Categorieën
Albanië

Historisch centrum van Berat en Gjirokastër

Gjirokastër en Berat zijn zeer oude steden in Albanië.

Berat

Berat ligt in centraal Albanië. Zoals je op de onderstaande foto’s kunt zien, ligt het in heuvelachtig gebied. De stad is de hoofdstad van het gelijknamige district. De architectuur stamt uit de achttiende en negentiende eeuw. Het is kenmerkend voor de architectuur van de Balkan uit die periode.

Boven de stad staat een kasteel. Dit kasteel heet Kalaja e Beratit. Het is gebouwd in de dertiende eeuw. Maar de oorsprong is van voor de vierde eeuw voor Christus. Naast dit kasteel zijn er ook verschillende oude kerken, een rode en een witte moskee te vinden. Deze zijn gebouwd in de vijftiende eeuw. Verder kun je er kerken uit het Byzantijnse tijdperk bewonderen. En om het allemaal compleet te maken, kun je er ook moskeeën uit het Ottomaanse tijdperk bezichtigen.

Zo zijn er tal van gebouwen te noemen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Berat is daarom één van de mooiste bestemmingen van Albanië.

Gjirokastër

Gjirokastër is een stad in het zuiden van Albanië. Het is een zeer oude stad. In deze stad werd de voormalige dictator Hoxha geboren. In Gjirokastër vind je een schitterende bazaar en veel oude gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de Moskee van Gjirokastër. Daarnaast is er ook een kasteel, die je te voet kunt bereiken vanaf het centrum. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad en het heuvelachtig gebied eromheen. Het kasteel is het grootste kasteel van Albanië.

Elke vijf jaar is er een folklorefestival. En dit festival vindt plaats bij de burcht.

Vlak buiten Gjirokastër zijn andere interessante plaatsen. Bijvoorbeeld de plaats Antigonea is zeer de moeite waard. Deze stad ligt ongeveer veertien kilometer van Gjirokastër. Antigonea is gesticht door de Griekse koning Pyrrhus van Epirus. Ook hier zijn zeer oude gebouwen te bewonderen. Sommige gebouwen zijn zelfs gebouwd rond de tweede eeuw voor Christus.