Categorieën
Griekenland

Santorini

Cousteau zocht op Santorini naar de verloren stad Atlantis.

Halvemaanvormig Santorini (of Thíra), de kostbare parel van de Egeïsche Zee, is eigenlijk een eilandengroep bestaande uit Thíra, Thirassiá, Asproníssi, Palea en Nea Kaméni in het meest zuidelijke deel van de Cycladen.

Wist je dat het hele complex van Santorini-eilanden nog steeds een actieve vulkaan is (dezelfde als Méthana, Mílos en Nísiros) en waarschijnlijk de enige vulkaan ter wereld waarvan de krater in de zee ligt? De eilanden die Santorini vormen zijn ontstaan ​​als gevolg van intensieve vulkanische activiteit; twaalf enorme uitbarstingen vonden plaats, één om de 20.000 jaar ongeveer, en elke gewelddadige uitbarsting veroorzaakte de ineenstorting van het centrale deel van de vulkaan, waardoor een grote krater (caldera) ontstond. De vulkaan wist zichzelf echter keer op keer opnieuw te creëren.

De laatste grote uitbarsting vond 3600 jaar geleden plaats (tijdens het Minoïsche tijdperk), toen stollingsmateriaal (voornamelijk as, puimsteen en lavastenen) de drie eilanden bedekte (Thíra, Thirassiá en Asproníssi). De uitbarsting vernietigde de bloeiende lokale prehistorische beschaving, waarvan het bewijs werd gevonden tijdens de opgravingen van een nederzetting in Akrotíri. De vaste materie en de gassen die kwamen vanuit het binnenste van de vulkaan, maakten een gigantisch gat eronder, het centrum storte in en er ontstond een enorm gapend gat – Caldera – met een afmeting van 8×4 km en een diepte van maximaal 400 meter onder zeeniveau.

De uitbarsting van de onderzeese vulkaan Kolúmbo, gelegen op 6,5 km ten noordoosten van Santorini, op 27 september 1650, was eigenlijk de grootste geregistreerde uitbarsting in het oostelijke Middellandse Zeegebied gedurende het afgelopen millennium! De meest recente vulkanische activiteit op het eiland vond plaats in 1950. Het hele eiland is eigenlijk een enorm natuurlijk geologisch / vulkanologisch museum waar je een breed scala aan geologische structuren en vormen kunt observeren!

Santorini & romantiek

Santorini is een erg romantisch eiland, want je kunt genieten van prachtig helder water terwijl je op de rand van een enorme actieve vulkaan in het midden van de zee zit! Het eiland heeft een groeiende reputatie als “trouwbestemming” voor stellen, niet alleen uit Griekenland maar van over de hele wereld. Een reis naar Santorini met de andere helft is een droom voor iedereen die minstens één foto van de beroemde Caldera van het eiland heeft gezien en kusjes uitwisselen onder de beroemde zonsondergang van Santorini is de ultieme romantische ervaring!

De steden

Firá is de pittoreske hoofdstad van het eiland; hoog op de rand van de Caldera, het ziet eruit als een prachtig schilderij. Firá vormt samen met Oia, Imerovígli en Firostefáni hoog boven op een rots de zogenaamde wenkbrauw van Caldera, het mooie uitzicht vanaf het balkon van Santorini op de vulkaan. Andere bekende kleinere dorpen zijn Akrotíri en Méssa Vounó, met hun beroemde archeologische vindplaatsen, Pýrgos, Karterádes, Emporió, Ammoúdi, Finikiá, Períssa, Perívolos, Megalohóri, Kamári, Messariá en Monólithos: sommige van de dorpen zijn kosmopolitisch, wat rustiger; ze zijn omgeven door uitgestrekte wijngaarden; witgekalkte stadjes op een klif met kastelen die een fantastisch uitzicht bieden over de Egeïsche Zee. Het is een zeer lonende ervaring om de kenmerkende traditionele sfeer van de dorpen op te snuiven.

Een bezoek aan Santorini is de ultieme gastronomische ervaring, want het eiland is een waar culinair paradijs! Trakteer uw smaakpapillen op enkele beroemde traditionele producten zoals witte aubergines, cherrytomaatjes, kappertjes en ‘hloró tyrí’, dat is een speciale geitenkaas die op het eiland gemaakt wordt, of probeer één van de heerlijke wijnen gemaakt van druiven die geteeld zijn in de vulkanische bodem! En paar bekende druivensoorten zijn bijvoorbeeld Assyrtiko, Aidani, Mantilaria, Mavrotragano en Athyri. Deze druiven kun je proeven bij de beroemde wijnmakerijen van het eiland of in de restaurants.

Vulkanische stranden

Duik in de schatten van de kust van Santorini en geniet van heel mooi blauw water en stranden met rood, wit of zwart zand of vulkanische kiezelstenen, schitterende rotsformaties en hele mooie maanlandschappen.


Santorini, het jongste vulkanische land in de oostelijke Middellandse Zee, wacht op je! U kunt het per vliegtuig of per schip bereiken vanuit Piraeus. Denk niet twee keer na! Ervaar zelf de once-in-a-lifetime romantiek en charme van deze parel van de Egeïsche Zee.

Vertaald van bron: visitgreece.gr