Categorieën
Nederland

Valkenburg

Er zijn verschillende redenen waarom je Valkenburg zou kunnen bezoeken:

 1. Grotten: Valkenburg staat bekend om de mergelgrotten die zich onder de stad bevinden. Deze grotten zijn ontstaan door het winnen van mergel, een kalksteen die veel werd gebruikt in de bouw. De grotten zijn opengesteld voor bezoekers en je kunt er bijvoorbeeld een rondleiding krijgen en meer leren over de geschiedenis van de grotten.
 2. Kastelen en ruïnes: In de omgeving van Valkenburg zijn verschillende kastelen en ruïnes te vinden die een bezoek waard zijn. Een van de bekendste is Kasteel Valkenburg, een middeleeuws kasteel dat boven op een heuvel ligt. Ook andere kastelen en ruïnes in de buurt zijn onder meer Kasteel Schaloen en Kasteelruïne Fluweelengrot.
 3. Thermaalbaden: Valkenburg heeft verschillende thermaalbaden waar je heerlijk kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Een van de bekendste is Thermae 2000, dat bekend staat om zijn wellnessfaciliteiten en warmwaterbaden.
 4. Natuur: Valkenburg ligt in het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg en biedt tal van mogelijkheden om te wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten te doen. Daarnaast zijn er verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste plekjes van de omgeving voeren.
 5. Festivals en evenementen: Valkenburg heeft het hele jaar door verschillende festivals en evenementen, waaronder het beroemde kerstmarkt, dat elk jaar duizenden bezoekers trekt. Andere evenementen zijn bijvoorbeeld het Preuvenemint (een culinair festival), de Amstel Gold Race (een wielerwedstrijd) en de Heiligdomsvaart (een religieus evenement).

Kortom, Valkenburg biedt een mooie mix van natuur, geschiedenis, cultuur en ontspanning en is daarom zeker een bezoek waard.

Kasteel Valkenburg

Musea Valkenburg

Valkenburg heeft een aantal interessante musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder staan enkele van de belangrijkste musea in Valkenburg:

 1. Museum Land van Valkenburg: Dit museum is gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Valkenburg en de regio. Het heeft een uitgebreide collectie van objecten en artefacten, waaronder archeologische vondsten, kunstwerken, meubels en kleding. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
 2. Museum Romeinse Katakomben: Dit museum biedt een uniek kijkje in de Romeinse tijd en is gevestigd in een ondergrondse mergelgrot. Het museum toont onder meer kopieën van Romeinse muurschilderingen en beelden, evenals enkele originele vondsten uit de Romeinse tijd.
 3. Steenkolenmijn Valkenburg: Dit museum is gevestigd in een voormalige steenkolenmijn en biedt een indrukwekkend inzicht in het leven en werk van mijnwerkers. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de mijn en leren over de geschiedenis van de mijnbouw in de regio.
 4. Museum Valkenburg: Dit museum is gewijd aan de moderne kunst en heeft een uitgebreide collectie van werken van Nederlandse en internationale kunstenaars. Het museum organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
 5. Openluchtmuseum De Locht: Dit museum ligt iets buiten Valkenburg en biedt een kijkje in het leven op het platteland van Limburg in de vorige eeuw. Het heeft verschillende authentieke boerderijen en werkplaatsen, waar bezoekers kunnen zien hoe ambachten als houtbewerking en smeden werden beoefend.

Dit zijn slechts enkele van de musea die Valkenburg te bieden heeft. Andere interessante musea in de omgeving zijn bijvoorbeeld het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen en het Continium Discovery Center in Kerkrade.

Valkenburg

Historische bezienswaardigheden

Valkenburg heeft een rijke geschiedenis en er zijn veel historische bezienswaardigheden te vinden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Valkenburg:

 1. Kasteelruïne Valkenburg: Dit middeleeuwse kasteel ligt boven op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. De kasteelruïne dateert uit de 12e eeuw en is sinds de 17e eeuw een ruïne. Het is nu opengesteld voor bezoekers en je kunt er meer leren over de geschiedenis van het kasteel.
 2. Fluweelengrot: De Fluweelengrot is een ondergrondse mergelgrot die in de 11e eeuw werd ontstaan door het winnen van mergel. In de Tweede Wereldoorlog was de grot een schuilplaats voor mensen en kunstwerken. Tegenwoordig is de grot opengesteld voor bezoekers en kun je er meer leren over de geschiedenis van de grot.
 3. Basiliek van de Heilige Nicolaas: Deze kerk is gebouwd in de 19e eeuw en is vernoemd naar Sint Nicolaas, de beschermheilige van Valkenburg. De kerk heeft een indrukwekkende neogotische architectuur en een schat aan religieuze kunst.
 4. Kasteel Schaloen: Dit kasteel ligt net buiten Valkenburg en dateert uit de 17e eeuw. Het kasteel heeft een prachtige ligging aan de Geul en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Het kasteel is nog steeds in gebruik als hotel en restaurant.
 5. Mergelgroeve Valkenburg: Dit is een ondergrondse mergelgroeve waar je meer kunt leren over het winnen van mergel en de geschiedenis van de grotten in Valkenburg. Ook zijn er rondleidingen beschikbaar waarbij je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de grotten.

Andere historische bezienswaardigheden in de omgeving van Valkenburg zijn onder meer Kasteel Oost, Kasteel Genhoes, de Sint-Gerlachuskerk en de kloosters van Wittem en Houthem.