Categorieën
Nederland

Gulpen


Er zijn verschillende redenen waarom je Gulpen zou kunnen bezoeken:

 1. Natuur: Gulpen ligt in het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg en biedt tal van mogelijkheden om te wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten te doen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste plekjes van de omgeving voeren, zoals de Gulpenerberg, de Vaalserberg en het Vijlenerbos.
 2. Bierbrouwerij: In Gulpen bevindt zich de Gulpener Bierbrouwerij, die sinds 1825 bier produceert. Je kunt er een rondleiding krijgen en meer leren over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. Ook kun je er natuurlijk verschillende soorten bier proeven.
 3. Kastelen: In de omgeving van Gulpen zijn verschillende kastelen te vinden die een bezoek waard zijn. Een van de bekendste is Kasteel Neubourg, een middeleeuws kasteel dat boven op een heuvel ligt. Andere kastelen in de buurt zijn onder meer Kasteel Wittem en Kasteel Vaalsbroek.
 4. Streekproducten: Gulpen staat bekend om zijn streekproducten, zoals Gulpener bier, Limburgse vlaaien, asperges en fruit. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een fruitboomgaard of een aspergeboerderij en meer leren over deze producten.
 5. Evenementen: Gulpen heeft het hele jaar door verschillende festivals en evenementen, zoals het bierfestival Hoppy Days, de Gulpener Wijnfeesten en de Limburgse Aspergemarkt.

Kortom, Gulpen biedt een mooie mix van natuur, cultuur, geschiedenis en culinaire hoogstandjes en is daarom zeker een bezoek waard.

Gulpen

Musea Gulpen

Gulpen zelf heeft geen musea, maar er zijn wel een aantal interessante musea te vinden in de omgeving. Hieronder staan enkele van de belangrijkste musea in de buurt van Gulpen:

 1. Continium Discovery Center: Dit museum in Kerkrade richt zich op wetenschap en technologie en heeft een interactieve tentoonstelling waar bezoekers zelf experimenten kunnen doen en nieuwe technologieën kunnen ontdekken. Het museum organiseert ook regelmatig workshops en evenementen.
 2. Cube Design Museum: Dit museum in Kerkrade is gewijd aan design en heeft een uitgebreide collectie van designobjecten, waaronder meubels, mode, sieraden en grafisch ontwerp. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
 3. Het Land van Kalk: Dit museum in Ransdaal is gewijd aan de geschiedenis van de mergelwinning en de kalkindustrie in Zuid-Limburg. Het museum heeft een uitgebreide collectie van gereedschappen en machines die werden gebruikt in de kalkwinning en laat zien hoe de kalkindustrie de streek heeft gevormd.
 4. Nederlands Mijnmuseum: Dit museum in Heerlen biedt een kijkje in het leven van de mijnwerkers in Limburg. Het museum heeft een uitgebreide collectie van gereedschappen, machines en andere objecten die werden gebruikt in de mijnbouw. Bezoekers kunnen ook een rondleiding krijgen door een voormalige mijnschacht.
 5. Bonnefantenmuseum: Dit museum voor beeldende kunst is gevestigd in Maastricht en heeft een uitgebreide collectie oude en moderne kunst, met name van Limburgse en Nederlandse kunstenaars. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

Dit zijn slechts enkele van de musea die in de buurt van Gulpen te vinden zijn. Andere interessante musea in de regio zijn bijvoorbeeld het Centre Céramique in Maastricht en het Natuurhistorisch Museum in Kerkrade.

Gulpen kerktoren

Bezienswaardigheden

Gulpen is een klein stadje in Zuid-Limburg en heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder staan enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gulpen:

 1. Gulpener Bierbrouwerij: Deze brouwerij produceert sinds 1825 bier en is een belangrijke bezienswaardigheid in Gulpen. Je kunt er een rondleiding krijgen en meer leren over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. Ook kun je er natuurlijk verschillende soorten bier proeven.
 2. Kasteel Neubourg: Dit middeleeuwse kasteel ligt net buiten Gulpen en is gebouwd in de 14e eeuw. Het kasteel heeft een prachtige ligging aan de Gulp en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Tegenwoordig is het kasteel in gebruik als evenementenlocatie en kun je er bijvoorbeeld trouwen of een feest geven.
 3. Gulpdal: Het Gulpdal is een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt tussen Gulpen en Slenaken. Het gebied wordt gekenmerkt door heuvels, bossen en weilanden en biedt tal van mogelijkheden om te wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten te doen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste plekjes van het Gulpdal voeren.
 4. Wittemer Molen: Deze watermolen uit de 17e eeuw ligt aan de rand van Gulpen en is nog steeds in gebruik als korenmolen. Je kunt er een rondleiding krijgen en meer leren over het malen van graan en de geschiedenis van de molen.
 5. Sint-Petruskerk: Deze kerk dateert uit de 19e eeuw en heeft een neogotische architectuur. De kerk is gewijd aan de heilige Petrus en heeft een prachtige ligging aan de Gulp. De kerk is nog steeds in gebruik en er worden regelmatig kerkdiensten gehouden.

Andere bezienswaardigheden in de buurt van Gulpen zijn bijvoorbeeld de Kasteelruïne van Valkenburg, het drielandenpunt in Vaals en de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland.