Categorieën
Marokko

Todra Kloof

De Todra Kloof is één van de mooiste kloven van Marokko. Je vindt er enorme hoge rotsmuren. Deze muren kun je gebruiken om te klimmen. Tenminste als je een geoefende klimmer bent. De Todra Kloof is niet alleen schitterend om beklimmingen te doen. Maar ook zeer geschikt om mooie wandelingen te maken. Voor wie het klimmen iets te intensief is.

In het oostelijk deel van het Atlasgebergte vind je deze kloof. En is duizenden jaren geleden ontstaan door de rivieren de Todra en Dades. Dat zijn de rivieren die door de Todra Kloof stromen. Dichtbij de kloof vind je het plaatsje Tinghir.

Vroeger waren de rivieren groots en machtig. Maar tegenwoordig zijn de rivieren slappe stroompjes. De rotswanden zijn soms wel driehonderd meter hoog. En de doorgang kan maar negen meter breed zijn. Daarnaast is de kloof ongeveer veertig kilometer lang. Waarvan de eerste zeshonderd meter het meest indrukwekkende gedeelte is. Daarna wordt de kloof steeds breder.

Ook vind je in de buurt van de kloof een bron. Deze bron is voor de Berbers erg belangrijk. Zij geloven namelijk dat een onvruchtbare vrouw weer vruchtbaar wordt, als zij door het water loopt. Maar dan moet zij wel Allah aanroepen.

Todra Kloof (2)
Todra Kloof (2)

Je kunt de kloof het beste wandelend ontdekken. Met de auto is het maar beperkt mogelijk om de kloof te bekijken. Het is aan te raden een gids mee te nemen als je een wandeling gaat maken. Want je kunt makkelijk verdwalen in de paden tussen de rotsen. Het is namelijk een immens groot labyrint aan paden. Er gaan geruchten dat er al verschillende toeristen verdwaald zijn. En nooit meer terug zijn gekomen. Maar er is ook een route te vinden op routeyou.com. Deze route begint bij Toudgha El Oulia. En is ongeveer veertien kilometer lang. Bovenop de bergen heb je een schitterend uitzicht over de kloof.