Categorieën
Albanië Kosovo Montenegro

Peaks of the Balkan Wandeltocht: Majestueuze Bergen Ontdekken

Stel je voor dat je door een ruig en adembenemend landschap wandelt, waar majestueuze bergen, groene valleien en traditionele dorpjes de horizon domineren. Dit alles en meer wacht op je tijdens de Peaks of the Balkan wandeltocht. Deze epische tocht neemt je mee door drie van de Balkanlanden: Albanië, Kosovo, en Montenegro. De Peaks of the Balkan is een uitdaging maar beloont je met een ongeëvenaarde schoonheid en culturele diversiteit.

Bookatrekking Peaks of the Balkan

Vergelijk Peaks of the Balkan Trail Wandel en Trekking Aanbiedingen • Bookatrekking.com

Vergelijk Peaks of the Balkan Trail wandel, hiking en trekking aanbiedingen van lokale aanbieders. Vind je perfecte trek in minuten. Beste prijs garantie!


Wandelvakantie Peaks of the Balkan Trekking door Albanië, Montenegro & Kosovo

 • Een avontuurlijke reis door maar liefst zes landen
 • Boottocht over het meer van Koman en de Shala kloof
 • Wandelmogelijkheden in meerdere nationaal parken
 • Bijzondere overnachting in Eco Village Štavna aan de voet van de berg Komovi
 • Sluit de reis heerlijk ontspannen af op het Griekse eiland Corfu


Waarom deze wandeltocht?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om de Peaks of the Balkan-wandeltocht te doen. Hier zijn een paar mogelijke redenen:

 1. Natuurlijke schoonheid: De Peaks of the Balkan-route is gelegen in een prachtig bergachtig gebied in de Balkan. Het biedt adembenemende uitzichten, ongerepte natuur en een overvloed aan flora en fauna. Voor natuurliefhebbers is het een geweldige gelegenheid om te genieten van de spectaculaire landschappen en de biodiversiteit van de regio.
 2. Culturele ervaring: Tijdens de wandeltocht doorkruis je verschillende landen op de Balkan, zoals Albanië, Kosovo en Montenegro. Elk land heeft zijn eigen unieke cultuur, tradities en gastvrije bevolking. Het is een geweldige kans om de lokale bevolking te ontmoeten, kennis te maken met hun levensstijl, traditionele gerechten te proeven en meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de regio.
 3. Avontuur en uitdaging: De Peaks of the Balkan-wandeltocht is een uitdagende tocht, geschikt voor ervaren wandelaars. Het parcours biedt gevarieerde terreinen, steile beklimmingen en afdalingen, bergpassen en ongerepte paden. Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en uitdagende wandelervaring, dan is deze tocht zeker de moeite waard.
 4. Verbinding met de lokale gemeenschappen: Tijdens de wandeltocht kom je door afgelegen dorpen en gemeenschappen in de bergen. Dit biedt de mogelijkheid om in contact te komen met de lokale bevolking, hun gastvrijheid te ervaren en meer te leren over hun manier van leven. Het ondersteunen van de lokale gemeenschappen door middel van toerisme kan ook bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de regio.
 5. Persoonlijke prestatie: Het voltooien van de Peaks of the Balkan-wandeltocht kan een enorme persoonlijke prestatie zijn. Het vergt doorzettingsvermogen, fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Het overwinnen van de uitdagingen van de tocht en het bereiken van de verschillende pieken en bergpassen kan een gevoel van voldoening en trots geven.

Dit zijn slechts enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om de Peaks of the Balkan-wandeltocht te doen. Uiteindelijk kan de motivatie verschillen van persoon tot persoon, maar het avontuur, de natuurlijke schoonheid en de culturele ervaringen maken het tot een unieke en gedenkwaardige reis.

De Ideale Periode voor de Peaks of the Balkan

De beste tijd om de Peaks of the Balkan te ontdekken is van juni tot september, wanneer het weer over het algemeen stabiel en aangenaam is. De sneeuw in de hoger gelegen gebieden is meestal gesmolten en de paden zijn goed begaanbaar.

De Etappes van Peaks of the Balkan

De complete Peaks of the Balkan tocht is ongeveer 192 kilometer lang en wordt meestal in 10 dagen voltooid, maar je kunt de duur aanpassen aan je eigen voorkeuren en capaciteiten.

Doberdol - Peaks of the Balkan
Doberdol

Etappe 1: Valbona (Albanië) naar Doberdol

Je begint in Valbona, Albanië, en wandelt naar het afgelegen dorp Doberdol. Dit deel is ongeveer 20 km lang en wordt beschouwd als uitdagend. Je begint met een klim naar de Valbona-pas, en vervolgens daal je af naar de weelderige weilanden rond Doberdol.

Etappe 2: Doberdol naar Gropa e Zërce

Vanuit Doberdol, ga je verder naar Gropa e Zërce, dit deel is wat korter, ongeveer 14 km, maar bevat nog steeds enkele steile beklimmingen. De route brengt je door dichte bossen en biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen.

Etappe 3: Gropa e Zërce naar Milishevc (Kosovo)

De derde dag brengt je naar Kosovo. Je wandelt door het prachtige berglandschap naar het dorp Milishevc. Deze etappe is ongeveer 15 km lang en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Etappe 4: Milishevc naar Reka e Allages

De volgende etappe is een relatief eenvoudige wandeling van ongeveer 13 km naar het dorp Reka e Allages. Geniet van het uitzicht op de hoge pieken en het groene landschap.

Etappe 5: Reka e Allages naar Babino Polje (Montenegro)

Je komt nu Montenegro binnen. Deze etappe is uitdagender met een afstand van ongeveer 19 km. Babino Polje is een charmant dorp dat de traditionele levensstijl van de bergbewoners weerspiegelt.

Plav - Peaks of the Balkan
Meer bij Plav

Etappe 6: Babino Polje naar Plav

Van Babino Polje daal je af naar Plav. Dit deel is ongeveer 20 km lang en wordt beschouwd als matig moeilijk. Plav is een prachtig stadje, perfect voor een rustdag.

Etappe 7-10: Terug naar Albanië

De laatste vier etappes brengen je via Vusanje, Theth, en andere dorpen terug naar Valbona in Albanië. Deze etappes variëren in afstand en moeilijkheidsgraad, maar bieden allemaal spectaculaire uitzichten en ervaringen.

Moet je eigen eten meenemen tijdens de wandeltocht Peaks of the Balkan?

Ja, tijdens de Peaks of the Balkan-wandeltocht is het meestal nodig om je eigen eten mee te nemen. De route gaat door afgelegen bergachtige gebieden waar geen restaurants of winkels beschikbaar zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende voedsel bij je te hebben om je energie op peil te houden tijdens de wandelingen.

Hier zijn een paar tips met betrekking tot voedsel tijdens de wandeltocht:

 1. Verpakte maaltijden: Neem voedsel mee dat lang houdbaar is en niet snel bederft, zoals ingeblikte producten, gedroogd fruit, noten, energierepen, crackers, enz. Verpakte maaltijden zoals instant noedels of maaltijdrepen kunnen ook handig zijn.
 2. Voedsel dat weinig ruimte inneemt: Kies voedsel dat compact en licht is, zodat het gemakkelijk in je rugzak past. Denk aan gedroogde maaltijden, instant havermout, compacte repen en gevriesdroogde maaltijden.
 3. Energievoeding: Zorg ervoor dat je voedsel meeneemt dat je energie geeft, zoals noten, zaden, gedroogd fruit en energierepen. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel calorieën en voedingsstoffen om je energieniveau op peil te houden tijdens de inspannende wandelingen.
 4. Water: Vergeet niet om voldoende water mee te nemen, aangezien het cruciaal is om gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen. Je kunt een waterfles of een drinkzak meenemen en ervoor zorgen dat je regelmatig water bijvult bij beekjes of bronnen onderweg.

Het is ook mogelijk om onderweg in sommige dorpen voedsel en benodigdheden te kopen, maar dit is niet altijd gegarandeerd, vooral in afgelegen gebieden. Het is daarom verstandig om je eigen voorraden mee te nemen om er zeker van te zijn dat je voldoende eten hebt tijdens de wandeltocht.

Is een gids nodig tijdens de wandeltocht Peaks of the Balkan?

Het is niet verplicht om een gids te hebben tijdens de Peaks of the Balkan-wandeltocht, maar het kan wel nuttig zijn, vooral als je niet bekend bent met het gebied, de routes en de lokale omstandigheden. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het beslissen of je een gids wilt inhuren:

 1. Navigatie: De wandelroute van Peaks of the Balkan is over het algemeen goed gemarkeerd, maar er kunnen delen zijn waar de markeringen minder duidelijk zijn, vooral bij slecht weer of op afgelegen paden. Een gids kan je helpen bij het navigeren en ervoor zorgen dat je op de juiste route blijft.
 2. Lokale kennis: Een gids met lokale kennis kan waardevolle informatie verstrekken over de regio, de cultuur, de flora en fauna, en historische aspecten van de plaatsen die je bezoekt. Ze kunnen je ook wijzen op interessante bezienswaardigheden en de beste uitzichtpunten.
 3. Veiligheid: Een ervaren gids kan helpen bij het inschatten van de weersomstandigheden, het terrein en mogelijke gevaren tijdens de wandeltocht. Ze kunnen ook eerste hulp verlenen in geval van nood en weten hoe ze moeten handelen in geval van onverwachte situaties.
 4. Taal en cultuur: Als je de lokale taal niet spreekt of niet bekend bent met de lokale cultuur, kan een gids als tolk en culturele bemiddelaar fungeren. Ze kunnen je helpen om te communiceren met de lokale bevolking en je inzicht geven in de tradities en gewoonten van de regio.

Als je ervaren bent in het wandelen in bergachtige gebieden, het lezen van kaarten en het navigeren met behulp van GPS, en je je comfortabel voelt om zelfstandig te reizen, dan kun je ervoor kiezen om de tocht zonder gids te doen. Zorg er echter altijd voor dat je goed voorbereid bent, de juiste uitrusting hebt en bekend bent met de route voordat je vertrekt.

Hoe kom je in Valbona?

Valbona is een prachtige vallei in de Albanese Alpen en een van de belangrijkste startpunten voor de Peaks of the Balkan-wandeltocht. Hier zijn een paar manieren om naar Valbona te reizen:

Vliegtuig:

 1. Vlieg naar de internationale luchthaven van Tirana, de hoofdstad van Albanië.
 2. Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar het busstation in Tirana.
 3. Neem een bus vanuit Tirana naar Shkodër, een stad in het noorden van Albanië.
 4. In Shkodër kun je een andere bus nemen naar Valbona. De busrit duurt ongeveer 4-5 uur.

Auto:

 1. Rijd naar de stad Shkodër in het noorden van Albanië. Je kunt vanuit verschillende landen naar Shkodër rijden, afhankelijk van je startpunt.
 2. Vanuit Shkodër volg je de weg naar Bajram Curri, een stadje in het noordoosten van Albanië.
 3. In Bajram Curri kun je een veerboot nemen over het Koman-meer naar Fierzë.
 4. Vanaf Fierzë kun je een minibus of taxi nemen naar Valbona, wat ongeveer 30 minuten duurt.

Met het openbaar vervoer:

 1. Neem een bus of trein naar Shkodër in het noorden van Albanië.
 2. Vanuit Shkodër kun je een bus nemen naar Bajram Curri.
 3. In Bajram Curri kun je de veerboot over het Koman-meer naar Fierzë nemen.
 4. Vanaf Fierzë kun je een minibus of taxi nemen naar Valbona.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest recente dienstregelingen en routes, aangezien deze kunnen veranderen. Het is raadzaam om van tevoren je reis te plannen en indien nodig contact op te nemen met lokale vervoersmaatschappijen voor de meest actuele informatie.

Welke wandelschoenen heb je nodig voor de wandeltocht Peaks of the Balkan?

Voor de wandeltocht Peaks of the Balkan is het belangrijk om stevige en comfortabele wandelschoenen te dragen die geschikt zijn voor bergachtig terrein. Hier zijn enkele richtlijnen bij het kiezen van wandelschoenen voor deze tocht:

 1. Enkelondersteuning: Kies wandelschoenen met goede enkelondersteuning. De paden in de Balkan kunnen rotsachtig en oneffen zijn, en enkelondersteuning helpt bij het voorkomen van verstuikingen en biedt stabiliteit tijdens het wandelen.
 2. Stevige zool: Zoek naar wandelschoenen met een stevige, gripvolle zool. Dit biedt tractie en helpt bij het navigeren over verschillende terreinen, inclusief modderige en rotsachtige ondergronden.
 3. Waterbestendigheid: Overweeg wandelschoenen die waterbestendig of waterafstotend zijn. Dit is vooral handig als je door natte omstandigheden of beekjes moet wandelen. Waterdichte schoenen houden je voeten droger en voorkomen blaren.
 4. Ademend vermogen: Zorg ervoor dat de wandelschoenen een goed ademend vermogen hebben om oververhitting en zweetvoeten te voorkomen, vooral tijdens intensieve wandelingen. Ademende materialen zoals Gore-Tex kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur en het afvoeren van vocht.
 5. Inloopperiode: Het is belangrijk om je wandelschoenen in te lopen voordat je aan de tocht begint. Draag ze voorafgaand aan de reis tijdens verschillende wandelingen om je voeten eraan te laten wennen en eventuele ongemakken of wrijving te verminderen.
 6. Pasvorm en comfort: Zorg ervoor dat de wandelschoenen goed passen en comfortabel zijn. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn voor je tenen om te bewegen, maar dat je hiel stevig op zijn plaats blijft. Te grote of te kleine schoenen kunnen leiden tot blaren en ongemak tijdens de tocht.

Het is raadzaam om naar een gespecialiseerde buitensportwinkel te gaan en deskundig advies te vragen bij het kiezen van wandelschoenen. Pas verschillende modellen en merken aan en loop er een tijdje mee rond om te bepalen welke het beste bij jouw voeten en behoeften passen.

Hoe zwaar is de wandeltocht Peaks of the Balkan?

De wandeltocht Peaks of the Balkan wordt over het algemeen beschouwd als een uitdagende tocht vanwege de ruige bergachtige omgeving en het variabele terrein. De totale lengte van de route varieert afhankelijk van de specifieke variant die je kiest, maar het kan ergens tussen de 180 en 200 kilometer liggen.

De tocht omvat verschillende beklimmingen en afdalingen, steile hellingen, bergpassen en ongerepte paden. De hoogteverschillen kunnen behoorlijk groot zijn, met pieken tot meer dan 2.500 meter boven zeeniveau. Dit betekent dat je een redelijke mate van fysieke conditie en uithoudingsvermogen nodig hebt om de tocht te voltooien.

Het dagelijks wandelen op heuvelachtig terrein kan vermoeiend zijn, vooral als je een zware rugzak draagt met al je benodigdheden. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden door voorafgaand aan de tocht te trainen en je conditie op te bouwen. Het doen van regelmatige wandelingen, het opbouwen van je uithoudingsvermogen en het versterken van je beenspieren kan helpen om de fysieke eisen van de tocht beter aan te kunnen.

Daarnaast kunnen de weersomstandigheden een factor zijn die de tocht zwaarder kan maken. De Balkanregio heeft een wisselend klimaat, met hete zomers en koude winters. Zorg ervoor dat je geschikte kleding en uitrusting hebt om jezelf te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.

Het is belangrijk om jezelf realistisch te evalueren en je eigen grenzen te kennen voordat je aan de tocht begint. Als je niet ervaren bent in het wandelen in bergachtig terrein of als je twijfelt over je fysieke conditie, is het wellicht verstandig om eerst wat ervaring op te doen met kortere wandeltochten voordat je de uitdaging van Peaks of the Balkan aangaat.

Uitdaging en Voorbereiding

De Peaks of the Balkan is een uitdagende tocht en vereist een goede conditie. Het is essentieel om voorbereid te zijn met geschikte uitrusting, genoeg eten en water, en eventueel een lokale gids.

In conclusie, de Peaks of the Balkans wandeltocht is een avontuur voor de ziel, het hart, en de zintuigen. Het is een tocht waarbij je niet alleen de grenzen van landen oversteekt, maar ook de grenzen van je eigen mogelijkheden. De magie van de Balkanbergen wacht op je; durf je de uitdaging aan?