden met de metropool Vogtland. Hun verleden en toekomst zijn gedocumenteerd in het kantmuseum.

Zwickau en omgeving

Op ontdekkingstocht door Zwickau. Deze stad in West-Saksen heeft ongetwijfeld wat veel andere steden ook hebben: schilderachtige pubs, nationale en internationale restaurants, hotels en pensions van familie tot chic en tal van winkels in het stadscentrum, verzorgde parken en plaatsen voor sportieve vrijetijdsbesteding. Maar er is veel dat onderscheidend en uniek is. Omdat de auto- en Robert Schumann-stad een mekka is voor iedereen die van geschiedenis houdt – of het nu gaat om muziek, theater, auto’s of musea. Bovendien worden veel gebouwen gekenmerkt door bijzonder goed bewaard gebleven bouwstijlen uit de Wilhelminische periode en de art nouveau. Het August Horch Museum, de West-Saksische Hogeschool in Zwickau en het Robert Schumann Conservatorium zijn de bekendste culturele en educatieve instellingen van de stad.

Chemnitz en omgeving

Of het nu gaat om architectuur uit de meest uiteenlopende tijdperken, gerenommeerde kunstmusea of ​​bijzondere technische tentoonstellingen, er is veel te beleven. De moderne architectuur maakt een buiging voor de juwelen uit het klassieke modernisme, Bauhaus en Art Nouveau. Parels als de Villa Esche horen daar net zo goed bij als de Gründerzeit-huizen op de Kaßberg of het gerenoveerde Schlossviertel. Het Gunzenhauser Museum, dat ongeveer 2.500 werken van klassiek modernisme herbergt met één van ’s werelds grootste Dix-collecties, en de kunstcollecties van de stad zijn slechts twee van de hoogtepunten voor kunstliefhebbers van over de hele wereld. Het Karl Marx-monument – liefkozend “Nischel” genoemd – is wereldwijd bekend.

Chemnitz biedt echter nog veel meer facetten. Talloze pubs en restaurants strekken zich uit over het stadscentrum voor culinaire hoogstandjes. Er zijn ook tal van clubs en discotheken in het nachtleven van Chemnitz. Winkelen is hoe dan ook erg belangrijk in Chemnitz. Of het nu in de “Roter Turm” galerij, het “Chemnitz Center” of de “Sachsenallee” is. Overal kun je door de winkels slenteren en een paar koopjes vinden. Daarnaast nodigen tal van evenementen het hele jaar door, zoals het stadsfestival of de kerstmarkt, je uit in de stad. De TU Chemnitz met het bijbehorende Fraunhofer Instituut maakt Chemnitz ook tot een hoogwaardige wetenschap locatie.