Categorieën
Luxemburg

Mullerthal Trail: ontdek de magie van Klein Zwitserland

De Mullerthal Trail is een populaire wandelroute in het oosten van Luxemburg. Ook wel bekend als het “Klein Zwitserland” van Luxemburg. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om de Mullerthal Trail te wandelen:

 1. Natuurschoon: De trail biedt adembenemende landschappen met rotsformaties, bossen, beekjes en watervallen. De unieke rotsformaties zijn vooral indrukwekkend en geven het gebied zijn bijnaam.
 2. Diversiteit: De route is opgedeeld in verschillende lussen. Waardoor wandelaars kunnen kiezen uit verschillende trajecten afhankelijk van hun interesse en conditie. Dit maakt het toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.
 3. Cultuur en geschiedenis: Langs de trail kom je verschillende historische sites en pittoreske dorpjes tegen. Dit biedt wandelaars de kans om meer te leren over de cultuur en geschiedenis van de regio.
 4. Goed gemarkeerd: De Mullerthal Trail is zeer goed aangegeven. Wat het gemakkelijk maakt om te volgen zonder de weg kwijt te raken.
 5. Toegankelijkheid: De regio is gemakkelijk bereikbaar vanuit verschillende delen van Europa. Waardoor het een populaire keuze is voor zowel lokale als internationale wandelaars.
 6. Accommodatie en voorzieningen: Er zijn veel accommodatiemogelijkheden langs de route, variërend van campings tot luxe hotels. Daarnaast zijn er ook veel restaurants en cafés waar wandelaars kunnen genieten van lokale delicatessen.
 7. Actieve vakantie: Wandelen is een geweldige manier om actief te blijven tijdens de vakantie. Het biedt een combinatie van lichaamsbeweging, frisse lucht en de kans om de natuurlijke schoonheid van een gebied te waarderen.
 8. Ontspanning: Ondanks de fysieke inspanning biedt wandelen ook een vorm van ontspanning. De natuurlijke omgeving, het geluid van stromend water en het gezang van vogels kunnen helpen om de dagelijkse stress te verminderen en de geest te verfrissen.

Als je van wandelen houdt en de kans hebt om de Mullerthal Trail te bezoeken, is het zeker de moeite waard. Het biedt een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, cultuur en avontuur.

Wat is de beste periode om de Mullerthal Trail te lopen?

De beste periode om de Mullerthal Trail te lopen hangt af van je persoonlijke voorkeuren wat betreft het weer, de drukte en het landschap. Hier zijn enkele overwegingen voor de verschillende seizoenen:

 1. Lente (maart tot mei):
  • Voordelen: De natuur komt tot leven met bloeiende bloemen en frisgroene bladeren. Het weer is over het algemeen mild, maar het kan nog steeds wat fris zijn, vooral in de vroege lente.
  • Nadelen: Er kunnen nog steeds regenachtige dagen zijn, en sommige paden kunnen modderig zijn.
 2. Zomer (juni tot augustus):
  • Voordelen: Warm weer, langere dagen en de natuur is in volle bloei. Dit is ook de beste tijd om te genieten van zwemmen in natuurlijke poelen of beekjes langs de route.
  • Nadelen: Dit is het hoogseizoen, dus het kan drukker zijn op de trail en in de omliggende dorpen en steden. Ook kunnen de temperaturen soms hoog oplopen, wat het wandelen zwaarder maakt.
 3. Herfst (september tot november):
  • Voordelen: De herfstkleuren in de bossen zijn prachtig, met een palet van rood, oranje en geel. De temperaturen zijn koeler dan in de zomer, wat voor velen een aangenamere wandeltemperatuur is.
  • Nadelen: Het weer kan onvoorspelbaar zijn, met een hogere kans op regen. Sommige faciliteiten of accommodaties kunnen hun openingstijden beperken na het hoogseizoen.
 4. Winter (december tot februari):
  • Voordelen: Rustigere periode met minder wandelaars. Een sneeuwbedekte Mullerthal kan een magische ervaring zijn.
  • Nadelen: Koud weer en kortere dagen. Sommige paden kunnen glad zijn of moeilijk begaanbaar door sneeuw of ijs. Niet alle accommodaties zijn geopend.

Over het algemeen zijn de late lente tot vroege herfst de populairste en meest aanbevolen tijden om de Mullerthal Trail te lopen. Met name vanwege het aangename weer en de levendige natuur. Echter, als je de voorkeur geeft aan rustigere paden en de schoonheid van de herfstkleuren of een winterlandschap, kunnen de schouderseizoenen en winter ook aantrekkelijk zijn. Het is altijd een goed idee om het lokale weer en de condities van de trail te controleren voordat je vertrekt.

Mullerthal Trail - Trap

Etappes Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail bestaat uit drie grote lussen (Route 1, Route 2 en Route 3) en verschillende extra routes. Hier is een algemeen overzicht van de drie hoofdlussen:

 1. Route 1:
  • Lengte: Ongeveer 37 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 9-11 uur in totaal, afhankelijk van je tempo en hoeveel pauzes je neemt.
  • Beschrijving: Deze route begint en eindigt in Echternach, de oudste stad van Luxemburg. Je wandelt door het Leeuwskloof (Wolfskloof), langs spectaculaire rotsformaties en door dichte bossen. De route biedt ook prachtige uitzichten over het Sûre-dal.
 2. Route 2:
  • Lengte: Ongeveer 36 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 9-11 uur in totaal.
  • Beschrijving: Deze route begint in Echternach en leidt je door het hart van Klein Zwitserland. Je komt langs indrukwekkende rotsformaties zoals de “Perekop” en je wandelt door het schilderachtige dorpje Berdorf. De route gaat ook door het Amphitheater, een natuurlijke rotsarena.
 3. Route 3:
  • Lengte: Ongeveer 38 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 9-11 uur in totaal.
  • Beschrijving: Deze route begint in het dorpje Mullerthal. En neemt je mee door zowel het Duitse als het Luxemburgse deel van het natuurpark. Je wandelt langs de Schwarzen Ernz rivier. Verder wandel je door het pittoreske dorpje Beaufort met zijn indrukwekkende kasteelruïnes, en door het Halerbaach en Aesbach dal.

Naast deze drie hoofdroutes zijn er ook extra routes, bekend als “ExtraTours”, die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Ze kunnen worden gebruikt om de hoofdroutes uit te breiden of als afzonderlijke wandelingen.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte lengte, wandeltijd en beschrijving van elke etappe kunnen variëren afhankelijk van de bron of updates aan de trail. Het is altijd een goed idee om een actuele kaart of gids te raadplegen voordat je aan je wandeling begint.

Mullerthal Trail - Rotsen

Extra routes Mullerthal Trail

Naast de drie hoofdroutes van de Mullerthal Trail zijn er ook de “ExtraTours”, die dienen als aanvullende routes. Deze routes zijn korter dan de hoofdlussen en bieden wandelaars de mogelijkheid om specifieke delen van de regio te verkennen. Hier is een overzicht van de ExtraTours:

 1. ExtraTour A:
  • Lengte: Ongeveer 9,4 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 2,5 – 3 uur
  • Beschrijving: Deze route begint in het dorp Consdorf en leidt je langs indrukwekkende rotsformaties zoals de “Goldfralay” en “Rittergang”. Het pad gaat door bossen en biedt prachtige uitzichten op het landschap.
 2. ExtraTour B:
  • Lengte: Ongeveer 14,1 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 4 – 5 uur
  • Beschrijving: Beginnend in Berdorf, verkent deze route het gebied rond het dorp. Je komt langs de spectaculaire “Aesbach” rotsen en de “Hohllay” grotten, waar in het verleden molenstenen werden uitgehouwen.
 3. ExtraTour C:
  • Lengte: Ongeveer 7,4 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 2 – 2,5 uur
  • Beschrijving: Deze route begint in het dorp Beaufort en leidt je door het bosrijke gebied rond het dorp. Je komt langs het indrukwekkende kasteel van Beaufort en kunt genieten van de rustige natuur.
 4. ExtraTour D:
  • Lengte: Ongeveer 6,6 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 2 uur
  • Beschrijving: Startend in Mullerthal, verkent deze route het gebied rond de Schiessentümpel waterval. Dits is een van de meest gefotografeerde plekken in Luxemburg. Je wandelt langs de rivier en door bossen, met prachtige uitzichten op de rotsformaties.
 5. ExtraTour E:
  • Lengte: Ongeveer 6,8 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 2 uur
  • Beschrijving: Deze route begint in het dorp Hersberg en biedt een mix van bossen, velden en rotsformaties. Het is een relatief rustige route, ideaal voor diegenen die willen genieten van de natuur zonder de drukte.
 6. ExtraTour F:
  • Lengte: Ongeveer 8,3 km
  • Wandeltijd: Ongeveer 2,5 uur
  • Beschrijving: Beginnend in het dorp Born, verkent deze route het Duitse deel van het Mullerthal. Je wandelt langs de rivier de Sûre en kunt genieten van het vredige landschap.

Deze beschrijvingen zijn algemene overzichten en de exacte details kunnen variëren. Het is altijd een goed idee om een actuele kaart of gids te raadplegen voordat je aan je wandeling begint.

Rotsen Overhangend

Moet je eigen eten meenemen tijdens de Mullerthal Trail?

Of je eigen eten moet meenemen tijdens het wandelen van de Mullerthal Trail hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de specifieke route die je kiest en hoe zelfvoorzienend je wilt zijn. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Beschikbaarheid van voorzieningen: Langs de Mullerthal Trail en in de omliggende dorpen zijn er verschillende restaurants, cafés en winkels waar je eten en drinken kunt kopen. Vooral in de grotere dorpen zoals Echternach, Berdorf en Mullerthal kun je gemakkelijk voorzieningen vinden. Echter, als je een van de meer afgelegen delen van de trail bewandelt of buiten het hoogseizoen gaat, kunnen sommige voorzieningen gesloten zijn.
 2. Duur van je wandeling: Als je slechts een paar uur wandelt, is het misschien voldoende om wat snacks en water mee te nemen. Voor langere tochten is het raadzaam om een lunchpakket en voldoende snacks mee te nemen, vooral als je niet zeker weet of je onderweg eetgelegenheden zult tegenkomen.
 3. Persoonlijke voorkeur: Sommige wandelaars geven er de voorkeur aan om hun eigen eten mee te nemen, zodat ze kunnen picknicken op een mooie plek in de natuur. Anderen geven er de voorkeur aan om te stoppen bij lokale eetgelegenheden om de regionale keuken te proeven.
 4. Dieetbeperkingen: Als je specifieke dieetbeperkingen of allergieën hebt, kan het handig zijn om je eigen eten mee te nemen om ervoor te zorgen dat je iets hebt dat je kunt eten.
 5. Voorbereiding: Zelfs als je van plan bent om onderweg te eten, is het altijd een goed idee om wat extra snacks en water bij je te hebben voor het geval je meer energie nodig hebt of als je plannen veranderen.

Kortom, hoewel het niet strikt noodzakelijk is om je eigen eten mee te nemen op de Mullerthal Trail vanwege de beschikbaarheid van voorzieningen, is het wel raadzaam om voorbereid te zijn en ten minste wat snacks en water bij je te hebben. Het kan ook bijdragen aan een meer plezierige en stressvrije wandelervaring.

Mullerthal Trail - Rotsen 002

Is een gids nodig tijdens de Mullerthal Trail?

Het is niet strikt noodzakelijk om een gids te hebben tijdens het wandelen van de Mullerthal Trail, maar het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ervaring. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Bewegwijzering: De Mullerthal Trail staat bekend om zijn uitstekende bewegwijzering. De routes zijn duidelijk gemarkeerd met specifieke tekens, waardoor het relatief eenvoudig is om zelfstandig te navigeren.
 2. Informatie: Er zijn gedetailleerde kaarten en gidsen beschikbaar die je kunt kopen of downloaden. Deze bieden informatie over de route, bezienswaardigheden, afstanden, moeilijkheidsgraden en andere nuttige details.
 3. Ervaring: Als je ervaring hebt met wandelen en je comfortabel voelt met het navigeren op basis van markeringen en kaarten, zou je de trail zelfstandig moeten kunnen bewandelen zonder problemen.
 4. Diepgaande kennis: Een lokale gids kan waardevolle inzichten bieden over de geschiedenis, geologie, flora en fauna van de regio. Als je geïnteresseerd bent in een dieper begrip van de omgeving, kan een gids een verrijkende ervaring bieden.
 5. Groepswandelingen: Als je de voorkeur geeft aan het wandelen in een groep of als je je zorgen maakt over het alleen wandelen, kunnen georganiseerde wandelingen met een gids een goede optie zijn.
 6. Veiligheid: Hoewel de Mullerthal Trail over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan een gids nuttig zijn als je onzeker bent over bepaalde delen van de route, vooral als je van plan bent om meer afgelegen of technisch uitdagende delen te verkennen.

Kortom, terwijl veel wandelaars de Mullerthal Trail zelfstandig verkennen zonder een gids, kan het inhuren van een gids voordelen bieden, afhankelijk van je interesses, ervaring en comfortniveau. Als je besluit om zonder gids te gaan, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent met een actuele kaart, voldoende voorraden en kennis van de route.

Hoe kom je in de startpunten Mullerthal en Echternach?

Mullerthal en Echternach zijn beide toegankelijk via verschillende vervoersmiddelen. Hier zijn enkele manieren om deze startpunten van de Mullerthal Trail te bereiken:

Echternach:

 1. Auto: Echternach is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Er zijn parkeerplaatsen beschikbaar in en rond de stad.
 2. Bus: Echternach heeft een goed verbonden busstation. Verschillende buslijnen verbinden Echternach met andere steden en dorpen in Luxemburg, waaronder de stad Luxemburg (de hoofdstad). De reis van de stad Luxemburg naar Echternach met de bus duurt ongeveer een uur.
 3. Fiets: Er zijn verschillende fietsroutes die naar Echternach leiden, wat het een toegankelijke bestemming maakt voor fietsers.

Mullerthal:

 1. Auto: Mullerthal is ook met de auto te bereiken. Er zijn parkeerplaatsen in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden en het startpunt van de trail.
 2. Bus: Er zijn busdiensten die Mullerthal verbinden met andere delen van het land, waaronder Echternach en de stad Luxemburg. Hoewel de frequentie van bussen naar kleinere dorpen zoals Mullerthal minder kan zijn dan naar grotere steden, zijn ze nog steeds een betrouwbare vervoersoptie.
 3. Fiets: Net als Echternach is Mullerthal ook toegankelijk via verschillende fietsroutes.

Als je vanuit het buitenland naar Luxemburg reist, kun je eerst naar de stad Luxemburg vliegen of met de trein reizen en vervolgens lokale vervoersmiddelen gebruiken om naar Echternach of Mullerthal te gaan. Het wordt aanbevolen om vooraf de dienstregelingen en routes te controleren, vooral als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer.

Welke wandelschoenen heb je nodig voor de Mullerthal Trail?

De keuze van wandelschoenen voor de Mullerthal Trail hangt af van de specifieke route die je kiest, de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur. De Mullerthal Trail varieert van vlakke paden tot rotsachtige en oneffen terreinen, vooral in de buurt van de rotsformaties.

Wandelschoenen worden vaak gecategoriseerd in verschillende klassen, van A tot D, afhankelijk van hun stijfheid, ondersteuning en bedoeld gebruik:

 1. Categorie A: Deze schoenen zijn lichtgewicht en bedoeld voor vlak of heuvelachtig terrein. Ze zijn ideaal voor dagwandelingen op goed onderhouden paden.
 2. Categorie B: Deze zijn steviger en bieden meer enkelondersteuning. Ze zijn geschikt voor heuvelachtig tot bergachtig terrein met lichte bepakking.
 3. Categorie C: Deze zijn nog robuuster en bieden een stijvere zool, geschikt voor zwaardere trektochten in bergachtig terrein met een zwaardere rugzak.
 4. Categorie D: Dit zijn zware bergschoenen, bedoeld voor alpinisme en het gebruik van stijgijzers.

Voor de meeste delen van de Mullerthal Trail zijn categorie A of B schoenen voldoende. Deze bieden een goede mix van comfort, ondersteuning en grip voor de variërende terreinen die je op de trail tegenkomt. Als je echter van plan bent om de trail te lopen tijdens natte omstandigheden of na zware regenval, wanneer de paden modderig en glibberig kunnen zijn, is het misschien de moeite waard om te kiezen voor een schoen met een betere grip en waterdichtheid.

Ongeacht de categorie, is het essentieel dat je schoenen kiest die goed passen en comfortabel zijn. Het is ook een goed idee om je schoenen in te lopen voordat je aan een lange wandeling begint om blaren en ongemak te voorkomen.

Hoe zwaar is de Mullerthal Trail?

De “zwaarte” van de Mullerthal Trail kan subjectief zijn, afhankelijk van iemands wandelervaring, conditie en wat men gewend is. Echter, hier zijn enkele algemene overwegingen over de moeilijkheidsgraad van de Mullerthal Trail:

 1. Terrein: De Mullerthal Trail varieert van vlakke en goed onderhouden paden tot rotsachtige en oneffen secties, vooral in de buurt van de rotsformaties. Er zijn delen met trappen, smalle paden en steile beklimmingen of afdalingen, maar over het algemeen zijn er geen extreem technische secties.
 2. Afstand: De drie hoofdroutes van de Mullerthal Trail hebben elk een lengte van ongeveer 36-38 km. Dit kan voor sommige wandelaars lang zijn, vooral als je van plan bent om een hele route in één keer te lopen. Echter, elke route kan worden opgedeeld in kortere segmenten, waardoor het toegankelijker wordt voor wandelaars van alle niveaus.
 3. Bewegwijzering: De trail is over het algemeen zeer goed gemarkeerd, wat navigatie gemakkelijk maakt en de kans op verdwalen minimaliseert.
 4. Voorzieningen: Er zijn regelmatig dorpen en steden langs de route waar je kunt stoppen voor eten, drinken en rust. Dit maakt de trail minder uitdagend in termen van logistiek en planning.
 5. Weersomstandigheden: De weersomstandigheden kunnen de moeilijkheidsgraad van de trail beïnvloeden. Bijvoorbeeld, na zware regenval kunnen sommige delen van de trail modderig en glibberig worden.

Over het algemeen wordt de Mullerthal Trail beschouwd als een gemiddelde wandelroute in termen van moeilijkheidsgraad. Het is toegankelijk voor de meeste wandelaars met een basisconditie, maar het is altijd een goed idee om jezelf vertrouwd te maken met de specifieke secties die je van plan bent te lopen en je voor te bereiden op basis van je eigen capaciteiten en ervaring.

Zijn er organisaties die je bagage vervoeren tijdens de Mullerthal Trail?

Ja, er zijn diensten in de Mullerthal-regio die bagagevervoer aanbieden voor wandelaars. Deze diensten zijn vooral handig voor diegenen die de Mullerthal Trail in meerdere dagen willen voltooien en van accommodatie naar accommodatie willen trekken zonder hun zware bagage te dragen.

Met een bagagevervoerservice kun je ’s ochtends je bagage bij je accommodatie achterlaten, en deze wordt dan naar je volgende overnachtingsplek gebracht. Dit betekent dat je alleen een dagrugzak met essentials hoeft te dragen tijdens het wandelen.

Als je geïnteresseerd bent in zo’n service, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Contacteer het lokale toeristenbureau: Het toeristenbureau in de Mullerthal-regio kan je informatie geven over beschikbare bagagevervoersdiensten en hoe je deze kunt boeken.
 2. Accommodaties: Sommige hotels of B&B’s in de regio bieden zelf bagagevervoer aan of werken samen met lokale dienstverleners. Het kan de moeite waard zijn om rechtstreeks bij je accommodatie te informeren.
 3. Boek vooraf: Vooral in het hoogseizoen kan het druk zijn, dus het is aan te raden om je bagagevervoer van tevoren te boeken om zeker te zijn van de beschikbaarheid.
 4. Verpakkingstips: Zorg ervoor dat je bagage goed gelabeld is met je naam en de bestemming. Het is ook een goed idee om waardevolle spullen en essentials voor de dag in je dagrugzak te houden.

Het gebruik van een bagagevervoerservice kan je wandelervaring op de Mullerthal Trail aanzienlijk comfortabeler maken, vooral als je van plan bent om langere afstanden te lopen of meerdere dagen onderweg te zijn.

Conclusie Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail, gelegen in het oosten van Luxemburg en vaak aangeduid als “Klein Zwitserland”, is een uitstekende wandelbestemming die wandelaars trakteert op een mix van adembenemende landschappen, unieke rotsformaties, dichte bossen en historische bezienswaardigheden. Met een totale lengte van meer dan 100 km, verdeeld over drie hoofdroutes en verschillende ExtraTours, biedt de trail variatie voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.

Enkele hoogtepunten van de trail zijn de indrukwekkende rotsformaties, schilderachtige beekjes, watervallen en historische dorpen zoals Echternach. De route is goed gemarkeerd, waardoor navigatie relatief eenvoudig is, zelfs voor degenen die nieuw zijn in het gebied.

Voor degenen die de trail in meerdere dagen willen verkennen, zijn er tal van accommodatiemogelijkheden beschikbaar, variërend van campings tot luxe hotels. Bovendien maken diensten zoals bagagevervoer het gemakkelijker voor trekkers om van de wandeling te genieten zonder belast te worden door zware rugzakken.

Of je nu op zoek bent naar een dagwandeling, een meerdaagse trektocht of gewoon wilt genieten van de natuurlijke schoonheid van Luxemburg, de Mullerthal Trail biedt een onvergetelijke ervaring. Het is een must-visit voor natuurliefhebbers, geschiedenisenthousiastelingen en iedereen die de charmes van dit prachtige deel van Europa wil ontdekken.