Categorieën
Duitsland

Fränkische Schweiz – Frankisch Zwitserland

Vakantie in de Fränkische Schweiz of te wel Frankisch Zwitserland betekent actief zijn, feesten en tot rust komen in een adembenemend natuur- en cultuurlandschap! Dit natuurpark ligt in de stedendriehoek van Neurenberg, Bamberg en Bayreuth. Frankisch Zwitserland staat voor goede lucht, lekker eten, een goed humeur en natuurlijk voor nog veel meer. Gezinnen met kinderen beleven hier een vakantie die individueel op hun wensen is afgestemd. Fijnproevers kunnen smullen van het brede aanbod aan bieren, brandewijnen en lekkernijen. Liefhebbers van actieve vakanties hebben van alles te doen op het gebied van wandelen, fietsen, klimmen, kanoën en meer.

Als typisch karstgebied herbergt het natuurpark meer dan 1000 grotten. Vele van deze grotten zijn rijk aan stalactieten. Andere grotten hebben veel fossiele botten. Het is een natuurlijke landschap waar romantische dal landschappen doorheen kronkelen. Verder vind je er 35 middeleeuwse kastelen en ruïnes en meer dan 700 idyllisch gelegen kleine dorpjes met mooie vakwerkhuizen en talloze fruitbomen. Want Frankisch Zwitserland is Europa’s grootste aaneengesloten zoete kersenteelt regio.

Burchten, Kastelen & Paleizen – Frankisch Zwitserland

Wat dacht je van een reis naar de Middeleeuwen? Ontdek meer dan 100 kastelen, paleizen en ruïnes in Frankisch Zwitserland! Deze vakantieregio maakt zelfs deel uit van de romantische Burchtstraße. Bewegwijzerde fiets- en wandelroutes wijzen je de weg door het kasteellandschap.

Gossweinstein Fränkische Schweiz Frankisch Zwitserland
Gossweinstein

35 van de meer dan 100 kastelen, paleizen en ruïnes zijn nog steeds bewoond. 11 van deze historische panden zijn voor jou als vakantieganger toegankelijk en te bezichtigen. Of het nu gaat om kasteel Rabenstein, kasteel Egloffstein of kasteel Waischenfeld – bijna overal in de regio vind je overblijfselen van het middeleeuwse leven en kun je genieten van de romantische en tegelijkertijd mystieke sfeer die de oude stenen gebouwen op de schilderachtige Jurahoogten creëren. In sommige kastelen kun je zelfs overnachten.

Het is ook mysterieus bij het verkennen van de ruïnes. De bekendste en tegelijkertijd één van de herkenningspunten van Fränkische Schweiz is de ruïne Neideck. Van hoog boven heb je een prachtig uitzicht over het Wiesenttal tot aan de ruïne van het kasteel en voel je je een kasteelheer.

Naast de rustieke charme van de kastelen en ruïnes, boeien 15 kastelen ook met hun schoonheid. Bijvoorbeeld het indrukwekkende renaissancegebouw van Wiesenthau of de waterburcht Kunreuth uit 1390, die nog steeds eigendom is van de adellijke familie Egloffstein.

Met tien gemeenten maakt Frankisch Zwitserland ook deel uit van de Duitse Burchtstraße tussen Heilbronn en Bayreuth. Het deel van de vakantieroute in het gebied van Frankisch Zwitserland begint in Forchheim, loopt door het Wiesenttal naar Pottenstein en verder via Waischenfeld en Heiligenstadt naar Memmelsdorf. Vanuit Pretzfeld kun je zelfs kiezen tussen twee routes. Op beide routes kom je langs indrukwekkende kastelen, ruïnes en paleizen.

Grotten

Vakantie in Fränkische Schweiz – dat betekent ook kennismaken met een ondergronds landschap dat uniek is in Franken, Beieren en heel Duitsland. Door de eeuwen heen zijn hier meer dan 1.000 grotten gevormd.

Sophienhöhle
Sophienhöhle

Naast het fantastische natuurlandschap is Frankisch Zwitserland ook ondergronds indrukwekkend! Veel verborgen schatten wachten erop om door jou ontdekt te worden. Als typisch karstgebied met kalksteen en dolomietrots herbergt de regio tussen Neurenberg, Bamberg en Bayreuth talloze kleine en grote grotten. Sommige van hen zijn rijk aan stalactieten, andere hebben een grote rijkdom aan fossiele botten.

De volgende drie grote showgrotten zijn open voor het publiek en zijn zeer goed ontwikkeld:

  1. Binggrot bij Streitberg (tip voor gezinnen: rondleidingen geschikt voor kinderen)
  2. Sophienhöhle bij kasteel Rabenstein
  3. Duivelsgrot bij Pottenstein (één van de grootste rotsgrotten van Duitsland)

De outdoor touroperators bieden van mei tot september regelmatig grottentochten aan. Of ontdek de onderwereld tijdens een grottenwandeling. Rondom Plech kun je bijvoorbeeld jouw eigen grotwandelpad naar de Geisloch-grot ondernemen. Tijdens deskundige rondleidingen door de ondergrondse wereld leer je veel over de vorming en geschiedenis van de grotten. Voor de avontuurlijk ingestelde mens zijn er zelfs enkele onontwikkelde spleetgrotten, die kunnen worden bezocht met speciale aandacht voor de toepasselijke natuurbeschermingswetten.

Waar wacht je op? Mis de unieke stalactieten en stalagmieten niet en bezoek één van de grotten!

Naturpark Fränkische Schweiz – Frankenjura

Ongerepte natuur, frisse lucht, geen lawaai van de grote stad, ontspannen in alle rust – als dat voor jouw vakantie betekent, ben je in het Frankische Zwitserland – Natuurpark Frankenjura op de juiste plek.

Pottenstein Fränkische Schweiz Frankisch Zwitserland
Pottenstein

Het natuurpark omvat het gehele natuurgebied van de noordelijke Frankische Jura, van het Obermaintal bij Lichtenfels in het noorden tot het Pegnitztal bij Hersbruck in het zuiden. Het kerngebied is Frankisch Zwitserland met zijn belangrijkste rivier, de Wiesent, en het Veldensteiner Forst, één van de grootste gesloten bosgebieden in Beieren. Daarnaast is er de Boven-Mainvallei, de Hersbrucker Alb en de Opper-Palts Jura. Of het nu gaat om torenhoge kliffen of diepe dalen, jeneverbessenheide of bloeiende boomgaarden, als bezoeker van het Frankische Zwitserland, Natuurpark Frankenjura vind je jouw persoonlijke paradijs tussen klein gestructureerde cultuurlandschappen en grote, aaneengesloten bosgebieden.

Meer dan 2.000 vierkante kilometer unieke flora en fauna, Frankisch Zwitserland, Het natuurpark Frankenjura is één van de grootste natuurparken van Duitsland. Het idyllische middelgebergtelandschap met zijn bizarre rotsformaties en meer dan 1.000 grote en kleine grotten met enorme stalactieten en fossiele botten nodigt uit om te wandelen, klimmen, fietsen of gewoon even diep adem te halen.

Vergeet de stress van alledag terwijl je de geotopen en biotopen van de regio verkent. Ontdek de unieke flora en fauna tijdens begeleide wandelingen of fietstochten. Van de in totaal 42 endemische planten die tot nu toe in Duitsland zijn gecatalogiseerd, komt meer dan de helft voor in Beieren – en hiervan komen er ongeveer 15 uitsluitend voor in de Noord-Frankische Jura. Het is niet voor niets dat dit het centrum is van het voorkomen van “Beiers-Frankische endemen”. Er zijn hier ook ongeveer 40 soorten orchideeën. Met een beetje geluk zie je ook zeldzame roofvogels, die ideale nestplaatsen vinden in de steile wanden van de rifrotsen.

Daguitjes Fränkische Schweiz

Frankisch Zwitserland ligt tussen de steden Bamberg, Bayreuth en Neurenberg.

Wil je naast de prachtige natuur ook de Fränkische Schweiz stadslucht proeven? Maak dan een dagtocht naar één van de nabijgelegen Frankische metropolen. Deze drie steden met hun historische gebouwen, kronkelende straatjes en onmiskenbare flair zullen je inspireren. Talrijke musea en culturele evenementen wachten daar het hele jaar door op jou. Alle drie de steden zijn met de auto in minder dan een uur te bereiken.

Bamberg – Frankisch Zwitserland

Bamberg is een totaalkunstwerk en vertegenwoordigt één van de grootste intacte oude stadsensembles van Europa. De stad fascineert met een overweldigende rijkdom aan originele gebouwen uit de middeleeuwen tot de barok.

Brug Bamberg
Brug Bamberg

De stad heeft bijzondere bezienswaardigheden zoals de Keizerlijke Kathedraal en het Oude Gerechtshof, het Oude Stadhuis en de Nieuwe Residentie. Daarnaast kenmerkt de stad ook door de unieke sfeer van de kronkelende steegjes, de verborgen hoekjes en de ontmoetingen met de rivier de Regnitz die overal aanwezig zijn. Tot het cultureel werelderfgoed behoren de bisschoppelijke bergstad, de burgerlijke eilandstad en de unieke tuinmansstad.

Het wereldberoemde Bamberg Symfonie Orkest is het vlaggenschip van de culturele stad Bamberg en staat in het centrum van een diverse muziekscene, van klassiek tot jazz. Theaterliefhebbers kunnen genieten van het grote repertoire van de E.T.A. Hoffmann-Theaters. Talrijke cabarets en onafhankelijke theaters zorgen voor afwisseling en spanning. Schatten van Europees belang sieren het museumlandschap van Bamberg, een reeks moderne sculpturen verlevendigt het stadsbeeld. De verscheidenheid aan kleine, fijne speciaalzaken en meer dan 30 antiquairs in de ambiance van de historische oude binnenstad bieden een bijzonder soort winkelplezier.

De kleurrijke wereld van culinaire inspiratie en de gezellige sfeer van de traditionele herbergcultuur zijn traditioneel thuis in Bamberg. In de zomer lokken ook de bierkelders op de heuvels van de stad, in de herfst de uitstekende bockbieren en in elk seizoen de gezellige, rustieke brouwerijrestaurants.

Bayreuth – Frankisch Zwitserland

Bayreuth is wereldberoemd vanwege Richard Wagner en het festival. Met maximaal vier dagelijkse rondleidingen door het Festspielhaus zul je ervaren waarom dit indrukwekkende theater wordt beschouwd als één van de beste operahuizen ter wereld. Ook het Richard Wagner Museum in en rond Haus Wahnfried, het voormalige woonhuis van Wagner aan de rand van de Hofgarten, zet maatstaven. Het werd gemaakt door Markgravin Wilhelmine, die tal van andere belangrijke bezienswaardigheden aan Bayreuth naliet. Zoals het UNESCO-werelderfgoed Markgrafial Opera House, het nieuwe paleis, de Hermitage met het oude paleis, de oranjerie, de zonnetempel, grotten en trickfonteinen; Fantaisie Castle and Park en de Sanspareil-rotstuin.

Ook in Bayreuth staat wellness hoog in het vaandel. Breng een bezoek aan de Lohengrin Therme en laat je verwennen in de moderne en ruime thermale baden en wellness-oase. Aangezien Bayreuth in het midden van de regio ligt met de hoogste concentratie aan brouwerijen, bakkerijen en slagerijen ter wereld, spelen ook worst en witbier een belangrijke rol. Meer dan 200 brouwerijen in de nabije en verre omgeving brouwen ongeveer 1.000 bierspecialiteiten, waaronder de originele Maisel’s Weisse, één van de meest populaire witbieren van Duitsland.

Met kerst heeft Bayreuth ook veel te bieden met de langste lichtketting van Franken en de romantische kerstmarkt. In het winterdorp voor het oude kasteel is het een goede traditie geworden om van half oktober tot het einde van het jaar naar hartenlust te vieren en te genieten van winterse specialiteiten. Bayreuth, levendige wereldcultuur en plezier tussen het Fichtelgebergte en Frankisch Zwitserland!

Neurenberg – Fränkische Schweiz

Kaiserburg en Albrecht Dürer zijn onlosmakelijk verbonden met Neurenberg. Maar deze stad heeft nog veel meer te bieden.

Een groot aantal musea, bezienswaardigheden en culturele instellingen, winkelstraten met alles wat jouw hartje begeert en het harmonieuze samenspel van historische gebouwensembles, romantische kronkelstraatjes en moderne architectuur maken van de historische oude binnenstad een levendig centrum met sfeer en flair.

Neurenberg
Neurenberg

Er zijn ook unieke muziek- en culturele evenementen die ongeëvenaard zijn in Europa, zoals het Bardentreffen of de Klassik Open Air, evenals de beroemde kerstmarkt van Neurenberg aan het einde van het jaar.

Neurenberg staat ook bekend om zijn culinaire specialiteiten zoals peperkoek en worstjes. Naast de traditionele Frankische keuken verwennen gastronomische restaurants ook de veeleisende smaakpapillen. De focus ligt op verse, regionale producten, die veelal afkomstig zijn uit het “knoflookland” ten noorden van de stad. En liefhebbers van streetfood zullen natuurlijk genoeg mogelijkheden vinden om exotische snacks en opnieuw geïnterpreteerde Frankische klassiekers te proberen in de geheime foodtruckhoofdstad van Duitsland.