Categorieën
Spanje

Fuerteventura

Fuerteventura ligt op de Canarische Eilanden. Het eiland meet 210 kilometer van het ene uiteinde naar het andere. Daarnaast onderscheidt het zich door zijn prachtige witte zandstranden en door de felle zon die het hele jaar door schijnt.

Verder is het een essentiële bestemming voor liefhebbers van windsurfen en duiken. Ook vind je hier onvergetelijke plekjes. Er zijn meer dan 150 stranden in het noorden en zuiden van het eiland, verspreid over 340 kilometer kustlijn. Aan de oostkust vind je onder andere kliffen en kleine, verborgen baaien.

Hun ondiepe, kristalheldere water is ideaal voor watersporten: zeilen, waterskiën, surfen, vissen … en vooral windsurfen. Verder heeft het eiland nu een belangrijke plaats op het WK-circuit voor windsurfen weten te bemachtigen. Daarnaast is er een lange lijst met stranden waar je deze sport kunt beoefenen: Corralejo, Cotillo, Jandía, Caleta de Fuste, Cofete …


Ook geldt dit voor duiken met perslucht. Fuerteventura is een ideale bestemming voor duikliefhebbers. Dankzij onder andere de spleten, grotten, tunnels, overhangen en rotsformaties die op de oceaanbodems te vinden zijn. Ook het uitstekende klimaat, de zandstranden met duinen, de adembenemende natuurlijke schoonheid en de moderne infrastructuur maken Fuerteventura tot een bevoorrechte bestemming voor toeristen.


Bovendien een goede manier om de meest verborgen plekjes van het eiland te leren kennen, is door de paden en paden te verkennen die u naar ongerepte natuurgebieden leiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Tindaya-berg en het Betancuria-natuurreservaat, het grootste beschermde natuurgebied van het eiland.


De luchthaven van Fuerteventura ligt op vijf kilometer van Puerto del Rosario. Hier landen vooral luchtvaartmaatschappijen uit veel verschillende landen. Daarnaast heeft het eiland ook geplande boot- en veerdiensten naar de rest van de archipel, vertrekkende vanuit Puerto del Rosario, La Oliva en Pájara.

Fuerteventura Windmolen
Fuerteventura Windmolen

Puerto del Rosario op Fuerteventura

Puerto del Rosario, gewassen door het kristalheldere blauwe water van de Atlantische Oceaan, is een levendige commerciële stad vol toeristische attracties.

De hoofdstad van Fuerteventura, verscholen achter de grote haven, groeide uit tot een keurige verzameling huizen met witgekalkte straten. En verder monden deze straten uit in een pittoreske promenade. En daarnaast vind je in de omgeving dorpen vol lokale kleur en een prachtige kustlijn voorzien van moderne faciliteiten en ook ideaal om te windsurfen.

Puerto del Rosario - Fuerteventura
Puerto del Rosario – Fuerteventura

Antigua op Fuerteventura

Antigua is één van de belangrijkste steden op Fuerteventura.

De gemeente Antigua ligt in het midden van het eiland. En heeft een uitzondelrijke ligging. Verder is de gemeente namelijk een halteplaats tussen de stad Betancuria en de steigers van Caleta de Fuste en Pozo Negro. Daarnaast heeft het uitstekende bouwland de ontwikkeling van de stad bepaald.


Het gebied bevat belangrijke archeologische vindplaatsen, zoals bijvoorbeeld Corraletes (Muley-ravijn), Atalayita (Pozo Negro-ravijn) en Rosita del Vicario (Torre-ravijn). Daarnaast heeft Antigua interessante voorbeelden van populaire architectuur. Zoals de graanmolens die op de vlakte staan en de kerk van Nuestra Señora de Antigua.

Corralejo op Fuerteventura

Corralejo is een stad gelegen in het meest noordelijke deel van het eiland Fuerteventura, in de gemeente La Oliva. Deze stad is omgeven door een ongewoon landschap van duinen. Hierdoor combineert de stad de traditionele zeevarende sfeer van zijn haven met interessante toeristische activiteiten.

Verder biedt de stad Corralejo één van de meest zeevarende beelden van Fuerteventura. Het centrum is een vissershaven, met daar omheen een schilderachtige verzameling huizen.

Een van de belangrijkste attracties voor toeristen in Corralejo is de uitgestrekte kustlijn. Deze kustlijn bestaat uit paradijselijke stranden van fijn goudkleurig zand naast een zee van turquoise wateren. Dankzij de uitstekende infrastructuur kunt u watersporten beoefenen zoals duiken, windsurfen of waterskiën. Het decor voor deze zandstranden zijn de imposante duinen die deel uitmaken van het natuurreservaat Corralejo. De schijnbare droogte van het landschap staat in schril contrast met de talrijke inheemse plantensoorten die rond de plaats groeien.

Verder worden er excursies georganiseerd vanuit de haven naar Lanzarote en het nabijgelegen vulkanische eiland Lobos. De laatste, die uitkijkt op de kustlijn van Corralejo, is uitgeroepen tot natuurreservaat vanwege zijn waardevolle habitat, want er groeien bijzondere inheemse plantensoorten.

Meer landinwaarts vind je de historische wijk La Oliva. Deze wijk heeft de Casa de los Coroneles (Kolonels ‘Huis), een prachtig voorbeeld van nobele architectuur en ook één van de belangrijkste monumenten op het eiland.

Corralejo - Duinen
Corralejo – Duinen

Betancuria op Fuerteventura

Dit is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura en heeft een historisch centrum met een grote kathedraal.

De stad is gesticht in het begin van de 15e eeuw door de Fransman Juan de Bethencourt. En was tot 1834 de hoofdstad van het eiland Fuerteventura. Daarom is de stad vanaf de oprichting een politiek, administratief en religieus centrum.

De kerk-kathedraal van Santa María de Betancuria is het belangrijkste gebouw in de stad. De kerk is oorspronkelijk gebouwd in de Normandisch-gotische stijl. En later werd de tempel gerenoveerd in de 17e eeuw. Verder heeft de kerk een aantal kenmerken van de oorspronkelijke structuur behouden, zoals bijvoorbeeld de klokkentoren en sommige delen van de zuilen. Binnenin is het vermelden waard het koor, de doopkapel, de barokke retabel en een mooi cassetteplafond in Mudejar.

Betancuria
Betancuria

Pájara

Het district heeft prachtige stranden en toeristische woonwijken.

Verder is Pájara één van de grootste districten op de Canarische Eilanden. De meerderheid van de bevolking werkt in de toeristische sector, hoewel de meer traditionele veehouderij een andere activiteit is die de lokale economie ondersteunt.

Daarnaast valt in de wijk Pájara op dat er verschillende voorbeelden van populaire architectuur op de Canarische Eilanden zijn, zoals de kerk van Nuestra Señora de Regla en de kluis van San Antonio. Beide gebouwd in de 18e eeuw in het dorp Toto.

El Cotillo

Ten noorden van de stad ligt een uitgestrekte zandstrook die toerisme en discrete woningbouw heeft aangetrokken.

El Cotillo, in het noordwesten van het eiland Fuerteventura, heeft verschillende stranden die voornamelijk voor nudisten zijn. Het behoort tot de gemeente La Oliva en u kunt een interessante kerk bezoeken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de kluis van Nuestra Señora del Buen Viaje en een torenfort dat bekend staat als El Tostón, uit de 17e eeuw bezoeken. Samen met Corralejo biedt dit vissersdorp één van de meest zeevarende beelden van Fuerteventura. In de haven kunt u de fijne vis van het eiland proberen.

El Cotillo
El Cotillo

Tuineje

Tuineje, de hoofdstad van het gelijknamige district en ligt in het zuidoostelijke deel van het eiland Fuerteventura. De jachthaven van Gran Tarajal en zijn uitgestrekte kustlijn met stranden van vulkanisch zand zijn slechts een deel van de aantrekkingskracht voor toeristen.

Het dorp Tuineje bevat enkele bezienswaardigheden, waaronder de kerk van San Marcos, gebouwd in de 18e eeuw. Er zijn nog andere dorpen in het district, zoals Tiscamanita, met zijn hermitage van San Marcos Evangelista (18e eeuw); Gran Tarajal, beroemd om zijn levendige jachthaven; Giniginámar en Las Playitas, beide met een kustsfeer. In allemaal vindt u tal van voorbeelden van populaire architectuur op de Canarische Eilanden. Het district heeft een uitgestrekte kustlijn bezaaid met rustige stranden van fijn vulkanisch zand. We zouden Tarajalejo, Las Playitas Gran Tarajal en Giniginámar kunnen noemen, uitgerust met allerlei toeristische voorzieningen.

Een rondrit door de omgeving brengt ons naar pittoreske dorpjes, zoals Antigua, Pájara en Betancuria. Deze laatste is zonder twijfel de mooiste van het eiland. Het uiterlijk is helemaal niet veranderd sinds de oprichting in het begin van de 15e eeuw. Het is de moeite waard om de kerk van Santa María en het Archeologisch Museum te bezoeken.

La Alcogida Eco Museum

Landelijk leven op het eiland

Zeven typische Fuerteventura-huizen bootsen het traditionele landelijke leven op het eiland na.

Dit museum is speciaal ontworpen voor kinderen, die kunnen zien hoe graan wordt gemalen in de molen, kijken hoe zelfgebakken brood en kaas wordt gemaakt, voor de dieren zorgen en kijken naar de pottenbakkers en wevers aan het werk. Ze organiseren ook workshops en traditionele spellen zoals zakraces, touwtrekken en hoepels.

Islote de Lobos Nature Reserve

Het kleine ongerepte eiland.

Het eilandje Lobos is een klein eilandje ten noorden van Fuerteventura. Het is ongeveer 2 kilometer van Fuerteventura verwijderd. En het herbergt zeer waardevolle habitats in prachtige staat.

Dit kleine eiland, behorend tot de gemeente La Oliva, heeft een hoog landschapsgehalte. Een landschapsgehalte dat uniek en representatief is voor de Canarische geologie en geomorfologie. Veel van de plantensoorten in het park worden tegenwoordig beschermd door verschillende normen. Het herbergt talrijke exclusieve soorten en endemismen (zoals Limonium ovalifolium canariensis), die in habitats in prachtige staat leven.

Biosfeer Reservaat

Fuerteventura heeft een oppervlakte van 1.658 vierkante kilometer en is het op een na grootste eiland van de Canarische eilanden. De UNESCO heeft het eiland en zijn mariene habitat in 2009 tot biosfeerreservaat verklaard.

Daarnaast is Fuerteventura het meest oostelijke van de Canarische Eilanden en herbergt een uitzonderlijke diversiteit aan ecosystemen en een grote verscheidenheid aan zeedieren. Bezoekers van het eiland vinden alles van woestijn- en halfwoestijngebieden tot een mariene omgeving. De potvissen en dolfijnen zijn de belangrijkste zeedieren, evenals de schildpadden die zich op de stranden voortplanten. Het is ook één van de belangrijkste geopaleontologische observatoria ter wereld. De UNESCO, met zijn verklaring van Fuerteventura als biosfeerreservaat, erkent de inspanningen van het eiland ter ondersteuning van de ontwikkeling van duurzame toeristische praktijken.

En het is zelfs een van de beste uitvoeringsmodellen van de richtlijn van de Europese Unie inzake hernieuwbare energiebronnen.

Vertaald van bron: Spain Info