Categorieën
Oostenrijk

Stubaier Höhenweg


De Stubaier Höhenweg is een van de mooiste en meest populaire langeafstandswandelroutes in de Alpen. Hier zijn enkele redenen waarom je deze wandeling zou willen maken:

 1. Prachtige landschappen: De Stubaier Höhenweg biedt adembenemende uitzichten. Onder andere op gletsjers, heldere bergmeren, groene weiden en de ruige toppen van de Stubaier Alpen. Elke dag van de tocht brengt nieuwe en indrukwekkende panorama’s.
 2. Uitdaging: De Stubaier Höhenweg is niet voor de lichte wandelaar. De route is behoorlijk uitdagend. Heeft flinke hoogteverschillen en technische passages, maar dat maakt het des te belonender voor ervaren wandelaars.
 3. Verkenning van de natuur: De Stubaier Alpen zijn rijk aan flora en fauna. Je krijgt de kans om een verscheidenheid aan alpenbloemen, marmotten, gemzen en misschien zelfs steenarenden te zien.
 4. Culturele ervaring: Tijdens de wandeling kun je ook kennismaken met de Tiroolse cultuur. De berghutten langs de route zijn perfecte plekken om de lokale keuken te proeven. En te leren over de levensstijl in de bergen.
 5. Gevoel van prestatie: Het voltooien van de Stubaier Höhenweg is een geweldige prestatie. Het is een ervaring die je de rest van je leven bijblijft.

Dus, of je nu op zoek bent naar een avontuur, de natuur wilt verkennen of gewoon van lange wandelingen houdt, de Stubaier Höhenweg heeft veel te bieden.

Stubaier Höhenweg bij Neustift

Wat is de beste periode om de Stubaier Höhenweg te lopen?

De Stubaier Höhenweg ligt op hoge hoogte. Waardoor de meeste delen van de route buiten het zomerseizoen bedekt zijn met sneeuw. Daarom wordt de beste tijd om deze trektocht te maken over het algemeen beschouwd als de zomermaanden. Met name van begin juli tot eind september.

Het exacte tijdsbestek kan echter variëren afhankelijk van de weersomstandigheden van het jaar. In sommige jaren kan de sneeuw vroeg smelten. En het wandelseizoen beginnen in juni, terwijl in andere jaren late sneeuwval het seizoen kan inkorten.

Houd er rekening mee dat zelfs tijdens de zomermaanden het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn. Het is dus altijd een goed idee om het lokale weerbericht te controleren voordat je op pad gaat. En je uitrusting aan te passen aan de mogelijke omstandigheden.

Daarnaast kan het tijdens de piek van de zomer (eind juli – begin augustus) behoorlijk druk worden op de route. Als je op zoek bent naar rust en stilte, dan is het misschien beter om je reis te plannen voor de vroege zomer (juni – begin juli) of de late zomer (begin september – eind september).

Stubaier Höhenweg - Sulzenaubach

Etappes Stubaier Höhenweg

De Stubaier Höhenweg is een langeafstandswandeling die door de prachtige Stubaier Alpen in Oostenrijk slingert. Deze wandeling wordt normaal gesproken in ongeveer 8 tot 10 dagen voltooid, verdeeld in verschillende etappes. Hoewel er variaties op de route kunnen zijn, hier is een veelvoorkomende indeling:

 1. Etappe 1: Neustift in het Stubaital naar Starkenburger Hütte (7 km, 3-4 uur). Deze etappe biedt een relatief zachte introductie tot de wandeling, met prachtige uitzichten op het Stubaital. Het hoogtepunt is de Starkenburger Hütte, een gezellige berghut met een panoramisch uitzicht.
 2. Etappe 2: Starkenburger Hütte naar Franz-Senn-Hütte (17 km, 7-8 uur). Deze etappe is langer en uitdagender, maar de uitzichten zijn spectaculair, met talrijke gletsjers langs de route. De Franz-Senn-Hütte is een populaire berghut, genesteld in een prachtige alpenweide.
 3. Etappe 3: Franz-Senn-Hütte naar Neue Regensburger Hütte (13 km, 6-7 uur). Deze etappe brengt je over enkele van de meest indrukwekkende bergpassen van de route, met ongelooflijke uitzichten op de omliggende pieken.
 4. Etappe 4: Neue Regensburger Hütte naar Dresdner Hütte (15 km, 7-8 uur). Deze etappe is bijzonder mooi, met uitzicht op de Sulzenauferner gletsjer. De Dresdner Hütte biedt een prachtig uitzicht op de Stubaier gletsjer.
 5. Etappe 5: Dresdner Hütte naar Sulzenauhütte (6 km, 2-3 uur), Dit is een kortere etappe, ideaal voor rust en herstel. Je kunt genieten van het landschap en de Sulzenauhütte ligt aan een prachtig bergmeer.
 6. Etappe 6: Sulzenauhütte naar Nürnberger Hütte (13 km, 6-7 uur). Deze etappe biedt opnieuw prachtige uitzichten op de Alpen en de kans om de gletsjers van dichtbij te bekijken.
 7. Etappe 7: Nürnberger Hütte naar Bremer Hütte (13 km, 6-7 uur). Deze etappe neemt je mee over de hoge Simmingjöchl-pas, waar je wordt beloond met panoramische uitzichten.
 8. Etappe 8: Bremer Hütte naar Innsbrucker Hütte (15 km, 7-8 uur). Op deze etappe wandel je door een aantal van de hoogste delen van de route, met adembenemende uitzichten over de Stubaier Alpen.
 9. Etappe 9: Innsbrucker Hütte terug naar Neustift in het Stubaital (10 km, 3-4 uur). Deze laatste etappe leidt je weer naar het dal. Met de mogelijkheid om terug te blikken op de prachtige bergen die je hebt doorkruist.

Elke etappe heeft zijn eigen unieke charme en uitdagingen, en biedt steeds weer nieuwe en prachtige uitzichten. Onthoud echter dat de exacte tijden en afstanden kunnen variëren afhankelijk van je eigen snelheid, ervaring en de weersomstandigheden.

Stubaier Höhenweg - Vor der Neue regensburger Hutte

Moet je eigen eten meenemen tijdens de wandeltocht Stubaier Höhenweg?

De Stubaier Höhenweg loopt door een bergachtig gebied. Maar de route bevat verschillende berghutten of “Hütten” waar je kunt stoppen voor maaltijden en overnachtingen. Deze berghutten bieden over het algemeen ontbijt en diner, en je kunt vaak ook lunchpakketten bestellen voor de volgende dag. De maaltijden zijn over het algemeen stevig en voedzaam, ontworpen om wandelaars van voldoende energie te voorzien voor hun trektocht.

Het is echter nog steeds een goed idee om wat extra snacks of energierijke voeding mee te nemen. Voeding zoals noten, gedroogd fruit, energierepen of chocolade. Deze kunnen handig zijn als je tijdens het wandelen extra energie nodig hebt. Of als je om welke reden dan ook niet in staat bent om op het geplande tijdstip bij een berghut te komen.

Hoewel de hutten ook drinkwater bieden, is het essentieel dat je een waterfles of hydratatiesysteem bij je hebt dat je kunt bijvullen. Hoewel er onderweg veel natuurlijke waterbronnen kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat niet al dit water veilig is om te drinken zonder behandeling.

Vergeet niet dat het belangrijk is om alle voedselresten en afval die je genereert op de trail mee te nemen. En op een verantwoorde manier te verwijderen om het milieu te beschermen.

Stubaier Höhenweg - voor de Elferhutte

Is een gids nodig voor de trektocht?

Of je een gids nodig hebt om de Stubaier Höhenweg te lopen, hangt sterk af van je ervaring, vaardigheden en comfortniveau bij het navigeren in bergachtig terrein.

De route is over het algemeen goed gemarkeerd. En wordt elk jaar door veel mensen gelopen, dus het is mogelijk om deze zelfstandig te doen als je ervaren bent in bergwandelen. Je moet in staat zijn om kaart te lezen en een kompas te gebruiken. Omdat bewegwijzering of zichtbaarheid kan worden beïnvloed door weersomstandigheden. Je moet ook comfortabel zijn met het wandelen over ruig terrein. Waaronder steile beklimmingen en afdalingen, en in staat zijn om adequaat te reageren op veranderende weersomstandigheden.

Het huren van een gids kan echter verschillende voordelen bieden, vooral als je nieuw bent in dit soort wandelen. Een gids kan je helpen met navigatie. Verder kan een gids zorgen voor veiligheid en je kennis laten maken met de lokale flora, fauna en geologie. Bovendien kan een gids je helpen om de wandeling aan te passen aan je eigen vaardigheden en interesses. En ervoor zorgen dat je het beste uit je ervaring haalt.

Of je nu kiest voor een gids of ervoor kiest om zelfstandig te gaan, het is essentieel om je reis goed voor te bereiden, de juiste uitrusting mee te nemen en altijd op de hoogte te blijven van het weer en de omstandigheden op de route.

Hoe kom je bij het startpunt van de Stubaier Höhenweg?

Het startpunt van de Stubaier Höhenweg is vaak het dorp Neustift im Stubaital. Het is een van de meest populaire dorpen in het Stubai-dal. En ligt op ongeveer 25 km van de stad Innsbruck in Oostenrijk.

Hier is hoe je er kunt komen:

Met de auto. Vanaf Innsbruck kun je de A13 Brenner Autobahn volgen tot aan de afslag Schönberg im Stubaital. En vervolgens de hoofdweg volgen tot Neustift. Er zijn parkeerfaciliteiten in Neustift. Maar je moet ervoor zorgen dat je op een locatie parkeert waar langdurig parkeren is toegestaan, gezien je meerdere dagen op de trektocht zult zijn.

Met het openbaar vervoer. Vanuit Innsbruck kun je de Stubai-valleibus nemen die regelmatig rijdt tussen Innsbruck en Neustift.

Vanaf de luchthaven. Als je vliegt, is de dichtstbijzijnde grote luchthaven Innsbruck Airport. Vanaf de luchthaven kun je een taxi of bus naar het centrum van Innsbruck nemen. En van daaruit de Stubai-valleibus naar Neustift.

Het is belangrijk om je transport vooraf te plannen. En ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om naar het startpunt van de wandeling te komen. Houd er ook rekening mee dat het belangrijk is om na je wandeling transport terug naar je voertuig of accommodatie te regelen.

Hoe kom je van eindpunt naar het startpunt van de trektocht?

De Stubaier Höhenweg eindigt meestal bij de Innsbrucker Hütte. En van daaruit kun je afdalen naar het dorp Neustift im Stubaital, waar de wandeling oorspronkelijk begon. Dus in principe, aan het einde van je wandeling, bevind je je vrij dicht bij het startpunt.

Als je echter niet naar Neustift wilt lopen, zijn er andere opties. In de zomermaanden rijdt er doorgaans een bus tussen de Innsbrucker Hütte en Neustift. Je zou van tevoren moeten nagaan wat de actuele busdienstregeling is. En of deze service beschikbaar is op je geplande einddatum.

Bovendien, als je bij een van de andere hutten eindigt of als je transport nodig hebt van een andere locatie in het Stubai-dal, zijn er taxidiensten beschikbaar die je terug naar Neustift kunnen brengen. Het is raadzaam om van tevoren een taxi te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen.

Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van openbaar vervoer en taxi’s kan variëren. Dus het is belangrijk om je vervoer van tevoren te regelen en je reisplannen dienovereenkomstig te plannen.

Welke wandelschoenen heb je nodig voor de Stubaier Höhenweg?

Voor de Stubaier Höhenweg heb je stevige, waterdichte wandelschoenen nodig die zijn ontworpen voor bergachtig terrein. Deze route omvat zowel steile beklimmingen en afdalingen als mogelijk onstabiele oppervlakken. Dus je schoenen moeten goede grip en enkelsteun bieden. Wandelschoenen van categorie B/C of C zijn meestal een goede keuze voor dit soort tochten.

Hier zijn enkele specifieke kenmerken om op te letten bij het kiezen van wandelschoenen voor de Stubaier Höhenweg:

 1. Goede pasvorm. Dit is absoluut essentieel om blaren en voetpijn te voorkomen. Probeer verschillende merken en stijlen om de juiste pasvorm te vinden. En draag de sokken die je tijdens de wandeling zult dragen wanneer je de schoenen past.
 2. Waterdichtheid. Een waterdichte maar ademende schoen is belangrijk. Omdat het weer in de bergen snel kan veranderen en je mogelijk door natte gebieden moet lopen.
 3. Stevige zool met goede grip. Dit is belangrijk voor de steile en soms gladde oppervlakken die je op de route kunt tegenkomen.
 4. Enkelsteun. Hoge wandelschoenen die steun bieden aan de enkels kunnen helpen om verstuikingen of andere blessures te voorkomen op oneffen terrein.
 5. Duurzaamheid. Gezien de lengte en het ruige terrein van de wandeling, is het belangrijk dat je schoenen duurzaam zijn en de gehele tocht meegaan.

Vergeet niet dat nieuwe schoenen moeten worden ingelopen voordat je aan je wandeling begint om het risico op blaren te verminderen. Het is ook een goed idee om een blarenkit mee te nemen voor het geval dat.

Hoe zwaar is de Trektocht?

De Stubaier Höhenweg wordt beschouwd als een van de meer uitdagende langeafstandswandelingen in de Alpen. De moeilijkheid komt voornamelijk door de lengte van de wandeling, het aanzienlijke hoogteverschil dat moet worden overwonnen, en het feit dat de route vaak over ruw en soms blootgesteld bergterrein gaat. De totale wandeling omvat ongeveer 8 etappes van elk 4 tot 8 uur wandelen per dag.

De route gaat over hoogtes boven de 2000 meter. Wat betekent dat sommige mensen de effecten van de hoogte kunnen voelen. Ook kan het weer in de bergen snel veranderen, wat extra uitdagingen kan opleveren.

Dat gezegd hebbende, is de Stubaier Höhenweg geen technische klim en vereist geen specialistische klimuitrusting of -vaardigheden. Het pad is goed gemarkeerd en er zijn veel berghutten langs de route voor rust, voedsel en onderdak. Maar een goede fysieke conditie, ervaring met wandelen in de bergen en het vermogen om te navigeren in bergachtig terrein zijn belangrijk.

Als je de volledige route te uitdagend vindt, zijn er ook opties om kortere secties van de Stubaier Höhenweg te lopen. Of om gemakkelijkere alternatieve routes te nemen.

Onthoud dat de veiligheid voorop staat bij het wandelen in de bergen. Het is belangrijk om het weer en de omstandigheden op de route in de gaten te houden. En om je plannen aan te passen als de omstandigheden daarom vragen.

Zijn er verschillende varianten van de Stubaier Höhenweg?

Ja, er zijn verschillende varianten van de Stubaier Höhenweg die je kunt volgen, afhankelijk van je tijd, fitnessniveau en wandelvoorkeuren.

Hoewel de traditionele route in totaal ongeveer 8 dagen duurt, kun je ervoor kiezen om slechts delen van de route te lopen als je minder tijd hebt of als je een minder inspannende wandeling wilt. Bijvoorbeeld, je zou kunnen kiezen om alleen de secties tussen bepaalde berghutten te lopen, en deze als je start- en eindpunt te gebruiken.

Daarnaast zijn er ook varianten van de route die bepaalde pieken of interessante punten opnemen, zoals de top van de Zuckerhütl, de hoogste berg in het Stubaigebergte, of de Wilder Pfaff. Deze extra beklimmingen kunnen een extra uitdaging bieden voor ervaren bergwandelaars, maar ze vergroten ook aanzienlijk de moeilijkheidsgraad en de duur van de wandeling.

Bovendien zijn er bij sommige secties van de Stubaier Höhenweg alternatieve routes beschikbaar die minder technisch of minder blootgesteld zijn. Deze kunnen een goede optie zijn als het weer slecht is, of als je je ongemakkelijk voelt op de meer uitdagende delen van de standaardroute.

Ongeacht welke variant je kiest, het is belangrijk om je route zorgvuldig te plannen, rekening te houden met je eigen ervaring en capaciteiten, en je plannen flexibel te houden om veranderende weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden aan te kunnen.

Zijn er organisaties die je bagage vervoeren?

Op het moment van de laatste update in september 2021, was er geen gestandaardiseerde bagagevervoerservice beschikbaar specifiek voor de Stubaier Höhenweg. Dit betekent dat wandelaars doorgaans hun eigen rugzak dragen, met alles wat ze nodig hebben voor de duur van de wandeling.

Het is echter mogelijk dat lokale reisorganisaties of accommodaties in de regio sindsdien dergelijke diensten hebben geïntroduceerd, dus het kan de moeite waard zijn om contact met hen op te nemen om dit na te gaan.

Zelfs als er geen bagagevervoerservice beschikbaar is, hoef je niet al je eten voor de hele tocht mee te nemen, omdat je maaltijden en snacks kunt kopen in de berghutten langs de route. Je moet nog steeds een goede rugzak dragen met essentiële uitrusting zoals water, kledinglagen, EHBO-benodigdheden, en navigatieapparatuur.

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat het houden van je rugzak zo licht mogelijk een belangrijk onderdeel is van het genieten van een meerdaagse wandeling. Het dragen van te veel gewicht kan de wandeling veel zwaarder en minder aangenaam maken.

Conclusie Stubaier Höhenweg

De Stubaier Höhenweg is een van de meest indrukwekkende meerdaagse wandelroutes in de Alpen. Met zijn uitdagende maar lonende traject, prachtige berglandschappen, en het netwerk van comfortabele berghutten, biedt het een unieke ervaring voor enthousiaste bergwandelaars.

De route strekt zich uit over ongeveer 100 km en wordt meestal voltooid in 8 etappes, met aanzienlijke hoogteverschillen die moeten worden overwonnen. De wandeling is in hoge mate aanpasbaar, met mogelijkheden om kleinere secties te lopen of alternatieve routes te nemen, afhankelijk van het individuele fitnessniveau en de voorkeur van de wandelaar.

Een wandeling langs de Stubaier Höhenweg vereist een goede fysieke conditie, geschikte uitrusting, en enige ervaring met wandelen in bergachtig terrein. Maar voor degenen die voorbereid en in staat zijn om de uitdaging aan te gaan, biedt de route de kans om enkele van de meest spectaculaire landschappen van Oostenrijk te ervaren en de voldoening van het voltooien van een echte Alpen-uitdaging.

Bereid je goed voor, respecteer de bergen en het weer, en geniet van de buitengewone schoonheid van de Stubaier Höhenweg.