Categorieën
Zweden

Uppsala: De Parel van Zweeds Erfgoed en Natuur

Uppsala is een van de oudste steden van Zweden en biedt een unieke mix van oud en nieuw, wat het een interessante vakantiebestemming maakt. Hier zijn enkele redenen waarom je een vakantie naar de stad of regio zou kunnen overwegen:

Geschiedenis en Cultuur

 1. Uppsala Domkyrka: Dit is de grootste kathedraal in Scandinavië en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en geschiedenis.
 2. Gustavianum: Dit is het oudste universiteitsgebouw van Uppsala en nu een museum dat de geschiedenis van de stad en de universiteit belicht.
 3. Gamla Uppsala: Dit is een historische site met koninklijke grafheuvels uit de Vikingtijd.

Onderwijs en Wetenschap

 1. Uppsala Universiteit: Een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten in Europa.
 2. Botanische Tuinen: Deze zijn verbonden aan de universiteit en bieden een prachtige plek voor wandelingen en educatieve uitstapjes.

Natuur

Uppsala en de omliggende regio bieden verschillende natuurgebieden die ideaal zijn voor outdooractiviteiten zoals wandelen, fietsen, vogels kijken en zelfs kanoën. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke natuurgebieden in en rond de stad:

Stadsskogen

Dit “stadswoud” ligt in het zuiden van Uppsala en is een populaire plek voor wandelingen, joggen en picknicks. Er zijn verschillende wandelpaden, speeltuinen en zelfs een dierenpark met inheemse Scandinavische dieren.

Hågadalen-Nåstens Naturreservat

Dit natuurgebied ligt ten westen van de stad en biedt een mix van bossen, wetlands en open velden. Het is een uitstekende plek voor wandelen en vogels kijken, en er zijn verschillende gemarkeerde paden om te volgen.

Fjällnora Friluftsområde

Dit is een recreatiegebied dat vooral populair is in de zomer. Het biedt mogelijkheden voor zwemmen, kanoën en vissen. In de winter kan het gebied worden gebruikt voor langlaufen.

Lunsen

Dit is een groot natuurgebied ten zuiden van Uppsala, bekend om zijn gevarieerde landschap dat bossen, moerassen en kleine meren omvat. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en biedt verschillende routes van verschillende lengtes.

Upplandsleden

Dit is een langeafstandswandelpad dat door de provincie Uppland loopt, inclusief delen in de buurt van de stad. Het pad is opgedeeld in verschillende secties, waardoor het gemakkelijk is om kortere wandelingen te maken.

Wiks Slott

Hoewel vooral bekend om het historische kasteel, biedt het gebied rond Wiks Slott ook mooie natuurlijke omgevingen, waaronder een meer dat populair is voor roeien en kanoën.

Kungshamn-Morga

Dit natuurgebied ligt aan de oostkant van Uppsala en biedt een mix van bossen en open velden. Het is een goede plek voor wandelen en fietsen, en er zijn verschillende paden en routes om te verkennen.

Ramsjöområdet

Dit gebied ligt ten noorden van de stad en is een mozaïek van bossen, meren en landbouwgrond. Het is een uitstekende plek voor wandelen, vissen en vogels kijken.

Uppsala - Botanische Tuin
Botanische Tuin

Evenementen

 1. Valborg: Dit is een groot feest dat de komst van de lente viert. Het is een belangrijk sociaal evenement in de stad, vooral onder studenten.
 2. Culturele Festivals: Uppsala heeft een rijk cultureel leven met verschillende festivals en evenementen gedurende het hele jaar.

Zweedse Levensstijl

 1. Café Cultuur: de stad heeft een breed scala aan gezellige cafés waar je kunt genieten van de Zweedse “fika” – een koffiepauze met iets lekkers erbij.
 2. Fietsvriendelijk: De stad is zeer fietsvriendelijk, wat het gemakkelijk maakt om de stad en de omliggende gebieden te verkennen.

Bereikbaarheid

 1. Nabijheid tot Stockholm: Uppsala ligt slechts ongeveer 70 km ten noorden van Stockholm, waardoor het gemakkelijk te bereiken is voor een dagtrip of als onderdeel van een uitgebreidere reis door Zweden.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur, wetenschap of cultuur, de stad heeft voor elk wat wils.

Stadspark
Stadspark

Musea Uppsala

Uppsala heeft verschillende musea die een breed scala aan interesses bedienen, van geschiedenis en kunst tot wetenschap en cultuur. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke:

Gustavianum

Dit is het oudste universiteitsgebouw van Uppsala en nu een museum. Het Gustavianum herbergt verschillende collecties, waaronder Egyptische en klassieke oudheden, en een anatomisch theater uit de 17e eeuw.

Uppsala Universiteitsmuseum

Dit museum is gevestigd in het hoofdgebouw van de Universiteit van de stad en biedt tentoonstellingen die gericht zijn op de geschiedenis van de universiteit en de wetenschappelijke bijdragen die het heeft geleverd.

Upplandsmuseet

Dit is het provinciale museum van Uppland en is gevestigd in een oude watermolen. Het museum biedt een verscheidenheid aan tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van de regio.

Biotopia

Dit is een natuurhistorisch museum dat zich richt op de flora en fauna van de regio. Het is een geweldige plek voor gezinnen en iedereen die geïnteresseerd is in natuurwetenschappen.

Fredens Hus (Huis van Vrede)

Dit museum is gewijd aan het bevorderen van vrede en mensenrechten. Het biedt verschillende tentoonstellingen en educatieve programma’s die gericht zijn op deze thema’s.

Gamla Uppsala Museum

Dit museum ligt bij de historische site van Gamla Uppsala en biedt inzicht in de Vikingtijd en de vroege geschiedenis van Zweden. Het is een must-see als je geïnteresseerd bent in de Vikingcultuur.

Bror Hjorths Hus

Dit museum is gewijd aan de werken van Bror Hjorth, een van de belangrijkste moderne Zweedse kunstenaars. Het museum is gevestigd in zijn voormalige huis en atelier.

Linnaeus Garden and Museum

Dit is de oudste botanische tuin in Zweden en was ooit de thuisbasis van Carl Linnaeus, de beroemde Zweedse botanicus. Het museum is gewijd aan zijn leven en werk.

Vasamuseet på Uppsala slott

Dit museum is gevestigd in het kasteel van de stad en biedt tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de stad.

Uppsala - Rivier
Bevroren rivier

Bezienswaardigheden Uppsala

Uppsala is een stad vol met bezienswaardigheden die een breed scala aan interesses bedienen. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet mag missen:

Historische en Culturele Bezienswaardigheden

 1. Uppsala Domkyrka (Uppsala Kathedraal): Dit is de grootste kathedraal in Scandinavië en een belangrijk religieus en historisch monument.
 2. Uppsala Slott (Uppsala Kasteel): Dit kasteel uit de 16e eeuw biedt niet alleen een interessante geschiedenis maar ook een prachtig uitzicht over de stad.
 3. Gamla Uppsala (Oud Uppsala): Een historische site met oude grafheuvels, een oude kerk en een museum. Het was ooit het politieke en religieuze centrum van Zweden.
 4. Gustavianum: Het oudste universiteitsgebouw van de stad, nu een museum met diverse collecties, waaronder een anatomisch theater.
 5. Carolina Rediviva: De universiteitsbibliotheek is een van de grootste in Zweden en bevat een indrukwekkende verzameling oude manuscripten en kaarten.

Wetenschap en Onderwijs

 1. Uppsala Universitet: Een van de oudste universiteiten in Europa, met prachtige gebouwen en een rijke geschiedenis.
 2. Museum Gustavianum: Biedt verschillende tentoonstellingen, waaronder archeologische vondsten en historische artefacten.
 3. Biotopia: Een natuurhistorisch museum dat zich richt op de lokale flora en fauna.

Overige Bezienswaardigheden

 1. Svartbäcksgatan en Sysslomansgatan: Dit zijn populaire winkelstraten in de stad, ideaal voor een middagje winkelen en om de lokale keuken te proeven.
 2. Vaksala Torg: Een groot plein dat vaak wordt gebruikt voor markten en evenementen.
 3. Upplandsmuseet: Dit museum biedt inzicht in de cultuur en geschiedenis van de regio Uppland.
Kathedraal
Domkerk

Uppsala Domkyrka

De Uppsala Domkyrka, of de Kathedraal van Uppsala, is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Zweden en een belangrijk religieus, historisch en cultureel monument. Het is de grootste kathedraal in Scandinavië en is gelegen in het hart van Uppsala, dicht bij het Uppsala Universiteit en het Gustavianum.

Geschiedenis

De bouw van de kathedraal begon in de late 13e eeuw en werd voltooid in de 15e eeuw, hoewel er sindsdien verschillende renovaties en restauraties zijn geweest. De kathedraal is gebouwd in een gotische architectuurstijl en heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de Zweedse kerk en het koningshuis.

Architectuur

De kathedraal is indrukwekkend, zowel van binnen als van buiten. De twee torens zijn ongeveer 119 meter hoog en domineren het stadsbeeld. Het interieur is even indrukwekkend met prachtige glas-in-loodramen, houtsnijwerk en verschillende kapellen en altaren.

Belangrijke Kenmerken

 • Koninklijke Graven: Verschillende Zweedse koningen en belangrijke figuren zijn hier begraven, waaronder Gustav Vasa en Emanuel Swedenborg.
 • Religieuze Kunst: De kathedraal herbergt een verzameling van religieuze kunst, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en textiel.
 • Orgel: Het orgel in de kathedraal is een van de grootste in het land en wordt vaak gebruikt voor concerten en religieuze ceremonies.

Activiteiten

De kathedraal is niet alleen een plek voor religieuze diensten maar ook een locatie voor culturele evenementen zoals concerten en tentoonstellingen. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar voor bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis en architectuur van deze indrukwekkende kathedraal.

Toegankelijkheid

De kathedraal is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Uppsala en ligt op loopafstand van veel andere belangrijke bezienswaardigheden in de stad.

Een bezoek aan de Uppsala Domkyrka biedt een diepgaande blik op de Zweedse geschiedenis, cultuur en religie en is een must-see voor iedereen die Uppsala bezoekt.

Gamla Uppsala- Brug
Brug Gamla Uppsala

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala, wat “Oud Uppsala” betekent, is een historische locatie net ten noorden van het moderne Uppsala in Zweden. Het is een van de belangrijkste archeologische en culturele bezienswaardigheden in het land en biedt een fascinerend inzicht in de vroege geschiedenis van Zweden, met name de Vikingtijd en de vroege middeleeuwen.

Belangrijke Kenmerken Gamla Uppsala

 1. Koninklijke Grafheuvels: Een van de meest opvallende kenmerken van Gamla Uppsala zijn de grote grafheuvels die dateren uit de 5e en 6e eeuw. Deze heuvels worden verondersteld de laatste rustplaats te zijn van oude Zweedse koningen en andere belangrijke figuren.
 2. Gamla Uppsala Kyrka: Deze 12e-eeuwse kerk staat op de locatie waar ooit een grote heidense tempel zou hebben gestaan. De kerk is zowel een actieve plaats van aanbidding als een historisch monument.
 3. Gamla Uppsala Museum: Dit museum ligt vlakbij de grafheuvels en biedt uitgebreide informatie over de geschiedenis van de site, inclusief de mensen die er woonden, hun geloofssystemen en de archeologische vondsten die er zijn gedaan.
 4. Archeologische Vondsten: Verschillende opgravingen hebben een scala aan artefacten opgeleverd, van wapens en sieraden tot huishoudelijke voorwerpen, die licht werpen op het dagelijks leven in deze oude gemeenschap.

Activiteiten Gamla Uppsala

 1. Wandelen: De site is ideaal voor wandelingen, met verschillende paden die je langs de grafheuvels en andere historische punten leiden.
 2. Rondleidingen: Er zijn regelmatig rondleidingen beschikbaar die diepgaande informatie bieden over de geschiedenis en betekenis van Gamla Uppsala.
 3. Evenementen: Gedurende het jaar worden er verschillende evenementen georganiseerd, waaronder historische re-enactments en thematische festivals die de oude Noordse cultuur vieren.

Belang voor de Zweedse Geschiedenis

Gamla Uppsala was ooit een politiek en religieus centrum in de Vikingtijd. Het was de zetel van de koningen van het Svea-koninkrijk en een belangrijk religieus centrum voor de voorchristelijke Noordse religie. De locatie wordt zelfs genoemd in oude teksten zoals de “Ynglinga saga”.

Toegankelijkheid Gamla Upsala

Gamla Uppsala is gemakkelijk bereikbaar vanuit het moderne Uppsala, met zowel openbaar vervoer als fiets- en wandelpaden die de twee verbinden.

Een bezoek aan Gamla Uppsala is een reis terug in de tijd en biedt een unieke kans om meer te leren over de vroege geschiedenis van Zweden. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie, geschiedenis of de Vikingcultuur.

Uppsala Slott

Uppsala Slott, of Uppsala Kasteel, is een van de meest prominente bezienswaardigheden in de stad Uppsala, Zweden. Het kasteel is gebouwd in de 16e eeuw en heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de Zweedse monarchie en de politieke ontwikkelingen van het land. Hier zijn enkele hoogtepunten en redenen om dit historische monument te bezoeken:

Geschiedenis Uppsala Slott

Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van koning Gustav Vasa, een van de meest invloedrijke koningen van Zweden. Het heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad, waaronder als koninklijke residentie, militair fort en zelfs als gevangenis.

Architectuur Uppsala Slott

Het kasteel is gebouwd in een Renaissance-architectuurstijl en heeft in de loop der tijd verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan. De structuur biedt een interessante mix van architecturale stijlen en elementen die de verschillende perioden in de Zweedse geschiedenis weerspiegelen.

Bezienswaardigheden en Tentoonstellingen Uppsala Slott

 1. Vasamuseet: Dit museum is gevestigd in een van de torens van het kasteel en biedt tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de stad Uppsala.
 2. Kunsttentoonstellingen: Verschillende delen van het kasteel worden gebruikt voor tijdelijke kunsttentoonstellingen.
 3. Uitzichtpunt: Vanaf de torens van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad Uppsala en de omliggende gebieden, waaronder de Uppsala Domkyrka.

Belangrijke Gebeurtenissen Uppsala Slott

Het kasteel is het toneel geweest van verschillende belangrijke historische gebeurtenissen, waaronder de ondertekening van verdragen en de geboorte en dood van koninklijke figuren. Het is ook bekend als de plaats waar de Zweedse koning Erik XIV werd gevangengezet en vergiftigd.

Toegankelijkheid Uppsala Slott

Het kasteel is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Uppsala en is open voor het publiek. Er zijn rondleidingen beschikbaar die meer inzicht bieden in de geschiedenis en architectuur van het kasteel.

Activiteiten Uppsala Slott

Naast het verkennen van het kasteel zelf, zijn er vaak verschillende evenementen en activiteiten die plaatsvinden op het kasteelterrein, waaronder concerten, markten en festivals.

Een bezoek aan Uppsala Slott biedt een fascinerende blik op de Zweedse geschiedenis en cultuur en is een must-see voor iedereen die de stad bezoekt.