Categorieën
Peru

Inca Trail

Book a Trekking Inca Trail

Vergelijk Inca Trail Trek Wandel en Trekking Aanbiedingen • Bookatrekking.com

Vergelijk Inca Trail Trek wandel, hiking en trekking aanbiedingen van lokale aanbieders. Vind je perfecte trek in minuten. Beste prijs garantie!


Het lopen van de Inca Trail kan een ongelooflijk belonende ervaring zijn vanwege verschillende redenen:

 1. Culturele rijkdom: De Inca Trail was een belangrijke route voor de Inca’s om naar de heilige stad Machu Picchu te reizen. Het lopen van de trail biedt een unieke kans om in hun voetsporen te treden. En historische Inca-ruïnes langs de route te ontdekken.
 2. Natuurlijke schoonheid: De trail loopt door een verscheidenheid aan landschappen, van hoge bergen tot nevelwouden, wat een adembenemend uitzicht biedt. Ook zijn er unieke soorten flora en fauna te zien.
 3. Fysieke uitdaging: Het lopen van de Inca Trail kan een behoorlijke fysieke uitdaging zijn. Maar dat maakt de ervaring des te meer bevredigend. Het overwinnen van de hoge passen en lange wandeldagen kan een grote prestatie zijn.
 4. Sociale ervaring: Het is ook een geweldige kans om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Het delen van de ervaring en het samenwerken als een groep om de trail te voltooien, kan leiden tot diepe en langdurige vriendschappen.
 5. Spirituele ervaring: Voor velen is het lopen van de Inca Trail ook een spirituele ervaring. De stilte en schoonheid van de natuur, de oude ruïnes, en de geschiedenis en cultuur van de Inca’s kunnen leiden tot diepe reflecties en een gevoel van verbondenheid met het verleden.

Het is echter belangrijk om te weten dat het lopen van de Inca Trail een serieuze onderneming is. Die zorgvuldige voorbereiding vereist, inclusief lichamelijke conditie, uitrusting, acclimatisatie aan de hoogte, en het verkrijgen van een permit. Aangezien de Peruviaanse overheid het aantal mensen dat de trail per dag kan lopen, beperkt om het te beschermen tegen overbevolking en erosie.

Inca Trail - 5

Wat is de beste periode om de Inca Trail te lopen?

De Inca Trail kan het hele jaar door worden gelopen, behalve in februari, wanneer de trail wordt gesloten voor onderhoud. Echter, de beste tijd om de Inca Trail te lopen, hangt af van wat je het belangrijkst vindt in je ervaring.

Als je droog weer prefereert, dan is de beste tijd om te gaan tijdens het droge seizoen. Dat loopt van mei tot september. Dit is ook de drukste tijd om de trail te lopen vanwege de gunstige weersomstandigheden.

Als je liever minder mensen op de trail wilt. Overweeg dan om te gaan tijdens het regenseizoen, dat loopt van oktober tot april. Houd er echter rekening mee dat regen de trail moeilijker en potentieel gevaarlijker kan maken. En dat het zicht op de omringende landschappen kan worden belemmerd door bewolking en mist.

Wat betreft temperaturen, de Inca Trail heeft over het algemeen een mild klimaat. In de warmste maanden (november tot maart) kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 20-25 graden Celsius,. Terwijl ze in de koudste maanden (juni tot augustus) kunnen dalen tot 10-15 graden Celsius. ’s Nachts kan het koud zijn. Vooral in de hoger gelegen gebieden, waar de temperaturen tot onder het vriespunt kunnen dalen.

Houd er rekening mee dat permits voor de Inca Trail vaak maanden van tevoren uitverkocht zijn. Vooral tijdens het droge seizoen. Het is dus belangrijk om je reis ruim van tevoren te plannen.

Inca Trail - 4

Etappes Inca Trail

De traditionele Inca Trail naar Machu Picchu is ongeveer 43 kilometer lang en duurt meestal vier dagen om te voltooien. De trail is verdeeld in verschillende etappes, met elk hun eigen unieke kenmerken en uitdagingen. Hier zijn de etappes zoals ze vaak worden gedaan op een 4-daagse trek:

 1. Dag 1: Km 82 naar Wayllabamba Afstand: 12 kilometer Wandeltijd: 5-6 uur. Je begint bij Km 82, de officiële start van de Inca Trail. De eerste dag is relatief gemakkelijk met een geleidelijke klim. Je passeert de archeologische site van Llactapata en eindigt in Wayllabamba waar je de nacht doorbrengt.
 2. Dag 2: Wayllabamba naar Pacaymayu Afstand: 11 kilometer Wandeltijd: 6-7 uur. Dit is de meest uitdagende dag van de trek. Waar je de steile paden oploopt naar de hoogste pas van de trek, Dead Woman’s Pass (4215 meter boven zeeniveau). De afdaling brengt je naar je kamp in Pacaymayu.
 3. Dag 3: Pacaymayu naar Wiñay Wayna Afstand: 16 kilometer Wandeltijd: 8-9 uur. Dit is de langste dag, maar ook een van de meest indrukwekkende en interessante. Aangezien je twee belangrijke Inca-locaties passeert: Runkurakay en Sayacmarca. Je gaat verder naar de prachtige site van Phuyupatamarca. En daalt dan af naar Wiñay Wayna waar je de nacht doorbrengt.
 4. Dag 4: Wiñay Wayna naar Machu Picchu Afstand: 4 kilometer Wandeltijd: 2-3 uur. Je begint vroeg aan deze dag om de zonsopgang bij de Zonnepoort (‘Inti Punku’) te kunnen zien. Van daaruit is het nog maar een korte wandeling naar Machu Picchu zelf. Na het verkennen van de site, daal je af naar Aguas Calientes waar je de trein terug naar Cusco neemt.

Let op, de genoemde afstanden, tijden en hoogtes zijn benaderingen en kunnen variëren afhankelijk van specifieke reisplannen en individuele snelheden. Het is ook belangrijk om op te merken dat de hoogte de fysieke inspanning kan vergroten. En dat het belangrijk is om voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren voordat je aan de trek begint.

Inca Trail - 3

Moet je eigen eten meenemen voor tijdens de Inca Trail?

Als je de Inca Trail loopt als onderdeel van een georganiseerde tour, wat het meest voorkomt, dan wordt al je eten voor je verzorgd. Deze tours zijn inclusief dragers die de meeste van de zware uitrusting, inclusief kookgerei, dragen. Professionele koks bereiden alle maaltijden tijdens de trektocht. Het menu is meestal gevarieerd en kan zelfs vegetarische en veganistische opties omvatten als dit van tevoren wordt aangegeven. Maaltijden bestaan meestal uit een mix van traditionele Peruviaanse gerechten en meer bekende westerse gerechten.

Je wordt over het algemeen drie keer per dag gevoed: ontbijt, lunch en diner, met snacks ook beschikbaar tijdens de trektocht. Het is belangrijk om veel te drinken en te eten om energiek te blijven tijdens de inspannende wandelingen.

Hoewel je maaltijden worden verzorgd, is het misschien geen slecht idee om wat extra snacks mee te nemen. Snacks zoals energierepen of noten, voor het geval je tussendoor trek krijgt. Het is ook essentieel om voldoende water bij je te hebben. Je gids zal je informeren waar en wanneer je je waterflessen kunt vullen. En het water moet worden gezuiverd voordat je het drinkt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je al je afval (inclusief organisch afval zoals fruitpitten of schillen) moet meenemen uit het park om het milieu te beschermen. De tourbedrijven zullen je voorzien van zakken voor het opbergen van afval.

Panoramic View Mountain

Is een gids nodig tijdens de Inca Trail?

Ja, het is inderdaad verplicht om een gids te hebben om de Inca Trail te lopen. Volgens de regels die zijn opgesteld door de Peruviaanse overheid, mag de Inca Trail alleen worden gelopen met een geautoriseerd tourbedrijf. Dit is gedaan om de trail te beschermen tegen overbevolking en schade.

Daarnaast is het hebben van een gids zeer nuttig voor de ervaring. Gidsen zijn doorgaans zeer goed geïnformeerd over de geschiedenis van de Inca’s. En de verschillende archeologische sites die je onderweg tegenkomt, wat veel toevoegt aan de culturele waarde van de trek. Ze kunnen je ook helpen bij het navigeren over de trail. En kunnen nuttig advies geven over hoe je het beste met de hoogte en fysieke inspanning om kunt gaan. Bovendien kunnen ze helpen bij eventuele noodsituaties en zijn ze getraind in basis eerste hulp.

De meeste tours bieden ook dragers aan die helpen bij het dragen van zware uitrusting. Zoals tenten en kookgerei, wat de fysieke belasting van de trek aanzienlijk kan verminderen. Houd er rekening mee dat er strikte limieten zijn voor hoeveel gewicht elke drager mag dragen. En het is belangrijk om deze limieten te respecteren om hun welzijn te waarborgen.

Hoe kom je in Km 82?

Km 82 is de meest gebruikelijke startplaats voor de Inca Trail en is gelegen nabij het dorp Piskacucho. Het is over het algemeen bereikbaar via een reis vanuit Cusco, de belangrijkste stad in de regio.

Als je een georganiseerde trekking boekt, wat het meest voorkomt, zal het tourbedrijf doorgaans transport van Cusco naar Km 82 regelen. De rit duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Meestal vertrekken de bussen vroeg in de ochtend zodat de trekking dezelfde dag kan beginnen.

Het is ook mogelijk om van Cusco naar Ollantaytambo te reizen en vanaf daar een taxi of een minibus te nemen naar Km 82. Dit kan handig zijn als je wat tijd wilt doorbrengen in Ollantaytambo, dat een aantal eigen Inca-ruïnes en een sfeervol oud stadscentrum heeft, voordat je aan de Inca Trail begint.

In beide gevallen moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde vergunningen hebt om de Inca Trail te lopen voordat je naar Km 82 gaat. Deze moeten ruim van tevoren worden aangevraagd, omdat het aantal dagelijkse wandelaars dat op de Inca Trail wordt toegelaten, beperkt is door de Peruviaanse overheid.

Hoe kom je van Machu Picchu naar Km 82 (Cusco)?

Nadat je Machu Picchu hebt bezocht, ga je normaal gesproken niet terug naar Km 82. De meest gebruikelijke route na een bezoek aan Machu Picchu is om naar beneden te gaan naar het stadje Aguas Calientes. Ook wel bekend als Machu Picchu Pueblo. Van daaruit kun je een trein nemen die je terugbrengt naar Ollantaytambo of Cusco.

Hier is hoe dat meestal werkt:

 1. Van Machu Picchu naar Aguas Calientes: Je kunt een bus nemen vanaf Machu Picchu naar Aguas Calientes. De busrit duurt ongeveer 30 minuten. Het is ook mogelijk om te lopen, maar dit is een steile afdaling die ongeveer 1-2 uur kan duren.
 2. Van Aguas Calientes naar Ollantaytambo of Cusco: Vanuit Aguas Calientes kun je de trein nemen naar Ollantaytambo. De treinrit duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Vanuit Ollantaytambo kun je vervolgens een bus of taxi nemen naar Cusco. Wat ongeveer nog eens 1,5 tot 2 uur duurt.

Voor de treinreis van Aguas Calientes naar Ollantaytambo of Cusco zijn er verschillende opties beschikbaar. Variërend van eenvoudige en economische treinen tot luxere treinen. De treintickets kunnen snel uitverkocht zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Dus het is een goed idee om van tevoren te boeken.

Als je de Inca Trail loopt als onderdeel van een georganiseerde tour, wat meestal het geval is, zal het transport van Machu Picchu naar Cusco waarschijnlijk worden geregeld door je tourbedrijf.

Welke soort wandelschoenen heb je nodig voor de Inca Trail?

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de Inca Trail. Omdat de trail varieert van platte en gladde paden tot steile en rotsachtige hellingen, heb je schoenen nodig die zowel comfortabel als duurzaam zijn, en goede tractie bieden.

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste wandelschoenen voor de Inca Trail:

 1. Type schoen: Er zijn drie basistypes wandelschoenen: trail schoenen, trail hikers en hiking boots. Trail schoenen zijn lichtgewicht en perfect voor dagwandelingen op goed onderhouden paden. Trail hikers zijn een beetje robuuster en bieden meer bescherming en ondersteuning. Hiking boots bieden de meeste enkelondersteuning en zijn gemaakt voor ruiger terrein en meerdaagse tochten. Voor de Inca Trail worden hiking boots of trail hikers meestal aanbevolen vanwege de variërende terreinen en de lengte van de trek.
 2. Waterbestendig: Aangezien het op de Inca Trail kan regenen, vooral tijdens het regenseizoen, is het een goed idee om waterdichte of waterbestendige schoenen te overwegen.
 3. Comfort: Omdat je veel uren per dag zult lopen, is comfort essentieel. De schoenen moeten goed passen en genoeg ruimte voor je tenen bieden, vooral op de afdalingen. Het is aan te raden om je schoenen ruim voor de trek te kopen. En ze goed in te lopen om blaren te voorkomen.
 4. Traction: De trail kan glad en rotsachtig zijn, dus zorg ervoor dat je schoenen hebt met goede grip.
 5. Ademend: Ademende schoenen kunnen helpen om je voeten droog te houden en oververhitting of zweten te verminderen.
 6. Duurzaamheid: Ten slotte moet je, gezien de uitdaging van de trail, stevige en duurzame schoenen kiezen die de tocht aankunnen.

Het is ook een goed idee om meerdere paren goede kwaliteit wandelsokken mee te nemen. Dit om vocht en wrijving te verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van blaren. Vergeet ook niet om een set schoenveters mee te nemen voor het geval de originele breken tijdens de trek.

Hoe zwaar is de Inca Trail?

De Inca Trail is algemeen bekend als een uitdagende wandeling. Maar de moeilijkheidsgraad kan sterk variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je fysieke conditie, wandelervaring, en hoe goed je je aanpast aan de hoogte.

Hier zijn een paar factoren die bijdragen aan de moeilijkheidsgraad:

 1. Afstand en terrein: De volledige Inca Trail is ongeveer 43 kilometer (26 mijl) lang. Het pad bevat steile beklimmingen en afdalingen, en het terrein kan variëren van vlakke paden tot rotsachtige trappen. De tweede dag wordt vaak beschouwd als de moeilijkste. Omdat je Dead Woman’s Pass bereikt, het hoogste punt van de trail op 4215 meter boven zeeniveau.
 2. Hoogte: De hoogte kan een aanzienlijke invloed hebben op hoe zwaar de trek aanvoelt. Symptomen van hoogteziekte, zoals hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, kunnen optreden boven 2500 meter. Het wordt sterk aanbevolen om een paar dagen in Cusco (dat zich op 3400 meter bevindt) door te brengen voordat je aan de trek begint, om aan de hoogte te acclimatiseren.
 3. Weer: Het weer kan ook de moeilijkheidsgraad van de trek beïnvloeden. Het kan overdag heet zijn, maar de temperaturen kunnen ’s nachts dalen, vooral tijdens de droge wintermaanden (mei tot september). Regen kan de trail ook gladder en modderiger maken, vooral tijdens het regenseizoen (november tot maart).

Het is belangrijk om in een goed fysieke conditie te zijn voor de trek. En het kan nuttig zijn om voor de reis te trainen, vooral door cardio-activiteiten zoals wandelen, hardlopen of fietsen. Maar met de juiste voorbereiding, passende uitrusting en een respectvolle houding ten opzichte van je lichaam en de hoogte, is de Inca Trail een haalbare uitdaging voor de meeste mensen met een gemiddeld niveau van fitness en doorzettingsvermogen.

Zijn er verschillende varianten van de Inca Trail?

Ja, er zijn verschillende varianten van de Inca Trail. De “klassieke” Inca Trail is de vierdaagse, drie nachten optie die meestal in gedachten komt wanneer mensen naar de Inca Trail verwijzen. Maar er zijn ook kortere en langere opties beschikbaar, evenals alternatieve routes. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. De Korte Inca Trail: Deze versie van de Inca Trail duurt twee dagen en één nacht. Het begint bij het treinstation bij Kilometer 104. En volgt dezelfde route als de klassieke trail op de laatste dag, met inbegrip van een bezoek aan de prachtige Inca-site van Wiñay Wayna voordat je aankomt in Machu Picchu.
 2. De Salkantay Trek: Deze is technisch geen versie van de Inca Trail, maar is een populair alternatief. De Salkantay Trek is langer en moeilijker. Maar ook minder druk en loopt door een aantal prachtige landschappen, waaronder de indrukwekkende Salkantay bergpas. Het eindigt ook bij Machu Picchu.
 3. De Lares Trek: Een ander alternatief voor de klassieke Inca Trail, de Lares Trek, loopt door de Lares-vallei. En biedt een diepere blik in het leven in de Andes, met minder toeristisch verkeer. Het eindigt met een treinrit naar Machu Picchu.
 4. De zeven-daagse Inca Trail: Voor degenen die meer tijd willen nemen, is er een zeven-daagse versie van de Inca Trail beschikbaar. Deze langere route volgt hetzelfde pad als de klassieke trail. Maar geeft je meer tijd om te genieten van de omgeving en om de vele Inca-ruïnes langs de route te verkennen.

Elke versie van de Inca Trail heeft zijn eigen unieke kenmerken en moeilijkheidsgraden. Je keuze kan afhangen van je tijd, interesse in het zien van specifieke locaties, fysieke conditie, en voorkeur voor minder drukke routes. Het is belangrijk om te onthouden dat alle routes die eindigen bij Machu Picchu een vergunning vereisen, die beperkt is en ruim van tevoren moet worden geboekt.

Zijn er organisaties die je bagage vervoeren tijdens de Inca Trail?

Ja, de meeste georganiseerde trektochten op de Inca Trail maken gebruik van dragers of muilezels om zware bagage en kampeeruitrusting te vervoeren. Dit betekent dat je tijdens de trek alleen een dagrugzak hoeft te dragen met essentiële spullen zoals water, snacks, zonnebrandcrème, regenkleding en een camera.

Het is belangrijk om te weten dat er strenge regels zijn om de gezondheid en het welzijn van de dragers te beschermen. Er zijn limieten gesteld aan hoeveel elke drager kan dragen (meestal rond de 20 kilogram, inclusief hun eigen persoonlijke spullen). En er zijn controles onderweg om ervoor te zorgen dat deze limieten worden nageleefd.

De dragers zijn vaak inheemse Quechua-mensen uit de omgeving. En ze spelen een cruciale rol in het mogelijk maken van trektochten op de Inca Trail. Het is gebruikelijk (en wordt aangemoedigd) om aan het eind van de trek een fooi te geven. Dit als blijk van waardering voor hun harde werk.

Houd er rekening mee dat je nog steeds je eigen slaapzak en matras moet dragen. Tenzij je betaalt voor een extra drager. Je moet ook je eigen dag rugzak dragen. Dus het is een goed idee om voor de trek een paar lange wandelingen te maken met een geladen rugzak om je voor te bereiden.

Hoeveel mensen lopen per jaar de Trektocht?

Het exacte aantal mensen dat de Inca Trail jaarlijks loopt, kan variëren. Maar de Peruaanse overheid heeft strikte limieten gesteld om de impact op het milieu te beperken en de ervaring voor bezoekers te behouden.

Volgens de regels die van kracht waren tot mijn kennisupdate in september 2021, zijn er slechts 500 vergunningen per dag beschikbaar voor de Inca Trail, en dit omvat iedereen – wandelaars, gidsen, dragers, enz. Met de trail gesloten in februari voor onderhoud, betekent dit dat maximaal ongeveer 150.000 mensen de trail elk jaar kunnen lopen.

Het is belangrijk om op te merken dat van deze 500 dagelijkse vergunningen er slechts ongeveer 200 beschikbaar zijn voor toeristen. Met de rest gereserveerd voor gidsen en dragers. Dit betekent dat de beschikbare slots snel vol kunnen raken. Vooral tijdens het hoogseizoen (van mei tot september), dus het is een goed idee om je trek ruim van tevoren te boeken.

Houd er rekening mee dat deze cijfers en regels kunnen veranderen. Dus het is altijd een goed idee om de meest actuele informatie te controleren bij een betrouwbare bron of reisorganisatie.

Conclusie Inca Trail

De Inca Trail naar Machu Picchu is een van de meest iconische wandeltochten ter wereld. Deze historische route door het Peruaanse Andesgebergte biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid, fysieke uitdaging en culturele rijkdom. Hoewel de trail zeker uitdagend kan zijn. Met steile beklimmingen en afdalingen en de effecten van hoogte. Is het voor veel mensen een lonende en onvergetelijke ervaring.

Een succesvolle trek op de Inca Trail vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Dit omvat het trainen voor de fysieke inspanning, het acclimatiseren aan de hoogte, het kiezen van geschikte uitrusting (inclusief goede wandelschoenen), en het van tevoren boeken van je trek, aangezien de overheid strikte limieten stelt aan het aantal mensen dat de trail mag lopen.

Hoewel de vierdaagse trek de bekendste is, zijn er verschillende versies van de Inca Trail om aan verschillende behoeften en belangen te voldoen, inclusief kortere en langere opties en alternatieve routes. De meeste trektochten worden ondersteund door lokale dragers die de zware bagage en kampeeruitrusting dragen, wat betekent dat je je kunt concentreren op het genieten van de wandeling en de spectaculaire omgeving.

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of iemand die op zoek is naar een avontuur buiten de gebaande paden, de Inca Trail biedt een unieke kans om in de voetsporen te treden van de oude Inca’s, jezelf uit te dagen en een van de meest verbazingwekkende archeologische plekken ter wereld te ontdekken: Machu Picchu.