Categorieën
Duitsland

Harz – Harzgebergte

Het Nationaal Park Harz

Een bijzonder landschap

Het Nationaal Park Harz is één van de grootste Duitse nationale bosparken en het eerste transnationale nationale park in Duitsland. 97 Procent van het nationale parkgebied is bedekt met bos. Met een oppervlakte van bijna 25.000 hectare beslaat het ongeveer 10 procent van de totale oppervlakte van de Harz. Meer dan 7.200 dier- en plantensoorten vinden hier een beschermd toevluchtsoord.

Midden in een afwisselend berglandschap torent de 1.141 meter hoge Brocken als hoogste punt boven het nationale park. De legendarische berg maakt deel uit van een bitter, romantisch landschap, gekenmerkt door dichte loof- en naaldbossen, steile bergketens, rotsen, kliffen, heidevelden en bergstroompjes. Uniek in Duitsland: de natuurlijke boomgrens in het Harzgebergte ligt al 1.100 m boven zeeniveau. De reden hiervoor zijn de extreme weersomstandigheden op de grote hoogten van het Harzgebergte en op de Brocken: vrieskou, opspattend vocht en een donderende storm.

Het extreme klimaat vormt de flora en fauna. Unieke overblijfselen uit de ijstijd zijn bewaard gebleven in de kale bergheide, rotsen en heidevelden van het Harzgebergte. Planten en dieren die anders alleen in koele klimaatregio’s voorkomen, komen hier ook voor.

Harz - Harzgebergte | Staafkerk Hahnenklee
Staafkerk Hahnenklee

Beleef de natuur in het Nationaal Park Harz – Harzgebergte

Een bezoek aan de legendarische bergwildernis Harz – Harzgebergte

Het unieke en soortenrijke middelgebergte van het Nationaal Park Harz biedt talloze mogelijkheden om de natuur te beleven: legendarisch voor vrienden van mysterieuze verhalen. Spannend voor fans van spannende verhalen. Ontspannend voor mensen die overspannen of gestrest zijn. Actief en passief, stimulerend en opwindend, biedt aan om mee te doen en los te laten.

Begin aan een ontdekkingstocht, reflectie of wandeling in het nationale park en ervaar de nieuw opkomende wildernis in al zijn facetten.

Barrièrevrije ervaring in het nationale park

Helaas is de boswildernis van de Harz niet altijd drempelvrij. Desalniettemin zijn er tal van aanbiedingen in het nationale park die drempelvrij of toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Wandeltochten Harz – Harzgebergte

Ons 600 kilometer lange netwerk van wandelpaden biedt tal van tochten, van eenvoudig tot veeleisend. We hebben hier een aantal bijzonder populaire tours en meer informatie en aanbiedingen over wandelen in het nationale park voor je samengesteld.

Ontdekkingspaden in de natuur

Een bijzondere natuurbeleving en het spelenderwijs verwerven van kennis staan ​​op onze fantasierijke natuurontdekkingspaden erg belangrijk. Of het nu jong of oud is – er is voor elk wat wils.

Brockengarten

Bezoek de hoogste botanische tuin van Noord-Duitsland en ervaar de verbazingwekkende verscheidenheid aan hoge bergplanten van over de hele wereld.

Dieren Harz – Harzgebergte

Wat zou een nationaal park zijn zonder dieren? Ze zijn echter niet altijd gemakkelijk te herkennen. In onze lynx-tentoonstellingsruimte kunt u de schuwe grote katten van dichtbij zien eten. Ons auerhoen-showverblijf en onze observatiestations voor dieren in het wild bieden ook de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het leven van de dierenbewoners van het Harzgebergte.

Ontdek de geschiedenis van de aarde

Het nationale parkgebied maakt deel uit van het Harz Geopark. Braunschweiger Land. Ostfalen. In en rond het nationale park vindt u een unieke verscheidenheid aan geologische en mineralogische vindplaatsen en talrijke informatiepunten.

Gedrag in het nationale park

Zodat iedereen morgen nog kan genieten van de natuur in het nationaal park, vragen wij alle gasten zich respectvol in de natuur te gedragen. Je vindt onze spelregels op elk pad dat naar het nationale park leidt. Help ons dieren en planten in het nationale park te beschermen door ze te volgen.

Harz - Harzgebergte | Stoomtrein naar de Brocken
Stoomtrein naar de Brocken

Vakantie in het Nationaal Park Harz – Harzgebergte

Stop en breng de nacht door in de legendarische bergwildernis. In het nationale park wordt de natuur grotendeels aan zijn lot overgelaten. Dit betekent echter niet dat de persoon wordt buitengesloten. Integendeel: hier kunt u de natuur van dichtbij beleven. Geniet van de rust en stilte op ons goed gemarkeerde netwerk van wandelpaden. Vind ontspanning bij een kabbelende bergstroom, beklim de majestueuze Brocken …

Ervaar de “legendarische bergwildernis”

Schilderachtige paden en loopbruggen leiden door gevarieerde bossen en brede heidevelden, waar de bomen hun kracht verliezen met toenemende hoogte, naar de bosvrije Brocken-top met een prachtig panoramisch uitzicht. Gemarkeerde wandelpaden, geprepareerde paden, schuilplaatsen en bankjes leiden je zacht en veilig door het door bossen gedomineerde nationale park.

In de Hochharz heerst een echt bergklimaat. In januari zijn de temperaturen vergelijkbaar met die van Noord-IJsland, in juli met die van de Noordelijke IJszee. Hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt. De Harz wordt dan ook vaak een “stukje Scandinavië in het hart van Duitsland” genoemd.

Het extreme klimaat zorgt voor een bijzondere fauna en flora. Unieke overblijfselen uit de ijstijd zijn bewaard gebleven in de kale bergheide en heidevelden van het Harzgebergte. Planten en dieren die anders alleen in koele klimaten voorkomen, komen hier ook voor. De zeldzame diversiteit aan habitats, de eigenaardigheden van de flora en fauna en de spectaculaire geologische formaties vormen de bijzondere charme van het nationale park.

Of het nu gaat om contemplatief genieten van de natuur, actieve natuurbeleving of nieuwsgierigheid naar de opkomende wildernis en verbindingen in de natuur – het Nationaal Park Harz en de omliggende gemeenten bieden de juiste setting voor een veelbewogen vakantie.

Tip

Met de all-inclusive kaart voor de Harz, de HarzCard, kunt u met slechts één kaartje meer dan 120 aantrekkelijke avontuurbestemmingen in de Harz bezoeken. In het nationale park zijn het Brockenhaus op de Brocken-top of het House of Nature in Bad Harzburg inbegrepen.

Vertaald van bron: Nationaal Park Harz