Categorieën
Duitsland

Nationaal Park Berchtesgaden

Het enige Alpine National Park van Duitsland
De torenhoge, wilde en majestueuze “koning” Watzmann (2713m) regeert over het Berchtesgadener Land terwijl hij zijn koninkrijk onderzoekt: Nationaal Park Berchtesgaden. Hoge bergen, diepe valleien en kristalheldere alpine beekjes bepalen dit beschermde gebied aan de grens met Oostenrijk. “Laat de natuur in zijn natuurlijke staat blijven” is het motto van het enige Alpine National Park in Duitsland.

Nationaal Park Berchtesgaden ligt in het zuidoosten van Duitsland, in Beieren en grenzend aan het Oostenrijkse Salzburgerland. Het park, opgericht in 1978, heeft een oppervlakte van 210 vierkante kilometer en is eigendom van de deelstaat Beieren. Bovendien is het park de kern- en bufferzone van het biosfeerreservaat Berchtesgadener Land.

De doelstellingen van het Nationaal Park

Natuurbescherming
Het belangrijkste doel van het Nationaal Park, met een oppervlakte van 210 km², is om de natuur haar eigen koers te laten volgen. Om deze reden wordt elk menselijk ingrijpen in de kernzone vermeden om een ​​ongehinderde ontwikkeling van de natuur mogelijk te maken.

Milieueducatie en public relations
“Men waardeert en beschermt alleen wat men weet” is het motto van het team van het Nationaal Park in zijn missie om bezoekers een verscheidenheid aan programma’s aan te bieden. Ze kunnen onder meer de geheime levens van gemzen, marmotten en andere ongrijpbare dieren ontdekken. Het educatieve werk van het Nationaal Park Berchtesgaden is erop gericht het concept van het Nationaal Park te communiceren, mensen te helpen de relaties van de natuur met alle vijf de zintuigen te ervaren, een passie voor de natuur te doen ontwaken en zowel milieuvriendelijke interactie als een duurzame levensstijl te promoten.

Onderzoek
Het onderzoek van het Nationaal Park draagt ​​bij aan het verkrijgen van een betere kennis van de processen in de natuur. Dankzij deze bevindingen kan een verbeterde bescherming van bepaalde soorten, natuurlijke processen en een milieuvriendelijk landgebruik buiten de beschermde gebieden worden geleerd. Zo reikt het werk van Berchtesgaden National Park tot ver buiten de eigen grenzen.

Recreatie
Jaarlijks bezoeken ongeveer 1,5 miljoen gasten het Nationaal Park Berchtesgaden. Het gebied is bedekt met een netwerk van ongeveer 260 km wandelpaden en steile bergpaden. Van wandelingen die toegankelijk zijn voor lichamelijk gehandicapten tot de uitdagingen van een via ferrata, er is hier voor elk wat wils. In de zomer bieden talrijke hutten in de hoge bergweiden verfrissing en overnachting voor degenen die meerdere dagen het Nationaal Park willen verkennen.

Bezoekersinformatie
Alle belangrijke informatie en tips over uw bezoek aan het Nationaal Park, het Nationaal Park Centrum “Haus der Berge” in Berchtesgaden. Openingstijden, toegangsprijzen, aankomstinformatie en meer informatie over het Nationaalparkcentrum, zie www.haus-der-berge.bayern.de

Daarnaast bevinden zich de volgende informatiepunten direct met kleine tentoonstellingen in het Nationaal Park.

Ramsau - Nationaal Park Berchtesgaden
Ramsau
Konigssee - Nationaal Park Berchtesgaden
Konigssee

Vertaald van bron: nationalpark-berchtesgaden.bayern.de

Adres: Information Centre & Education Center, Hanielstrasse 7, 83471 Berchtesgaden, Duitsland