Categorieën
Marokko

Marrakesh

Marrakesh is een ontzettend mooie stad in Marokko. Hieronder tref je een aantal hoogtepunten van Marrakesh. Ook bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben.

Djemaa El Fna plein in Marrakesh

Het centrale plein en de markt in de medina-wijk van Marrakesh noem je ook wel Djema el-Fna en Djemaa el-Fnaa. In 1050 was het de plaats van openbare executies. De naam betekent namelikj “de dood”. Maar tegenwoordig is het 24/7 een bijenkorf van activiteit. Dit enorme plein is een bedrijvigheid van geuren, kleur en geluiden. Verder bezoeken overdag slangenbezweerders, mannen met Barbarijse apen, medicijnmannen, waterverkopers, tandtrekkers en verkopers het grote plein. Maar het plein komt pas echt tot leven als de zon ondergaat. Aan het plein staan ​​kraampjes met lichtstralen die bijdragen aan de sfeer. Daarnaast zijn er verhalenvertellers, het Hoopla en Halqa straattheater, waterverkopers, side-show attracties, waarzeggers, paardenkoetsen, henna tattoo-schilders, muzikanten, acrobaten en entertainers. Je zult hier ook een groot deel van de zakkenrollers, oplichters en bedelaars vinden.

Je kunt genieten van heerlijk vers geperst sap. Daarnaast kun je er authentiek handwerk kopen en kraampjes zien vol met fruit, groenten, noten en kruiden. Naarmate de avond vordert, verandert de markt in een groot openluchtrestaurant met kraampjes waar restauranthouders gegrild vlees en andere lekkernijen serveren. Indrukwekkende gebouwen omringen het plein waaronder hotels, tuinen, cafés en aan de kant de souk, een traditionele Noord-Afrikaanse markt.

Koutoubia Moskee - Marrakesh
Koutoubia Moskee

Koutoubia Moskee in Marrakesh

De grootste moskee van Marrakesh bevindt zich in de buurt van het Djemaa el-Fna-plein. Deze moskee is één van de mooiste moskeeën die er zijn. De Almohaden veroverden Marrakesh in 1150 en begonnen met de bouw van de moskee. En was op dezelfde plaats gebouwd als een eerdere Almoravid-moskee. Gebouwd tijdens de Hispano-Moresque periode is de architectuur bijzonder mooi. De moskee heette Koutoub, wat ‘boek’ betekent, aangezien er eens een boekenmarkt niet ver van de moskee stond.

Koutoubia heeft 16 parallelle beuken en een groter middenschip met 112 kolommen. En is vooral bekend om zijn minaret. Daarnaast is het de oudste van slechts drie Almohad-minaretten ter wereld. Helaas betreden vele niet-moslims de minaret die bijna 70 meter hoog is en boven de gebouwen van de stad uitsteekt. Het ontwerp van de minaret heeft veel latere bouwwerken beïnvloed, zoals de Hassantoren en La Giralda in Spanje. De minaret is voorzien van keramische tegels; paarse, blauwe en witte decoratieve motieven, roze stenen muren en kantelen (puntige kantelen) langs het bovenste balkon.

Binnen in Koutoubia

Binnen zijn er zes kamers op zes niveaus. Daarnaast is er een helling die rond de structuur loopt. Daardoor kan de muezzin met zijn paard of ezel naar het balkon kan rijden en aanbidders tot gebed kan oproepen. De centrale “spits” op het dak is gemaakt van een stapel steeds kleinere koperen ballen. Dit is een traditioneel Marokkaans ontwerp, meestal gemaakt met drie orbs, maar deze minaret heeft er vier.

Zeven legendes die de zeven beschermheren van Marrakesh symboliseren, associeert men met de minaret. Volgens geruchten was de vierde bal een cadeau van de vrouw van Sultan Yacoub el Mansour. Hij kreeg dit cadeau om boete te doen voor het verbreken van het vasten tijdens Ramadan. De moskee en minaret zijn omgeven door tuinen. Dus zelfs als je de moskee niet kunt betreden, kun je nog steeds rond het gebouw lopen in de tuinen.

Medina - Marrakesh
Medina

Medina, de oude binnenstad van Marrakesh

De oude binnenstad van Marrakesh heet de Medina-wijk. Het is de meest opwindende plek om in de stad te zijn en waar je waarschijnlijk veel tijd zult doorbrengen. Daarnaast vind je verschillende van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad in de medina-wijk. En de hele wijk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De medina is de oude versterkte stad van Marrakech en de 12e-eeuwse muren zijn bewaard gebleven. De medina is omgeven door de roze gekleurde muren die 19 km lang zijn. Deze muren hebben rijkelijk versierde poorten en torens. Ook shoppers kunnen genieten van de 18 markten van de Oude Stad. Elke markt is gericht op een bepaald product, zoals pantoffels, vloerkleden, glas, metaalwaren en kleding.

Excursies

De meeste excursies naar de medina beginnen bij het grote centrale plein Jemaa el-Fnaa. Daar vind je traditionele slangenbezweerders, waarzeggers, artiesten en marktkramen kunt zien. Ga vanaf het plein door de zijstraten om het labyrint van markten te ontdekken. Terwijl je door de oude stad dwaalt, zie je de traditionele huizen of riads op de binnenplaats met een centrale binnenplaats of tuin met fonteinen. Er zijn ook een aantal voormalige herenhuizen en paleizen in de oude stad.

Opvallende gebouwen in de oude stad zijn onder andere de Riad Dar Foundouk, Riad Lotus, Dar Marzotto, Riad Elixir en Villa Mahal. Er zijn een aantal monumentale moskeeën in de medina, zoals de Koutoubia-moskee en de Ben Youssef-moskee. Andere bezienswaardigheden in de medina zijn bijvoorbeeld de graven van de zeven heiligen, het Bahia-paleis, het fotomuseum en de Jardin de Bab El Khemiss.

Bahia Paleis Marrakesh

Het Bahia-paleis en de tuinen zijn in twee fasen gebouwd door twee mannen. Namelijk door vader en zoon met als doel de beste architectuur en decoratie in islamitische en Marokkaanse stijl te vertonen. En daarom is het één van de grootste paleizen uit zijn tijd. De eerste fase van de bouw was 1859-1873 voor Si Moussa, grootvizier van de sultan Moulay Hassan als zijn huis en vernoemde het naar één van zijn vrouwen. Si Moussa was een slaaf die macht en rijkdom had vergaard.

Na Si Moussa

In navolging van Si Moussa nam zijn zoon Ahmed Ibn Moussa (Ba Ahmed of Bou Ahmed) het paleis over. Hij zette de bouw voort van 1894 tot 1900. Bou Ahmed werd de grootvizier en regent in 1894, terwijl de jonge zoon van Hassan sultan was. In deze positie had hij virtuele macht over de hele staat. En hij bleef in deze machtige positie tot hij stierf in 1900. Tijdens zijn leven renoveerde en breidde hij het Bahia-paleis uit en voegde een hamam, een moskee en meer tuinen toe.

Het paleis heeft een harem met een grote binnenplaats met een centraal bassin. Kamers rond de binnenplaats komen uit op het centrale gebied. Er zijn paviljoens, ommuurde tuinen en gebouwen. Het oudste deel van het paleis is Dar Si Moussa met een binnenplaats, centrale tuin, fonteinen en vele soorten bomen. Er zijn decoratieve kamers met keramische tegels op de muren. Een van de grootste delen van het nieuwere deel van het paleis is de marmeren binnenplaats van 30 bij 50 meter. Het is verdeeld in kwadranten door paden van wit marmer met kleurrijke tegels en geglazuurd aardewerk in een dambordpatroon en fonteinen waar de paden samenkomen.

Andere decoratieve details in het paleis zijn bijvoorbeeld gesneden stucwerk, cederhout, beschilderde houten plafonds, zellij (polychroom mozaïek) schouwen en glas-in-loodramen. De tuinen zijn verspreid over 8.000 m² en zijn net zo mooi als het paleis. De koninklijke familie gebruikt het paleis nog steeds. Daarom is het soms gesloten als de koninklijke familie het paleis gebruikt.

Ben Youssef Medersa

De Medresa Ben Youssef was een islamitisch college. En is gebouwd tijdens het Almoravid-tijdperk (14e eeuw) door de Marinidische sultan Abu al-Hassan. Het is genoemd naar de Almoravid-heerser Sultan Ali ben Youssef die regeerde van 1448-1458. In de 16e eeuw renoveerde de Saadiens het paleis. En het werk was afgerond in 1565 volgens de geschriften in de gebedsruimte.

Studentenkamers

In die tijd waren er honderddertig studentenkamers die waren opgesteld rond een centrale binnenplaats. Deze centrale binnenplaats was prachtig versierd met ceder, stucwerk en marmer. Volgens geruchten huisvestte het destijds ongeveer 900 studenten en was daardoor de grootste Medresa in de regio. Het gebouw functioneerde in 1960 niet meer als een islamitische universiteit. En onderging een uitgebreide renovatie voordat het in 1982 voor het opende voor publiek.

De Medresa is bijna een perfecte vierkant van 42 meter bij 42 meter. De Medresa staat bekend om zijn prachtige keramische tegels, gebeeldhouwd pleisterwerk en typisch 15e-eeuws Marokkaans design. Ook de mihrab is volledig versierd met gebeeldhouwd gipswerk met afbeeldingen van planten en geometrische ontwerpen. De nis van de mihrab wordt bekroond door een muqarnas-koepel van uitgehouwen gips. In de hele Medresa zijn foto’s te zien van het gebouw vóór de meest recente renovaties. Daarnaast is het mogelijk om de studentenkamers te bezoeken.

Majorelle Tuin

Deze tuin is in de loop van veertig jaar aangelegd door de Franse schilder Jacques Majorelle (1886-1962). Het park is één van de topattracties van Marrakesh. Het heeft veel schaduwrijke paden die slingeren tussen hoge bomen en langs exotische planten. Er zijn waterpartijen, beekjes en poelen met waterlelies en lotusbloemen.

In 1910 maakte de Franse kunstenaar Majorelle een reis naar Egypte en raakte hij betoverd door de islamitische cultuur. Hij woonde vier jaar in Egypte. En kwam in 1917 aan in Marokko, waar hij zich vestigde en reizen door Afrika maakte. Hij bleef een productieve en ietwat succesvolle schilder die zich concentreerde op straatscènes die hij voor hem zag.

Aankoop percelen

In 1923 kocht Majorelle een perceel grenzend aan een palmbos en ging vervolgens aangrenzende percelen kopen. Hij bouwde zijn huis en werkplaats op het land in de typische Moorse stijl. Verder bleef hij zich bezighouden met een verscheidenheid aan kunstvormen. In 1931 liet hij een kubistisch huis voor hem bouwen en maakte hij in de loop der jaren diverse uitbreidingen. Als gepassioneerd botanicus creëerde hij een luxueuze tuin rond zijn huis, dat nu het hart van Jardin Majorelle is. Hij verzamelde planten van over de hele wereld en bouwde zijn tuin alsof het een kleurrijk schilderij was.

Kenmerken van de tuin

Bij de ingang is er een prachtige fontein, andere kenmerken van de tuin zijn een cactustuin, een blauwe vierkante fontein, het Café Bousafsaf, exotische plantentuin, Yves Saint Laurent Memorial, een bamboetuin, paviljoen en een verzameling gebouwen waaronder Boutique Majorelle , Galerij Love en het Berber Museum en boekwinkel. Het park is de thuisbasis van Majorelle’s voormalige villa-studio; een Moorse structuur met een vleugje art-decostijl geschilderd in primaire kleuren. Tegenwoordig herbergt het voormalige huis van de kunstenaar het Berbermuseum.

Het Berbermuseum richt zich op de Berberse cultuur en geschiedenis. Berbers zijn een etnische groep uit Noord-Afrika. De exposities zijn onderverdeeld in drie secties. Namelijk de kennis die de Berberse cultuur had om grondstoffen om te zetten in artefacten voor het huiselijk leven en traditioneel gebruik. De juwelen en ornamenten die de overtuigingen en kennis van de cultuur benadrukken. En de grootsheid van de cultuur, gezien door de kostuums, weefsels, wapens en decoratieve deuren.