Categorieën
Duitsland

Neuschwanstein

Neuschwanstein is één van de kastelen in de Allgäu. En zeker niet het meest onbekende kasteel. Ik raad aan het kasteel buiten de reguliere vakanties te bezoeken. Het is namelijk een heel druk bezocht kasteel. Het trekt ongeveer 1.400.000 bezoekers per jaar. Dus je kunt je wel voorstellen dat een bezoek in het hoog seizoen veel wachttijd betekent. Het adres van kasteel Neuschwanstein is Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau, Duitsland.

Kasteel Neuschwanstein 02

Neuschwanstein geschiedenis van de bouw

De werkzaamheden aan de toekomstige bouwplaats begonnen in de zomer van 1868. Tot 8 meter rots werd verwijderd om ruimte te maken voor de funderingen. In juni 1869 was de nieuwe toegangsweg klaar. Op 5 september 1869 werden in de traditie van Ludwig I het bouwplan, portretten van de bouwer en munten uit zijn regering in de eerste steen gelegd. Bij de bouw is gebruik gemaakt van de modernste middelen, zowel qua techniek als qua materiaal. De fundamenten zijn gecementeerd, het metselwerk bestaat uit bakstenen en was alleen bedekt met lichte kalksteen.

Eerst werd het poortgebouw opgericht, dat op 11 juni 1872 zijn hoogtepunt had en eind 1873 klaar was voor bewoning. De bovenverdieping deed jarenlang dienst als appartement voor Ludwig II. Het Pallas was in aanbouw sinds september 1872; de door Ludwig II gewenste grote troonzaal vereiste later moderne technologie om statische redenen en werd ontworpen als een omhulde ijzeren constructie. De topceremonie vond plaats op 29 januari 1880. De technische en artistieke uitrusting was pas medio 1884 tot in de puntjes afgewerkt. Tot het einde toe zag Ludwig II zijn nieuwe kasteel alleen als bouwplaats; het prieel en de vierkante toren werden pas in 1892 in vereenvoudigde vorm voltooid.

Kasteel Neuschwanstein 05

Wandeling met uitzicht

Er is een mooie wandelroute naar de top van de Tegelberg. Tijdens deze wandelroute loop je over de Marienbrücke. Vanaf deze brug heb je een schitterend uitzicht op het kasteel. Het is één van de mooiere wandelroutes in de Allgäu. Het uitzicht op het kasteel speelt daar zeker een rol in. De wandelroute begint op het adres Tegelbergstraße 33, 87645 Schwangau, Duitsland. Naar boven wandelen doe je in tweeëneenhalf uur. Naar beneden wandelen kost je ongeveer anderhalf uur. De berg is 1720 meter hoog.